Nujno prenesite posodobitev za Windows 10, saj se je pojavila ogromna varnostna luknja glede certifikatov

Včeraj smo pisali o odhodu Windows 7 operacijskega sistema na večne pašnike in uporabnikom svetovali, da presedlajo na najnovejši sistem Windows 10.

Žal pa tudi slednji ni povsem varen in pred kratkim je bila razkrita ogromna varnostna luknja, ki trenutno grozi vsem uporabnikom zadnjih Oken, katerih naj bi bilo po celemu svetu nekaj več kot 900 milijonov.

Ranljivost je v komponenti Microsoftove kriptografske knjižnice, ki skrbi za verifikacijo X.509 certifikatov. V praksi to pomeni, da lahko napadalec vaš sistem prepriča, da gre za zaupanja vredno aplikacijo, pa čeprav ta v sebi vsebuje zlonamerno ali pa lažno kodo, ki prihaja od odobrenega vira. Tako se lahko hitro v vašemu sistemu znajde sovražna koda, ki da napadalcu popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Zadeva je resna in zanimivo je, da je ranljivost razkrila ameriška nacionalna varnostna agencija, bolje poznana kot NSA. Slednja je postala zloglasna zaradi nezakonskega vohunjenja za uporabniki a očitno je ta varnostna luknja tako velika, da se jim je zdelo jo pametno razkriti Microsoftu, namesto da bi jo sami prikrito uporabljali še leta.

Microsoft je posodobitev že izdal, a jo označil za pomembno in ne kritično, saj zaenkrat še ni bilo zabeleženih zlonamernih napadov. S tem se ne strinja NSA, ki vidi v ranljivosti možnost prestrezanja varnih HTTPS povezav, prav tako pa bi se lahko pojavile lažne podpisane datoteke in e-poštna sporočila.

Resnost situacije je orisal tudi Tavis Ormandy, kateri skrbi za varnostne sisteme pri Googlu. Ta je označil situacijo za zelo resno in svetuje vsem uporabnikom na čim hitrejše krpanje sistema.

Za posodobitev kliknite spodaj levo start, ikono za nastavitve in nato posodobitev. Windowsi bi morali samodejno prenesti popravek, za dokončanje namestitve pa ponovno zaženite računalnik. Če iamte težave, se posvetujte s spodnjim videom.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. A vi to resno? Najprej naj zrihta jo posodobitve, da bodo omogočale normalno delovanje računalnika, potem pa bomo posodabljali. Novembrska posodobitev npr. upočasni računalnik nenormalno. Windows se nalagajo več kot 10 min, da ne govorim o Googlu, ki rabi 20 min, da zalsufa. Ko jo odstraniš, pa dela vse z normalno hitrostjo. Smo probal na parih računalnikih. Tudi na spletu je vedno več podobnih primerov. Problem je z zadnjimi parimi posodobitvami za win10. Torej, zakaj že posodabljati?! Res, MS naj zrihta posodobitve tako da bomo lahko normalno delali in bili hkrati varni.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime