South Park z zadnjo epizodo razburil Kitajsko, ta pa je na “svojem” internetu izbrisala vse sledi risane serije

South Park je vstopil že v svojo 21. sezono in kot ponavadi sta ustvarjalca že na začetku aktualne sezone poskrbela za veliko kontroverzijo.

V epizodi, imenovani Band in China, sta se namreč lotila kitajske diktature in kako se mora Hollywood upogibati vsem njihovim zahtevam. Epizoda vsebuje dve štorijalni niti.

Ena sledi Randy Marshu, ki poskuša na Kitajskem prodajati travo. Oblasti ga aretirajo in pošljejo v delovno taborišče. Druga sledi avanturam Stana, ki skupaj s kolegi spočne uspešno metalsko glasbeno skupino. Po njih želijo narediti film, a morajo scenarij neprestano prilagajati, da bi ustrezal kitajski cenzuri.

Kitajcem epizoda ni bila smešna, zato so se spravili čistiti svoj internet. Oblasti so izbrisale vsako referenco na South Park na vseh njihovih straneh, lotili so se celo oboževalskih Facebook skupin. Na njihovem največjem forumu Tieba, so vse teme bile zamrznjene in uporabniki v njih ne morejo več sodelovati.

Da se je Kitajska tako silovito odzvala, niti ni presenečenje. Zaradi masovnih protestov v Hong Kongu je trenutno ameriška filmska in igričarska industrija na trnih. Ravno čez vikend se je zgodila kontroverzija v igri Hearthstone, njihov vpliv pa se kaže tudi drugje. Recimo v NBA-ju, kjer je generalni direktor ekipe Houston Rockets preko Twitterja izrazil podporo protestom v Hong Kongu. A ni trajalo dolgo, da je bil Tweet izbrisan. Kitajci so namreč zagrozili, da ne bodo več predvajali tekem Rocketsov, lokalni sponzorji pa so iz ekipe umaknili svoja sredstva. Nesrečnemu direktorju je celo zagrozila odpoved in zato mu ni ostalo drugega, kot pa se se ukloni zahtevam.

Kreatorja South Parka, Trey Parker in Matt Stone sta očitno odstranitev serije pričakovala in jima je očitno vseeno, kar lahko razberemo iz njune uradne, sarkastične izjave:

“Tako kot NBA, z veseljem pozdravljamo kitajsko cenzuro v naše domove in naša srca. Tudi mi imamo raje denar kot pa svobodo in demokracijo. Xi sploh ne izgleda podoben Winnie the Poohju. Poglejte si našo 300. epizodo to sredo! Naj dolgo živi komunistična partija Kitajske. Naj bo jesenska letina sirka obilna. Smo zdaj v redu Kitajska?”

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Dej prosim še enkrat preberi članek in bodi pozoren na vse napake, ki si jih spisal. Tako slovnicne, kot preprosta dejstva (23. sezona in ne 21.). Mene je sram, ko to berem, pa sem daleč od slavista.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime