Govori Kitajska resnico glede smrtonosnega koronavirusa?

Da Kitajska rada izvaja cenzuro nad svojimi prebivalci ni več nobena skrivnost. V zadnjemu letu se je ta država spremenila v nekaj, kar bi zlahka uvrstili v kakšno epizodo serije Black Mirror in jasno je, da vlada ne želi svojim prebivalcem razodeti prav vseh informacij.

A ta cenzura in zatiranje informacij se je morda pojavilo ravno v najhujšemu času. Kitajsko namreč te dni pesti smrtonosni virus 2019-nCoV oz. koronavirus. Ta napade respiratorni sistem in je zaenkrat v mestu Vuhan okužil okoli 400 ljudi in povzročil 17 smrti. Razširil se je že na Tajsko, Južno Korejo in Japonsko, pred kratkim pa so prvi primer zabeležili tudi v ZDA.

Novica, da se je virus pojavil tudi v ZDA je na Twitterju vzbudil porast označbe “patientzero”. Patient Zero je popularna oznaka za zombie filme, pomeni pa tistega prvega človeka, pri kateremu se je pojavil smrtonosni virus, ki se je potem naglo razširil in spremenil svet v apokalipso.

Gre seveda za pretiravanje, a pojavile so se skrbi, če Kitajci poročajo o resnosti situacije. Skrbi so upravičene, če v zakup vzamemo kitajsko cenzuro interneta, nekateri pa se še vedno spomnijo SARS situacije, ko je Kitajska počasi izpuščala nove informacije glede bolezni, ki je na koncu ubila 800 ljudi.

Vuhanska komisija za zdravstvo je tokrat o izbruhu bolezni poročala tri tedne po temu, ko so zabeležili prvi primer koronavirusa. Kitajski znanstveniki so teden kasneje identificirali patogen in genomsko sekvenco tega delili tudi s Svetovno zdravstveno organizacijo.

To je pohvalno, a skrbi ostajajo glede cenzure na družbenih omrežjih.

Vuhanska zdravstvena komisija redno obvešča uporabnike glede novosti na svoji spletni strani, a nekatere informacije morda Kitajska želi zadržati zase. Dolgo časa so namreč vztrajali, da je virus omejen samo na mesto Wuhan in šele ko so mediji Hong Konga začeli pisati o primerih okužb izven mesta, so priznali, da je virus zadel tudi druge province. Številke okužb naj ne bi bile niti približno točne, saj Imperial College London poroča, da naj bi bilo do 18. januarja okuženih vsaj 4.000 ljudi, zdaj pa je številka verjetno že močno višja.

Vlada na družbenih omrežjih budno pregleduje objave in tudi spletne članke. Do sedaj je policija v Vuhanu raziskala 8 ljudi, ki naj bi širili lažne informacije glede resnosti virusa. Objave na Weibo platformi označene z #WuhanSARS so hitro izbrisane.

Bolnice vsebujejo cele vrste prestrašenih ljudi, ki v paniki letijo na zdravstveno oskrbo.

Med njimi se je znašel tudi 32-letni arhitekt Kyle Hui. Njegova mama je umrla zaradi pljučne bolezni prejšnji teden, a ni bila nikoli uradno testirana za koronavirus. Na Weiboju je nato objavil svojo zaskrbljenost, da morda vlada ne poroča vseh primerov smrti, a je bila njegova objava hitro pobrisana.

V Šanghaju zadeva že spominja na zombie situacijo. Na cestah špricajo plin proti okužbi, na javnih železnicah pa so se pojavili vojaki, v bojni opremi.

Kitajska vlada je tudi dolgo držala jezik za zobmi glede širjenja virusa. Šele ko so Hong Kong mediji razkrili okužbe izven mesta, je bil v Vuhan poslan zdravnik Dr. Zhong, kateri je znan po temu,d a stvari pove naravnost, brez ovinkov. Tako je v ponedeljek presenetil vse, ko je razkril, da se virus lahko prenaša med ljudmi in da je samo en pacient okužil 14 medicinskih delavcev.

Situacija je sedaj narasla do te mere, da je celotni Wuhan trenutno pod karanteno. 11 milijonov prebivalcev trenutno v strahu čaka, kaj se bo zgodilo. Železniške postaje in letališča so zaprta in na cestah so blokade, ki preprečujejo prebivalcem, da bi zapustili mesto.

Žalostno je to, da bodo v karanteni najbolj nasrkali revni. Ti si ne morejo priskrbeti primerne zdravstvene oskrbe in virus se bo najhitreje razširil ravno med njimi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Ta članek je tu popolnoma brez pomena, na to stran pridemo po novice o igrah. Svetovne novice raje preberem na straneh, ki objavljajo preverjena dejstva brez senzacionalizma.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime