8K ločljivost dobila uradni standard

Organizacija CTA oziroma daljše, Consumer Technology Association, je včeraj oznanila uradni standard, ki ga morajo dosegati vsi potencialni novi zasloni, kateri želijo nositi nalepko 8K.

Morda bo kdo mislil, da se morda malce prehitevajo, saj še nismo povsem sprejeli 4K tehnologijo, poleg tega je še vedno premalo ponudbe v takšni resoluciji. A prvi 8K televizorji se že počasi pojavljajo v ponudbi, zato je tudi potrebno začrtati smernice za prihodnost.

Poglejmo si uradne zahteve, ki jih zahteva CTA:

Prikazana ločljivost: Vsaj 33 milijonov aktivnih piklsov z ločljivostjo 7680×4320 v razmerju 16:9.

Digitalni vhodi: Eden ali več HDMI vhodov, ki podpirajo ločljivost 7680×4320, globino 10 bitov, 24, 30 ali 60 sličic na sekundo ter HDR podporo, ki jih določa standard ITU-R BT.2100 in HDCP v2.2.

Konverzija: Sposobnost konverzije SD, HD in 4K posnetkov na 8K UHD zaslon.

Globina bitov: Sposobnost prejemanja 10-bitnih 8K slik in to sliko prikazati na način, ki prikaže odzivnost bitov.

CTA zastopa 2.200 podjetij v industriji, med njimi najdemo velikane kot so Corsair, Intel, Samsung Sony in LG, zato se bodo te njihove smernice zagotovo uveljavile.

Kot rečeno, 8K televizorji prihajajo in še več jih bomo videli naslednje leto, vsi pa seveda čakamo, da najprej padejo cene na neko normalno raven.

Igričarji se žal v takšni ločljivost še nekaj časa ne bomo zabavali, saj preprosto še ne obstaja grafične kartice, ki bi lahko uspešno poganjale najnovejše igre pri sprejemljivih sličicah na sekundah, razen če vam je v veselje gledanje diapozitivov.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

Ubisoft za en teden podarja dostop do vseh svojih iger

Francoski založnik Ubisoft nam bo čez nekaj dni pokazal, na čem vse je delal zadnje leto in glede na to, da je...

Prvi Ultra skupek zmajevskih skinov v igri Valorant vas bo stal okoli 100 €

Valorant je zabavna večigralska igra, a razvijalec Riot je ni izdal samo zaradi tega, ker se je počutil darežljivega, ampak zato, da...

World of Warcraft: Shadowlands bo naslednji teden stopil v beto, jeseni pa nas čaka polni izid

Novi dodatek Shadowlands bo močno spremenil igranje World of Warcrafta, saj bo s sabo prinesel kup sprememb, ki bodo spremenile že sam...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!