Ušle cene naslednje generacije Intel procesorjev in te so precej dražje od AMD ponudbe

Na strojnem področju PC industrije je dolgo veljalo pravilo, da se na procesorskem področju za vašo pozornost in denarce borita dva kandidata: AMD in Intel. In dolgo je veljalo, da ima AMD ponudbo, ki je dobra, če nočete pri sestavi svojega mlinčka zapraviti preveč, za tiste največje mišice pa boste morali kupiti Intel.

Vse to se je spremenilo pri tretji generaciji AMD Ryzen procesorjev, ki so ponudili tako dobro ceno kot tudi odlično strojno optimizacijo. Naš opis Ryzen procesorja si lahko preberete na naslednji povezavi, skoraj vsi poznavalci pa se strinjajo, da je tokratno bitko dobil AMD.

Vojne seveda še ni konec in Intel že nekaj časa pripravlja svoj dogovor, ki bo prišel v obliki naslednje, že desete generacije procesorjev Intel Comet Lake. Glede njih ostajajo še skrivnostni, a pred kratkim so se na Twitterju pojavile cene procesorjev naslednje generacije, objavil pa jih je znani “leaker” Momomo_US.

Podatke naj bi pridobil od slovaške trgovine ITSK, prikazane pa so cene od šibkejših modelov tipa Celeron G5900 do srednjega ranga, kjer se nahaja Intel Core i5-10500.

In cene so precej visoke. Srednji rang, ki ga zastopa i5-10500 stane 252 €, kar je višje od denimo najbližje AMD-jeve ponudbe Ryzen 5 3600X, ki ga dobite za 225 €, navadni Ryzen 5 3600 pa je še cenejši pri 185 €. Cene za to primerjavo vzamemo iz spletne strani CaseKing.

Malce močnejši Intel Core i5-10600 je še dražji in pri 279 € boste težko nekoga prepričali v nakup procesorja, ki je v bistvu nekje srednja kategorija. Žal niso razvidne cene premium procesorjev, a če prejšnji modeli narekujejo trend, boste za njih plačali ledvico.

Morda cene spet niso taka katastrofa, saj bo Intel za srednji rang procesorjev omogočil HyperThreading na Core i5 procesorjih, a upoštevati mora še svojega tekmeca. AMD se namreč pospešeno pripravlja za zagon četrte generacije Ryzen procesorjev, ki naj bi se spopadli neposredno s Comet Lake izdelki. Tako zna imeti Intel naenkrat na grbi kar dva tekmeca, oba pa prihajata iz istega tabora.

Seveda ni za zdaj še nič uradno potrjenega in trenutno imamo samo špekulacije. Intel še vedno drži prednost pred AMD izdelki, še posebej na področju strojne zmogljivosti samo enega jedra. Po drugi strani pa naj bi AMD veliko storil tudi na tem področju in zna se zgoditi, da bodo Ryzen 4000 jedra tekmecu vzela še ta šampionski pas.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime