Zaporniki uporabljajo VR sisteme kot trening za življenje izven rešetk

Tisti, kis te že kdaj preizkusili kakšen VR sistem se zavedate, da je to preprosto nekaj, kar moraš doživeti v živo in gledanje nekih posnetkov vam ne bo nikoli pričaralo tiste izkušnje, ko si fizično natakneš očala na glavo in se zatopiš v virtualni svet.

VR ni pomemben samo v igrah, ampak je uporaben v veliko različnih scenarijih. Poleg gledanja 360 stopinjskih posnetkov, sprehajanja po mapi v Google zemljevidih in ogledovanja Mona Lise v francoskem Louvreu lahko tehnologijo uporabimo tudi v bolj praktičnih primerih, ki znajo ljudem pomagati tudi v resničnem življenju.

To se je pred kratkim pokazalo v zvezdni državi Kolorado, katera je začela z novim sistemom zapornih kazni. Predvsem so se spremembe zgodile pri zapornikih, ki so bili obsojeni kot mladoletniki, a so prejeli dolge, včasih doživljenjske zaporne kazni.

Takšnih ljudi ni malo in Kolorado je izbral 6 zapornikov, ki so v zaporu od svoje mladoletnosti preživeli že 20 let svoje kazni. Te nameravajo spustiti nazaj v sodobno družbo, a pri temu so naleteli na nenavaden problem.

20 let je dolga doba v današnjem tehnološkemu svetu in med njihovim odraščanjem je okolica postala precej drugačna kot tista, ki so jo zapustili v svojih rosnih letih. Toliko časa nazaj denimo ni bilo pametnih telefonov, ki so danes vsakdanji sopotnik vsakega prebivalca in zapornik, ki se znajde na prostosti, se bo zelo težko zopet uvedel v normalen sistem delovanja družbe.

Rešitev tega je preizkus življenja izven rešetk v virtualnem okolju. Zaporniki bodo morali najprej opraviti 3-letni program virtualne realnosti, preko katere se bodo poskušali privaditi na stresne situacije zunanjega življenja, prav tako pa se bodo naučili veščin, ki jih kot mladoletniki niso nikoli opravljali. Med to lahko prištejemo denimo pranje perila in nakupovanje v trgovinah ter potrpežljivo čakanje v vrsti za blagajnami. Tega slednjega bi se lahko naučil tudi kdo, ki trenutno ni za rešetkami.

Če bodo udeleženci uspešno prestali program, bo njihov primer posredovan guvernerju, ta pa se bo potem odločil o njihovi prostosti. Zaporniki niso ravno prepričani, da bodo spuščeni v zunanji svet in večina njih pričakuje, da bodo v zaporu prestali še vrsto let, če ne celotni svoj preostanek življenja.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]i

Sveže objave

Se nam končno približuje praktična rešitev za premikanje v VR okolju?

Bolj težko boste našli nekoga, ki je praktično preizkusil kakšen VR sistem in ob njem ni izkazal navdušenja. Ko v virtualni resničnosti...

Zdaj lahko igrate prve štiri misije iz Warcrafta 2 v pogonu Warcrafta 3 Reforged

Warcraft 2: Tides of Darkness je izšel leta 1995, kar pomeni, da je prestar celo za zame, saj sem svojo pot s...

Indiana Jones 5 naj bi konstantno prelagal izid zaradi težav s scenarijem

Minilo je že 12 let odkar je izšel zadnji Indiana Jones film, imenovan The Kingdom of the Crystal School, a še danes...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!