UVI Pride/Pride Mini – Test tipkovnic | Bolj slovenski od Triglava

UVI? A niso to fantje, ki se ukvarjajo s prodajo pisarniških ter igričarskih stolov!? Da, prijatelj, res je. Slovensko podjetje, ki je zadnja leta skrbelo za udobje zadnjic, je nedavno presenetilo z naznanitvijo Uvi Gear, katero želi udobje prestaviti tudi na ušesa in pod prste igričarjev. Izdali so namreč oznanitev glede kupčka računalniških perifernih naprav, poimenovanih po stari razvrstitvi sedmih človeških lastnosti, ki jih krščanska vera obravnava kot smrtne grehe, kateri nad navadneža prikličejo pogubo… igričarje pa prekolnejo z nesrečo v večigralskih strelskih arenah.

Na tem mestu bi se podjetju UVI zahvalil, saj so mi na test poslali set iz njihove kolekcije. Začeli bomo s testom obeh tipkovnic v naboru, v nadaljnjih dneh pa boš na strani lahko našel še test slušalk UVI Wrath 7.1 in miške UVI Envy.

Že na začetku lahko priznam, da sem zmeraj vesel novih, še neuveljavljenih izdelkov, ki po spletu naključij zaidejo v moje roke – navsezadnje vse poti vodijo v Hop.si, drugače bi štab brez veze postavili le nekaj deset… sto.. tisoč(?!) km iz Rima. Kot rečeno, tokrat se bomo osredotočili na obe tipkovnici, začenjši z UVI Pride (Ponos) in UVI Pride Mini (mini-ponos). Ker sta oba izdelka sila podobna, ju bomo obravnavali v isti recenziji, s tem, da bomo razne razlike omenili tekom opisa. Ne bi rekel, da sta tipkovnici namenjen buržoaziji, saj te bo manjši primerek UVI Pride Mini obral za 75€, večji UVI Pride pa za 85€ (cena na dan 22.11.2019).


Tehnične specifikacije

Uvi Pride

  • SLO/HR razporeditev
  • OPTIČNA+MEHANSKA stikala
  • RGB z 16.8 milijonov različnih barvnih možnosti
  • 19 različnih načinov valovne osvetlitve
  • Anti-Ghost tehnologija vseh tipk
  • Namenske medijske tipke
  • Poseben gaming način
  • Polna velikost s 105 tipkami
  • Enostavno dostopne medijske tipke
  • USB vhod na tipkovnici
  • 1,62 m najlonski pleten USB kabel
  • Programska oprema za prenos
  • Poraba energije: 40mA – 120mA
  • Kompatibilno z Windows in macOs operacijskimi sistemi
  • Teža: 1055 gramov
  • Dimenzije: 450 x 136 x 40 mm

UVI Pride Mini

  • SLO/HR razporeditev
  • OPTIČNA+MEHANSKA stikala
  • RGB z 16.8 milijonov različnih barvnih možnosti
  • 19 različnih načinov valovne osvetlitve
  • Anti-Ghost tehnologija vseh tipk
  • Namenske medijske tipke
  • Poseben gaming način
  • Kompaktna velikost s 87 tipkami
  • Enostavno dostopne medijske tipke
  • 1,65 m najlonski pleten USB kabel
  • Programska oprema za prenos
  • Poraba energije: 40mA – 120mA
  • Kompatibilno z Windows in macOs operacijskimi sistemi
  • Teža: 895 gramov
  • Dimenzije: 358 x 139 x 37 mm

Stikala

  • Teža pritiska: 60±gf
  • Hod: 2.0±0.6mm
  • Skupen hod: 4.0±0.5mm

Video recenzija


Embalaža

Čeravno izgled škatlovja za veliko večino ni najpomembnejša lastnost pri perifernih napravah, še zmeraj velikokrat prevlada pri prvem stiku z izdelkom in služi kot pomočnik za impulzivno nakupovanje nevednežev. Nihče ne pričakuje, da bo slehernik pred vsakim nakupom preletel na tone raznih testnih spletnih strani v iskanju popolnega spremljevalca in tega se zavedajo tudi proizvajalci.

Na prvi pogled UVI Pride in Pride Mini ne odstopata od preostalih tipkovnic v srednjem cenovnem rangu. Pri obeh gre za nesijočo kartonasto škatlo s sijočo sliko tipkovnice na sprednji strani, skupno s predstavitvijo najpomembnejših funkcij, označbo za modra optično mehanska stikala in znakom z razjasnitvijo postavitve in označbe tipk.

