Samo en jezen oboževalec je zrušil Metacritic oceno igre iz 8.1 na 1.7

Spletna stran Metacritic je bolj slabo merilo za ocenjevanje iger. Če gledate povprečne ocene kritikov še nekako gre, a vse skupaj propade, če se začnete zanašati na ocene skupnosti.

Ta najbolj popularna stran zbirališča ocen ima namreč eno veliko pomanjkljivost: igri lahko prisodiš oceno, ne da bi jo sploh igral. Metacritic je tako večkrat postal center, kamor so prihajali jezni igralci in igram masovno podeljevali oceno 0. Nekateri iz legitimnih razlogov, eni pa so se želeli samo priključiti nečemu, kar je trenutno popularno.

To se je pred kratkim zgodilo z igro Warcraft III Reforged, ki trenutno drži najnižjo oceno v zgodovini: 0.5/10. Vsakemu, ki ima nekaj soli v glavi je jasno, da je to pretiravanje, saj na svetu obstaja veliko, veliko slabših iger od te nesrečne predelave.

Kako lahko je izrabljati ta sistem na Metacriticu se je pred kratkim pokazalo v primeru igre Kunai. To je simpatična igra premagovanja preprek, ki je precej kvalitetna in zabavna. A ta naslov je bil pred kratkim podvržen ogromnemu navalu negativnega ocenjevanja, za katerega se je izkazalo, da je bil povsem nesmiseln, za njim pa je stala samo ena oseba.

Dokaz tega je Reddit prispevek, kjer je ena oseba priznala svoje hudodelstvo. In ta tip, če ni vse skupaj samo izmišljotina, v glavi nima ravno vsega pospravljenega.

Razlog njegovega napada je bila epizoda serije Pokemon Sun and Moon, saj je želel v določenem delu videti svojo “waifu” oz. elektronsko ženo Casey. Ta se v epizodi ni pojavila in tip je bil tako jezen, da je moral svoj bes stresti čimprej ven iz sebe.

Vemo, čudaško. Sedaj ko imamo priznan motiv, si oglejmo, kako je temu Pokemon navdušencu uspel zlobni načrt.

Kunai igro si je izbral povsem naključno, edini merilo je bilo, da mora biti novejša igra, ki drži visoko oceno.

Ko je bila tarča locirana, se je spravil izkoriščati začasne e-mail naslove. Kot smo že povedali, za dodelitev ocene na Metacriticu ti ni treba igre igrati, a oceno lahko en uporabnik podeli samo enkrat. Zato je zlobnež, z res preveč prostega časa, začasni e-mail uporabil za registracijo novega uporabnika, kliknil potrditveno sporočilo ter nato podelil oceno. Nato se je registriral znova z drugim začasnim e-mailom in postopek ponovil.

To je ponavljal tolikokrat, dokler ni ocene zbil iz 8.1 na samo 1.7.

Nižanje ocene je zagotovo zahtevalo svoj čas, a ta primer je lepo prikazal, kako zlahka je manipulirati z Metacritic ocenami. Razvijalec Kunai igre je nato kontaktiral Metacritic in ti so jim nato povrnili prejšnjo oceno, njihov napadalec pa jim je na koncu naredil samo reklamo, saj so to dogajanje povzele vse večje strani. Je pa res tudi to, da ima Kunai po novem oceno samo 7.3.

Metacritic bi moral vpeljati boljše ukrepe pri ocenjevanju, čeprav rešitev ni lahka. Steam ima denimo omogočeno ocenjevanje s strani uporabnikov, tam pa mora igralec pred oceno igro dejansko igrati in uporabniki lahko tudi vidijo, koliko ur je imel ocenjevalec v določenem naslov. Vendar si Steam lahko zaradi svoje direktne integracije z igrami to lahko privošči, medtem ko neka spletna stran, kot je Metacritic takšnih podatkov preprosto nima.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

New World prestavil izid na naslednje leto

Leto 2020 je res kot ukleto. Veliko igralcev se je po dolgih letih močno veselilo povsem novega MMO-ja New Word, ki bi...

Nagnusni posnetek razkrije pedofilko in njeno žrtev sredi Smash Bros. turnirja

Morda se spomnite, ko smo nekaj časa nazaj pisali o obtožbah glede seksualnega nadlegovanja in celo posiljevanja v tekmovalni sceni igre Smash...

Kje je 4. sezona serije True Detective?!

Danes je bolj počasni dan z novicami, zato sem se odločil, da z vami podelim eno bolj staro vest in kdo ve...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!