Judy – ljubljenka in žrtev “zlatega” Hollywooda

Verjetno ga ni osebka na tem planetu, ki ni tako ali drugače prišel v stik s Čarovnikom iz Oza. Knjigo izdano leta 1900 je nasledil kultni film Wizard of Oz (1939.) Kar naježim se, ko slišim Somewhere over the rainbow legendarne Judy Garland, ki je v filmu odigrala vlogo izgubljene Dorothy. Verjetno sem si film pogledal že vsaj desetkrat, saj je v njem nekaj resnično magičnega. Žal pa to ne moremo trditi za življenje te izredne igralke in pevke, ki je zaradi predoziranja umrla stara zgolj 47 let.

Trenutno je Hollywood očitno zajahal val biografskih filmov saj smo v zadnjih letih na platnih videli mnogo bolj ali manj posrečenih izdelkov. Prednjači seveda Bohemian Rhapsody (2018), čeprav me je osebno bolj prepričal Rocketman (2019). Malo manj pompozno pa je v kinomatografe prispel Judy (2019).

Film, ki opisuje življenje ene največjih zvezd »zlatega« Hollywooda. Ženska, ki je doživela vse. Bleščeče luči rdečih preprog in obup zlaganega sveta v katerega navadni smrtniki ponavadi nimamo vpogleda. Neverjetni glamur rezerviran le za peščico in dolgo odvisnost od tablet in pijače.

Renee Zellweger je, kar nekaj časa preživela v maski, saj je med snemanjem nosila barvne leče, umetno konjico nosu in lasuljo. Foto: IMDB

V čevlje brezčasne igralke je stopila Renée Zellweger. Ja, to je tista igralka, ki smo jo spremljali v dnevnikih Brižitke Jones (Bridget Jones’s Diary). Kako se je odrezala nakazuje že dejstvo, da je bila nominirana tako za Zlati globus kot za Oskarja. Zlati globus je verjetno že razstavila doma na polici, nagrado filmske akademije pa si lahko prisluži desetega februarja, ko se bo zoperstavila Scarlett Johansson (Marriage Story), Charlize Theron (Bombshell), Cynthii Erivo (Harriet) in Saoirse Ronan (Little women) ampak več o tem drugič. V drugih vlogah lahko vidimo še Jessie Buckley,  Finna Wittrocka, večnega zlobneža Rufusa Sewella in Michael Gambona, ki se ga spomnimo kot Dumbledorja iz Harry Potterja.

Zanimivo predvsem pa izredno žalostno biografsko delo prikazuje zadnje leto življenja Garlandove. Skozi zgodbo nam razkriva tudi delčke njene preteklosti, ki je milo rečeno grozljiva in nam omogoči globlje razumevanje njenega življenja. Film prodre v temačne dele filmske industrije, kjer je vsaka deviacija od nekakšne navidezne popolnosti lahko razlog, da čez noč ostaneš brez vsega. Tega se je vsekakor dobro zavedala tudi Judy sama. Čeravno je bilo njeno življenje že samo po sebi izredno zanimivo in vse prej kot dolgočasno, so si ustvarjalci filma zavoljo lažjega prikaza njenega karakterja vzeli tudi nekaj kreativne svobode in vpeljali podzgodbo. Tako v filmu stke vezi s homoseksualnim parom, ki sta zaradi svoje spolne usmeritve velikokrat tarče psihofizičnega nasilja. Garladova naj bi bila velika zagovornica drugačnosti in enakopravnosti in na ta način so se želeli zahvaliti njenemu aktivizmu. Dasiravno to ustreza kalupu, ki ga zadnja leta Hollywood sili v vsak izdelek, ki zapusti to zahodno dolino blišča in glamurja.

Renee je v vlogi resnično zablestela. Oder si je kompletno podredila in pričarala enkratno izkušnjo gledalcem. Foto: IMDB

Kot rečeno je Renee svojo nalogo opravila res impresivno. Poznalo se je, da je več kot eno leto s vokalnim trenerjem pilila pevske sposobnosti, saj je sama zapela vse pesmi v filmu. In kljub temu, da nihče ne more nadomestiti čudoviti glas Garlandove, je Zellwegerjeva svoje delo opravila več kot zadovoljivo. Lepo je ujela angelski glas, ki je več let trpel neskončno zlorabljanje njegove lastnice. Osebno nebi imel nič proti, če bi za svoje delo nagrajena z zlatim kipcem. Tudi ostali igralci so pričarali dobro vzdušje filma, čeprav so bile njihove vloge bolj ali manj marginalne. Sam sem več pričakoval od lika njenega zadnjega moža in gejevskega para, tako pa so dotični osebki ostali malenkostno prazni.

»I’m only Judy Garland for an hour a night. The rest of the time, I’m part of a family« so besede, ki sem si jih najbolje zapomnil iz filma, saj lepo opisujejo kaj si je v resnici želela. Težko je živeti v svetu, ki ti ni nikoli odpustil dejstva, da si odrasla oziroma postala samosvoja oseba s potrebami in družino. Ta naslov priporočam tistim, ki od filma želijo več kot zgolj zabavo. Je resnično interesanten vpogled v življenje in delo izredne zabavljačice, ki je bila kot še mnogi predobra za prepokvarjen svet šovbiznisa.

Zanimivosti:

  • Judy Garland je umrla istega leta, kot se je rodila Renee Zellwegger (1969)
  • Igralska diva Liza Minelli je hčer Judy Garland
  • Garlandova je bila štirikrat poročena, zadnjič le mesece pred smrtjo
  • Renee je septembra izdala album s priredbami pesmi Judy Garland

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Ena najbolj žalostnih filmskih zgodb lanskega leta. Velika zvezda, ki jo je Hollywood pogoltnil in izpljunil. Odlična igra Renee Zellweger pa film dvigne na višjo raven in upraviči svojo nominacijo za Oskarja.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Ena najbolj žalostnih filmskih zgodb lanskega leta. Velika zvezda, ki jo je Hollywood pogoltnil in izpljunil. Odlična igra Renee Zellweger pa film dvigne na višjo raven in upraviči svojo nominacijo za Oskarja.Judy - ljubljenka in žrtev "zlatega" Hollywooda