Zadaj znova najdemo predstavitev optično mehanskih stikal, ki naj bi v navezi z infra-svetlobo poskrbela za do 30% nižji odzivni čas napram mehanskim tipkovnicam. Drugače pa so tu tudi tipične stvari, kot so slika tipkovnice v vsem svojem sijaju in glavne lastnosti – RGB osvetljava, prisotnost gaming načina, medijske tipke ter vključeno naslonjalo za roke. Kljub temu, da prevladujejo angleški izrazi, so vključeni tudi napisi v slovenščini, kot se tudi spodobi za naša podjetja.

Če glede same zunanjosti nimam nobene pripombe, mi ni najbolj všeč sama zaščita notranjosti. Ni kaj, poštarji v naših koncih niso kaj prida nežni in bolj zajetna zaščita zagotovo ne bi škodila. Znotraj nas pričaka tipkovnica v beli mehki vrečki ter zgolj dva manjša kosa polnila, ki služita zapolnitvi prostora. Zraven tipkovnice prejmeš tudi navodila v treh jezikih, orodje za menjavanje tipk ter kovinske mini-klešče za menjavo stikal. Navodila so osnovna in skopa, vendar so zajela večino funkcionalnosti, ki sem jih potreboval za lažjo prilagoditev. Vsebina je nekako serijska za ta cenovni razred, oboje dodatnih orodij je zgolj lep plus.

Izgled in dizajn

Obe tipkovnici sta dokaj podobni, z izjemo parih konstrukcijskih in funkcijskih dejavnikov. Pri obeh gre na videz za dokaj standardno “gaming” postavitev, le da Pride vsebuje dva ekstra USB priključka in numerični del, nad njim pa še dve posebni tipki s sosedsko postavitvijo ob štirimi LED sVetili za vse zaklepe. Celoten numerični del, vključno z medijskima tipkama in LED osvetljavo je na Pride Mini odsoten (prisoten opomnik maks. in min.).

Zgornji desni del na Pride je tako rezerviran za štiri vertikalne rdeče LEDice, ki označujejo Scroll Lock, Num Lock, Caps Lock in gaming način. Zraven njih se nahajata tudi makro tipka za instantno izključitev zvoka (že vemo, zakaj 😉 ) ter drsnik za uravnavanje glasnosti.

Tipkovnici sta precej težki za svojo velikost. V celoti sta črne MAT barve z izjemo belega UVI Gear napisa ter stranskih robov, ki so oblečeni v odsevno plastiko. Ogrodje je v celoti plastično, a kljub temu že teža ni dala občutka, da je konstrukcija tanka in cenena, napredni testi pa so tezo potrdili. A vseeno ob močnejšem namenskem pritisku prihaja do rahlega zvijanja, kar pa je pričakovano in se pri normalni uporabi nikakor ne bi smelo zgoditi. Vseeno pa ne priporočam pretiranega fizičnega nasilja ob igranju iger.

Tipke se nahajajo v poglobljenem “gnezdu” nad samim okvirjem, so pa iz ABS plastike, rahlo vbočene z jasnimi oznakami in ostrimi robovi, lepo in enakomerno pa so vidne tudi ob slabši svetlobi. Vizualno je ta postavitev izjemno privlačna, saj barva osvetljave zajame celotno dno za veliko izrazitejši in enakomernejši efekt. Konstitucija tipk poskrbi za udoben prijem, se pa ob straneh čuti nekaj rahle ostrine, kar je najbolj opazno ob močnejšem pritiskanju in preskakovanju med tipkami.

Na obeh tipkovnicah je prisotna RGB osvetlitev z opcijo izbiranja med 16.8 milijoni barv in devetnajstimi različnimi pred-nastavljenimi efekti osvetljave. Dejansko seveda ni možno zapaziti toliko barvnih kombinacij, a vsakdo bo našel ustrezno barvo zase, barve in efekte pa je seveda možno popolnoma prilagoditi glede na želje posameznika.

Za polni izkoristek osvetljave in naprednejših nastavitev bo potrebno namestiti UVI programsko opremo. Tipkovnica naj bi v končni različici vsebovala uporaben program za lažji sprehod po nastavitvah, a v času testiranja je le ta še v beta fazi, zato imej v mislih, da ne gre za povsem končno različico programa.

V kolikor tipkovnico obrnemo na glavo, na spodnji strani najdemo dve gumijasti blazinici za preprečevanje zdrsa, za njima pa še dve precej trdi nogi, ki se zapreta z zelo zadovoljivim klikom.

Delujeta dovolj togo, da se ob manjšem drsanju in porivanju po mizi ne bosta zaprli sami od sebe, nimam pa tudi nobenih pritožb glede kvalitete same izdelave. Proti-zdrsne gume so učinkovite pri stabiliziranju ter preprečevanju premikanja, bi pa na Pride rade volje ugledal tudi dodatni dve blazini na sredini.

Na zadnjem desnem delu se pri Pride nahajata še dva USB 2.0 priklopa, ki ju bo večina znala ceniti. Njuna uporabnost je nekoliko omejena, ker naposled ne gre za USB 3.0 in priklop raznih trdih diskov in hitrejših USB ključkov ni najbolj smiseln zaradi hitrostnih omejitev. Gre pa za uporaben dodatek, napram nekaterim konkurentom v tem cenovnem rangu, saj pri večini dodatnih USB priključkov ni moč najti.

Še ena stvar ki sem jo pogrešal je namenska reža za vpeljavo kabla slušalk pod tipkovnico, ki je odsotna. Sicer bomo več o tem spregovorili med testom slušalk, a po besedah proizvajalcev je vdolbina odsotna, saj je kabel UVI slušalk zaradi dolgoročne vzdržljivosti debelejši od standarda in tako vdolbine na praktičen način niso morali vpeljati za ta par slušalk. Vseeno si veliko potencialnih kupcev najbrž že lasti katere izmed slušalk in univerzalna reža bi bila nedvomno zaželena.

Kabel na tipkovnici je izjemno robustne konstrukcije, na ohišje tipkovnice pa ga veže fleksibilna plastična zaščita, podobna tej pri Logitech Carbon G413. Več kot očitno so veliko dali na kvaliteto kabla, saj je pleten in dobro zaščiten pred poškodbami, mi je pa malo žal, da se tudi glede lociranja priključitve niso zgledovali po Logitech-u, ki ga je postavil na desni del tipkovnice.

Kabel se konča z dvema USB priključkoma, glavni služi priklopu tipkovnice, dodatni “izrastek” iz njegovega zadka pa je namenjen za oba USB 2.0 priklopa.

Zraven tipkovnic prejmeš tudi enostaven fleksibilen počivalnik za zapestja, ki ni iz plastične podlage z gumiranim naslonom, kot ga večino-krat prejmeš zraven ostalih večjih znamk. Namesto tega je v celoti iz udobnega gobastega materiala, ki je nekoliko trši, a vseeno udoben in dobrodošel.

Na zgornji strani je blago, na spodnji pa protizdrsna podlaga, sem pa nekoliko pogrešal magnetni učinek, ki bi počivalnik “pritrdil” na tipkovnico. Opazil sem tudi, da se je ob daljši rabi segrel, kar je vodilo do potnega zapestja. Razlog najbrž tiči v sintetičnem materialu, ki ne “diha”, ampak nasploh sem bil ob uporabi zadovoljen.

Tipkokralj?

Naposled sva prišla do najpomembnejše lastnosti vsake tipkovnice. A praviš, da so ledice in osvetljava pomembnejša? Marš drhal. Šalo na stran, tipkanje je bilo tako na Prime kot tudi Prime Mini prijetno. Tipkovnici uporabljata posebno novejšo tehnologijo stikal z infrardečim senzorjem, imenovano enostavno optična mehanska stikala. Njihov odzivni čas znaša 0,2 ms, kar je za 30% manj od običajnih mehanskih stikal, to pa bi naj botrovalo boljši igričarski izkušnji, kot dodatek pa oglašujejo tudi daljšo življenjsko dobo od standardnih stikal. To je pri optičnih stikalih tudi pričakovano, saj ne prihaja do obrabe ob stiku kovine. V teoriji se sliši dobro in tudi v praktični uporabi sem opazil manjšo razliko glede odzivnega časa, a za podrobnejšo analizo bi bila potrebna dolgoročna uporaba.

Hod tipk je nekoliko krajši, kot sem ga bil navajen na MX Blue mehanskih stikalih, vendar občutek ni preveč tuj in za privajanje nisem porabil več od nekaj ur. Za aktivacijo je potreben tipko pritisniti do polovije, kar znese okoli 2mm. To jih naredi za odtenek manj toga od MX-Blue. Podobno je z glasnostjo, kjer tipkovnici nikakor ne sodita med tišje, saj je glasnost praktično primerljiva z MX-Blue, zgolj ton je nekoliko višji. Lahko rečem, da je tip stikal revolucionarno vplival na sam razplet igranih iger? Ne ravno, dejansko pa so bolj odzivne, prijetna je tudi tipkarska izkušnja.

Kaj reči, tipkovnici sta zadovoljili moje testne postavke in nedvomno ne gre za grda račka tipkosveta. Vseeno pa v mojih očeh ta ni namenjen lastnikom kakovostnih mehanskih tipkovnic, saj na mizo ne prinaša vratolomnih novosti. Majhna razlika pri odzivnosti pride prav pri gamingu, ampak tudi tukaj govoriva o nekaj procesntih. Torej, ugotovila sva, komu nedvomno ni namenjena. Osebno jo priporočam tistim, ki uporabljajo membransko tipkovnico ali kakšno ceneno kitajsko kopijo mehanske tipkovnice in želijo napraviti korak navzgor. Seveda, v kolikor se v žepu valja osemdesetak.

Razsodba Uvi Pride

(+) odzivnost
(+) udobje
(+) dodatne funkcije FN
(+) igranje iger
(+) RGB osvetlitev (če ti je pomembna)
(+) ena izmed cenejših optičnih tipkovnic pri nas
(+) možnost menjave stikal
(+/-) plastično ohišje zadovoljive kvalitete
(+/-) dva USB 2.0 priključka
(+/-) stikala so glasna (skorajda raven MX-Blue)
(+/-) potenje ob dolgotrajni rabi počivalnika
(-) manjko kanala za kabel na dnu tipkovnice
(-) sijoča obroba je magnet za odtise

Razsodba UVI Pride Mini

(+) odzivnost
(+) udobje
(+) majhnost in prenosljivost
(+) igranje iger
(+) RGB osvetlitev (če ti je pomembna)
(+) ena izmed cenejših optičnih tipkovnic pri nas
(+) možnost menjave stikal
(+/-) plastično ohišje zadovoljive kvalitete
(+/-) potenje ob dolgotrajni rabi počivalnika
(+/-) stikala so glasna (skorajda raven MX-Blue)
(-) odsotnost dodatnih priklopov
(-) manjko kanala za kabel na dnu tipkovnice
(-) sijoča obroba je magnet za odtise

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Kar UVI Pride tipkovnici dostavita na trg je soliden, udoben proizvod v srednjem/višjem cenovnem rangu. Uvi je uspel na trg poslati eni izmed cenejših tipkovnic z optičnimi stikali. Na manj pomembnih območjih so vidni znaki optimizacije stroškov, vseeno pa le ti kaj preveč na uporabniško izkušnjo ne vplivajo in nasploh gre za tipkovnici, ki sta prvenstveno namenjeni igralcem videoiger. V kolikor iščeš nekaj za kombinirano pisarniško (za dejansko rabo v pisarnah z večimi ljudmi so stikala preglasna) in igričarsko uporabo je Pride dobra izbira, Pride Mini pa služi kot dostojna izbira za večjo prenosljivost in tiste, ki številčnice ne uporabljate.

Sveže recenzije

Več

1 KOMENTAR

  1. Verjetno odlična tipkovnica, prepoceni, nikakor ne pride v poštev zaradi posvehovanja veri, kar je očitno del neke subkulture. Nisi kul, če se ne norčuješ iz kristjanov, kar pa ne paše v posel.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Kar UVI Pride tipkovnici dostavita na trg je soliden, udoben proizvod v srednjem/višjem cenovnem rangu. Uvi je uspel na trg poslati eni izmed cenejših tipkovnic z optičnimi stikali. Na manj pomembnih območjih so vidni znaki optimizacije stroškov, vseeno pa le ti kaj preveč na uporabniško izkušnjo ne vplivajo in nasploh gre za tipkovnici, ki sta prvenstveno namenjeni igralcem videoiger. V kolikor iščeš nekaj za kombinirano pisarniško (za dejansko rabo v pisarnah z večimi ljudmi so stikala preglasna) in igričarsko uporabo je Pride dobra izbira, Pride Mini pa služi kot dostojna izbira za večjo prenosljivost in tiste, ki številčnice ne uporabljate.UVI Pride/Pride Mini - Test tipkovnic | Bolj slovenski od Triglava