Apple spremenil Crimea zemljevid, da je ugodil ruskim zahtevam

Marca 2014 je bilo na v Ukrajini precej vroče. Rusija se je namreč takrat odločila, da prevzame Crimea oz. Krim teritorij, ki je takrat pripadal Ukrajini, to pa je zbudilo obsojanje vseh drugih narodov.

A Rusi se na grde poglede niso ozirali in sedaj novo pridobljeni teritorij štejejo pod svoje ozemlje, pa čeprav tega ne priznava niti Evropa, niti ZDA.

Morda pa nihče ni pomislil, kako se bosta na spremembo odzvala tehnološka giganta Google in Apple, saj vsak od njiju drži popularni aplikaciji zemljevidov, na katerih se lahko v hipu preselimo na vsak konček sveta. Rezultati so, kot poroča spletna stran BBC, presneto zanimivi.

Google se je odločil, da Krim ne pripada nikomur, tako da je to območje dejansko brez svoje države, so pa za črkovanje mest v Krimu uporabili rusko cirilico, namesto ukrajinske različice.

V bolj vročih vodah se je znašel Apple, ki se je dolge mesece dogovarjal, pod kateri teritorij naj spada Krim na njihovem zemljevidu. Najprej so želeli iti po poti Googla in Krim označiti kot nedefiniran teritorij in to so na koncu tudi naredili, a ne povsod. V ruski različici iOS operacijskega sistema je Krim označen kot ozemlje Rusije, tako da se je Apple na koncu le podredil ruskim zahtevam. Ruske oblasti so namreč predstavnike Appla opomnile, da je označevaje Krima kot del Ukrajine grob prekršek njihovega zakonika, zato so spremembe bile nujne.

Opazite manjek meje med Krimom in Rusijo?

Apple se je tako vdal, a to ne pomeni, da je njihovih tegob konec. Rusi namreč sedaj zahtevajo, da ima vsaka pametna naprava vgrajeno tudi rusko programsko opremo, česar pa zaprti ekosistem iOS operacijskega sistema ne omogoča. Tako se lahko kmalu zgodi, da v Rusiji Apple produktov ne bo več na voljo in so bila vsa ta dogovarjanja glede zemljevida brez smisla.

Spremembe je bila deležna tudi vremenska aplikacija, ki Krim sedaj šteje pod Rusijo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime