Kitajska razkrila 500 megapikselno kamero, ki lahko razbere individualni obraz iz tisočglave množice

Da Kitajci izvajajo močan nadzor nad svojim prebivalstvom niti ni nobena velika skrivnost. Pisali smo že o njihovih trenutni situaciji, kjer se človek pelje z vlakom in se počuti, kot da se je znašel v Deus Exu.

Kitajska ima trenutno nameščenih okoli 200 milijonov CCTV kamer, ki budno spremljajo vsak premik svojih prebivalcev. Vendar pa jim to očitno dovolj, saj se takšne kamere, kljub svoji množičnosti, ne obnesejo ravno dobro pri pregledovanju nekaj tisoč-glave množice.

Ta problem bo odpravila nova pošastna kamera, ki bo vsebovala ločljivost kar 500 megapikslov. A ta kamera ne bo vsebovala samo visoko ločljivost, saj jo bodo sparili z umetno inteligenco, katera bo iz množice glav v nekaj sekundah prepoznala individualni obraz. To prepoznavanje gre korak v korak z njihovo ogromno bazo podatkov, v katerih se skrivajo tudi slike vsakega prebivalca.

To se morda sliši naravnost grozljivo in nagnusen v poseg zasebnosti prebivalcev, a Kitajska je že davno prestopila meje socialno sprejemljivega obnašanja. Ločevanje prebivalcev iz množice bo direktno lahko vplivalo tudi na njihov kreditni sistem točk, saj je vsak prebivalec ocenjen s točkami, glede na svoje obnašanje.

Kitajska je tako postala prava epizoda Black Mirrorja v resničnemu življenju, saj ne smemo pozabiti, da so celo razvili aplikacijo, kjer lahko individualnega sumljivega prebivalca prijavite oblastem.

Tehnologija prepoznavanja obraza je tako logični naslednji korak njihovega nadzora in zadeva ne bo ostala samo pri njih. Angleži že nekaj časa preizkušajo to tehnologijo, pa čeprav temu nasprotujejo tako prebivalci kot tudi policija. Testiranja se bo kmalu lotil tudi Južni Wales, saj je tam tehnologija prepoznavanja obraza pred kratkim postala uzakonjena.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime