Epic Games za eksluzivnost igre Control plačal skoraj 10 milijonov dolarjev

Vsi vemo, da Epic Games želi prevzeti trg od svojega tekmeca Steama in za to se je poslužil raznih taktik. Ena izmed njih, ki jo PC igričarji močno sovražijo, je podpisovanje ekskluzivnih pogodb z založniki, ki potem svoj izdelek ponudijo samo na njihovi trgovini.

A vprašanje je ostalo, kako široko Epic dejansko odpre denarnico.

Tega ugibanje je morda sedaj konec, saj je Digital Bros, krovna firma, ki si lasti založnika 505 Games, katera je nato založila igro Control, razkrila svoje finančno poročilo. In tam notri lahko razberemo, koliko točno je Epic odštel založniku, da se je ta za določen čas zavezal samo njim.

Epic je za Control tako odštel 9.49 milijonov evrov, od česar gre 45% založniku, 55% pa razvijalcu Remedy. 10 milijonov je lepa številka, a treba je vedeti, da je to nekakšno posojilo, ki pa ga nato razvijalcu ni treba vrniti. Založnik in razvijalec sta tako plačana 10 milijonov, a od same prodaje igre nato ne prejmeta ničesar, dokler igra prisluži tega posojenega posojila – v temu primeru, 10 milijonov dolarjev.

Zadeva je precej zanimiva in morda se zdi 10 milijonov ogromna številka, a to je na koncu za Epic drobiž. Razvijalec mesečno samo od Fortnita v žep pospravi 200 milijonov dolarjev, tu pa so še drugi prihodki, kot so denimo licence za njegov pogon Unreal Engine 4.

Zaenkrat se zdi, da se ekskluzivnost Epicu obratuje in verjetno s tem še dolgo časa ne bodo odnehali. No, vsaj brezplačne igre dobivamo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime