Facebook spet pušča – razkritih preko 400 milijonov telefonskih številk

Že vsi vemo, da Facebook vse prerad deli podatke svojih uporabnikov z vsakim, ki mu iz žepa štrli vsaj kakšen evro, šibki varovalni mehanizmi pa omogočajo, da vsake toliko “po nesreči” na splet uidejo podatki, ki so dostopni vsakemu, ki se lahko poveže na internet.

Tako je bilo tudi včeraj, ko je spletna stran TechCrunch na nezaščitenemu strežniku odkrila cel zaklad uporabniških informacij.

V tekstovnih datotekah so namreč odkrili kar 419 milijonov Facebook uporabniških računov, ti pa so vključevali Facebook ID-je (niz številk, ki identificira FB račun) ter pripadajoče telefonske številke. Nekateri računi so imeli razkriti tudi spol, uporabnikovo ime ter lokacijo bivanja.

133 milijonov razkritih uporabnikov naj bi prebivalo v ZDA, ostali pa drugod po svetu. Podatki so bili shranjeni v navadni tekstovni datoteki in niso bili šifrirani, tako da si je te podatke lahko ogledal vsak.

Facebook se je že odzval in ukradeni podatki, ki naj bi jih nabrala neka tretja stranka, so bili umaknjeni iz strežnika. Njihov predstavnik je povedal, da so bile telefonske številke pridobljene iz odstranjene funkcije Facebooka, ki je omogočala iskanje prijateljev preko telefonskih številk.

Facebook trdi, da ni dokazov, da bi kdo do sedaj izrabil te številke in tako ukradel uporabniški račun, vendar je to bolj kot ne PR blebetanje. Kdo ve, koliko časa so bili ti podatki dostopni obiskovalcem in kdo vse si jih je prenesel na svoj PC.

Nemara je čas, da Facebook zopet doleti denarna kazen? Ali pa raje ne, zaradi svojega nedavnega spodrsljaja je njihova kazen povzročila celo rast njihovih delnic.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime