UVI Gear Pride/Pride Mini vs Redragon Kumara/Kala mehanične tipkovnice

Dobra dva meseca nazaj je slovenska znamka UVI udarila kot strela z jasnega z novo gaming periferijo, našo recenzijo tipkovnice UVI Pride in Pride mini najdete tukaj. V decembrski mrzlici nakupov smo prejeli zelo veliko vprašanj, koliko so UVI mehanične tipkovnice kvalitetne in kako se obnesejo v primerjavi z tipkovnicami Redragon, ki so nekako v podobnem cenovnem rangu.

Tipkovniški navdušenci, bodite brez strahu, saj smo tu, da odgovorimo na vsa vaša žgoča vprašanja med tipkovnicami UVI Pride in Pride Mini ter Redragon Kumara in Kala!

Stikala

Prva stvar, ki nas vedno zanima pri mehaničnih tipkovnicah so stikala, ki jih ta uporablja.

UVI Pride in Pride Mini uporabljata posebne optična+mehanična stikala, ki so podobna tistim v Razerjevih visoko-cenovnih tipkovnicah serije Huntsman. To je njihova največja prednost in je nekaj, s čimer v bistvu prevladajo na trgu srednje-cenovnih tipkovnic.

Za razliko od njih Redragon tipkovnice uporabljajo kopijo Cherry MX Blue stikal, kar ni slabo, a spet ni nič preveč navdušujočega. Pri obeh znamkah stikala ponudijo zadovoljiv glasovni klik, s tem, da je pritisk pri UVI tipkovnicah malenkost bolj mehak in zagotovi hitrejši odziv zaradi optično+mehanskih stikal, ki za zaznavanje pritiska uporabljajo prekinitev optičnega žarka namesto kovinskega kontakta med dvema deloma tipke. To vam na koncu ponudi boljši občutek med tipkanjem za delo ali pa pri igranju.

Delovanje optično mehaničnega stikala v UVI tipkovnicah

Kakovost materiala

Osebno pri vseh svojih izdelkih preferiram težo, saj to nakazuje na kvaliteto materiala, ki je bil uporabljen pri proizvodnji in ob prijemu obeh tipkovnic boste takoj opazili razliko v kakovosti.

UVI tipkovnice so zgrajene bistveno bolj trdno, kar dodatno potrjuje večja teža tipkovnice. Poleg trše zgradbe opazimo belo prevleko pod tipkami, ki omogoči bolj vidno in močnejšo RGB osvetlitev. Obe tipkovnici omogočajo nastavljanje osvetlitve z uporabo kombinacij tipk kot tudi preko programske opreme. Dodaten plus pri UVI programski opremi je možnost slovenskega jezika pri celotnemu proces namestitve in med samo uporabo programa.

Dve največji pomanjkljivosti pri Redragon tipkovnicah, ki ponavadi veljajo za vse nizko in srednje cenovne kitajske mehanične tipkovnice, sta definitivno manjkajoča slovenska gravura in US postavitev tipk.

Menimo, da je za naše tržišče poleg gravure zelo pomemben tudi dvovrstični Enter, na katerega nas je večina močno navezana. Seveda so tu izjeme in obstajajo ljudje , ki zahtevajo US razporeditev, toda običajen kupec v trgovini ob odprtju škatle doma doživi negativno presenečenje, če zadeve prej ne preveri in računa, da bodo tipkovnice v slovenski trgovini prilagojene na slovenski trg.

Tipkovnice UVI se lahko tukaj pohvalijo z popolno slovensko tovarniško postavitvijo, kar pomeni, da znaki niso dodatno gravirani na tipkovnico in tako lahko brezskrbno vidimo osvetlitev naših predragih šumnikov.

Kot je razvidno na sliki manjkajo slovenske črke, RGB osvetlitev je povprečna in tipkovnica vsebuje enovrstični enter.
UVI tipkovnice so popolnoma prilagojene za naš trg, saj se lahko pohvalijo s slovensko gravuro, dvovrstično Enter tipko ter RGB osvetlitvijo, ki ne blešči.

Dodatki

Ob nakupu določenih modelov mehaničnih tipkovnic Redragon prejmete tudi naslonjalo za roke a na žalost je le ta plastičen in v preveliko primerih povsem neudoben. Pri podjetju UVI so se tega problema lotili drugače in zato njihovi izdelki vsebujejo mehko podporo za zapestje, ki je izdelano povsem iz gume. Zgornji del naslonjala je obdan z mehko tkanino, ki je zelo prijetna na dotik, spodnji pa je prevlečen s proti-drsnim materialom. Tako lahko delate dolge ure, brez da bi čutili neudobje ob podpori, kar je navsezadnje tudi namen teh dodatkov.

USB vhod je danes že skoraj nuja in UVI Pride vam ponuja kar dva.

Ob zaključku pa bi radi izpostavili še manjše finese UVI tipkovnic, ki niso nujnega pomena za vsakega uporabnika, a so večkrat naše življenje naredile lažje. Kot večina mehaničnih tipkovnic višjega ranga tudi UVI Pride tipkovnica ponuja USB vhod direktno na tipkovnici – a na naše presenečenje ponuja kar 2 vhoda, kar je precej velika redkost. Na žalost Redragon Kala nima dodatnega USB vhoda, kar pomeni, da smo se morali za vklop USB ključa ali pa slušalk vedno znova plaziti pod mizo. Omeniti moramo še kolešček za uravnavanje glasnosti in tipko za utišanje mikrofona. Ti dve stvari definitivno nista nujnost, a ti večkrat res pridejo prav in jih lahko štejemo kot bonus UVI izdelkov.

Cena

Na hitro bi se še dotaknili cenovne dostopnosti vseh izdelkov. Posebnost Redragon tipkovnic ob vstopu na slovenski trg so definitivno bile njihove nizke cene, saj lahko Kumaro dobimo že za 40 € medtem ko bomo morali za Kalo odšteti 50 €. Cene UVI tipkovnic so malenkost višje in tako boste morali za Pride Mini odšteti 65 € ter okoli 73 € za model Pride.

Razlika v ceni definitivno je, a ni pretirana. Treba se je zavedati, da danes kupujemo tipkovnice za več let, zato se tudi splača v naložbo vložiti nekaj več denarja, ki se vam bo na koncu samo obrestoval. Pride tipkovnica ponuja številne prednosti: od popolne slovenske gravure, bolj naprednih stikal, slovensko gravuro ter programsko opremo v našemu jeziku. Poleg tega za firmo stojijo Slovenci z velikimi ambicijami, ki se jih splača podpreti.

Poglejmo si kratki povzetek obeh izdelkov:

UVI Pride in Pride MiniRedragon Kala in Kumara
StikalaOptična+mehanskaCherry MX Blue
Programska opremaDa, slovenskaDa, angleška
USB vhodDaNe
GravuraUK razporedUS razpored
PodlogaDa, gumijastaDa, plastična
Garancija2 leti1 leto

Zaključek

Hitra primerjava prikaže, da se za nakup priporoča UVI periferija. Malce višja cena je upravičena, saj za to dobite cel kupček bonusov, ki zlahka odtehtajo tistih 20 € razlike. Optično+mehanske tipke so nekaj, česar v bistvu ne pričakuješ pri takšni ceni, dodatna podpora v obliki 2-letne garancije pa je samo še dodatni bonus.

Vse štiri tipkovnice lahko odkrijete v spletni trgovini EIGRE.si.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime