Terminator: Temačna usoda – mar bi Schwarzeneggerja raje pustili v pokoju

Še danes se spomnim občutkov in navdušenja, ko sem si kot »mulc« ogledal prva dva dela Terminatorja. Arnold je bil tiste čase verjetno idol marsikomu, Linda Hamilton pa je poskrbela, da smo poleg odlične akcije imeli možnost videti še kaj lepšega. Če sta prvi dve izvedbi Terminatorja poskrbeli za legendarni status franšize, so se ustvarjalci krepko potrudili, da so to ime spremenili v še en generičen izdelek.

Drugi del franšize med ljubitelji velja za najboljšega in tudi sam moram priznati, da je več kot odličen. Vsebuje vse, kar nadaljnji deli žal ne. Tudi Dark Fate, ki naj bi bil kronološko nadaljevanje drugega dela tukaj ni izjema. Zgodba, razvoj karakterjev, odnos med karakterji, ki so krasili Sodni dan so tukaj zgolj površinski in gledalcu ne ponudijo nič več kot hamburger v McDonaldsu, ki na slikah in videih izgleda vrhunsko, ko pa odpreš škatlico pa bi se najraje razjokal.

Schwarzenegger je nazaj, a je ostal premalo izkoriščen.

Film v dveh urah in nekaj minutah prikaže predvidljivo zgodbo, ki je le malo drugačna od prvega dela. Seveda nekreativnost same zgodbe poskušajo zakrpati z dobro koreografiranimi in režiranimi akcijskimi prizori, ki so, to jim moram priznati, atraktivni. Tukaj gre verjetno zahvala tudi Cameronu, ki se je pri tem filmu vrnil kot producent in scenarist. Cameronov pogoj, da se priključi filmu je bil, da v njem sodeluje Schawrzenegger, ki prvotno ni bil  v planu. Žal tudi njegova pojava ni pripomogla kvaliteti filma, nadvse pa sem pogrešal njegove znamenite enostavčnice (Hasta la vista BABY, …).

Ni kaj, vizualno film ni izgubil na svoji kvaliteti.

Vendarle mora priznati, da vse v filmu ni slabo. Predvsem ga »tepe« dejstvo, da sta prvi in drugi del lestvico postavila izjemno visoko, tu pa je še efekt že videnega. Pozitivno presenečenje je igralka Mckenzie Davis, ki je vlogo korektno izpeljala in lepo prodira v svet akcijskega filma. Igralka, ki je začela bolj v komičnih vlogah je zadnja leta posnela, kar nekaj zanimivih naslovov med katere brez dvoma spada The Martian (Marsovec). Drugače pa v filmu predvsem navdušuje CGI, ki ne pokvari vzdušja samega filma, kot se to radi zgodi v novejših filmih.

Pa te pozitivne plati filma odtehtajo pomanjkljivosti Temačne usode? Kot že omenjeno liki nimajo globine in hitro dobiš občutek, da smo priča še enemu izdelku, ki se na vse pretege poskuša dobrikati mlajši publiki, kjer se bolj kot zgodba ocenjuje to, da je v filmu dovolj »raznovrstnosti«; da so ženski liki tisti, ki vodijo zgodbo in da je izdelek dovolj »politično korekten«.

Akcija je na nivoju a presežkov ni.

Zgodba sama ne ponudi nič več kot reciklirano zgodbo, kjer je famozni Skynet zamenjala nova nasprotnica imenovana Legija. Verjetno bi, v kolikor nebi nosil naslova Terminator, to postal povprečen Hollywoodski izdelek s čimer v končni fazi ni nič narobe.

Film priporočam vsem ljubiteljem akcije, ki niste obremenjeni z zgodovino franšize, saj ponuja nekaj dobrih akcijskih scen s katerimi se boste lahko kratkočasili na kavču ali kjerkoli si ga boste pač ogledali. Za iskalce dobrih akcijskih zgodb pa priporočam, da pobrišete prah iz videorekorderja in notri vtakenete že »znucano« videokaseto s Terminatorjem 2.

Zanimivosti:

  • Cameron je kot pogoj za sodelovanje pri filmu postavil, da sodeluje tudi Arnold Schwarzenegger
  • Ob začetku produkcije je Arnold štel že 71 let
  • To je 6. del v franšizi, za Jamesa Camerona pa 3. del
  • Režiser Tim Miller je sodeloval kot režiser druge ekipe pri filmu Thor: Svet teme, ki ga je režiral Alan Taylor. Taylor je leta 2015 režiral zadnji del Terminatorja: Geneza.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Če ta film ne bi nosil v naslovu imena Terminator, bi ga vsi označili samo za za povprečen Hollywoodski filmski izdelek. Izdelek za kratkočasenje, ki ne seže do pet originalnim izdelkom.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Če ta film ne bi nosil v naslovu imena Terminator, bi ga vsi označili samo za za povprečen Hollywoodski filmski izdelek. Izdelek za kratkočasenje, ki ne seže do pet originalnim izdelkom.Terminator: Temačna usoda - mar bi Schwarzeneggerja raje pustili v pokoju