Zaporniki uporabljajo VR sisteme kot trening za življenje izven rešetk

Tisti, kis te že kdaj preizkusili kakšen VR sistem se zavedate, da je to preprosto nekaj, kar moraš doživeti v živo in gledanje nekih posnetkov vam ne bo nikoli pričaralo tiste izkušnje, ko si fizično natakneš očala na glavo in se zatopiš v virtualni svet.

VR ni pomemben samo v igrah, ampak je uporaben v veliko različnih scenarijih. Poleg gledanja 360 stopinjskih posnetkov, sprehajanja po mapi v Google zemljevidih in ogledovanja Mona Lise v francoskem Louvreu lahko tehnologijo uporabimo tudi v bolj praktičnih primerih, ki znajo ljudem pomagati tudi v resničnem življenju.

To se je pred kratkim pokazalo v zvezdni državi Kolorado, katera je začela z novim sistemom zapornih kazni. Predvsem so se spremembe zgodile pri zapornikih, ki so bili obsojeni kot mladoletniki, a so prejeli dolge, včasih doživljenjske zaporne kazni.

Takšnih ljudi ni malo in Kolorado je izbral 6 zapornikov, ki so v zaporu od svoje mladoletnosti preživeli že 20 let svoje kazni. Te nameravajo spustiti nazaj v sodobno družbo, a pri temu so naleteli na nenavaden problem.

20 let je dolga doba v današnjem tehnološkemu svetu in med njihovim odraščanjem je okolica postala precej drugačna kot tista, ki so jo zapustili v svojih rosnih letih. Toliko časa nazaj denimo ni bilo pametnih telefonov, ki so danes vsakdanji sopotnik vsakega prebivalca in zapornik, ki se znajde na prostosti, se bo zelo težko zopet uvedel v normalen sistem delovanja družbe.

Rešitev tega je preizkus življenja izven rešetk v virtualnem okolju. Zaporniki bodo morali najprej opraviti 3-letni program virtualne realnosti, preko katere se bodo poskušali privaditi na stresne situacije zunanjega življenja, prav tako pa se bodo naučili veščin, ki jih kot mladoletniki niso nikoli opravljali. Med to lahko prištejemo denimo pranje perila in nakupovanje v trgovinah ter potrpežljivo čakanje v vrsti za blagajnami. Tega slednjega bi se lahko naučil tudi kdo, ki trenutno ni za rešetkami.

Če bodo udeleženci uspešno prestali program, bo njihov primer posredovan guvernerju, ta pa se bo potem odločil o njihovi prostosti. Zaporniki niso ravno prepričani, da bodo spuščeni v zunanji svet in večina njih pričakuje, da bodo v zaporu prestali še vrsto let, če ne celotni svoj preostanek življenja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime