Se je AMD končno znebil slovesa “poceni” procesorja?

Bitka med na procesorskemu področju med AMD-jem in Intelom traja že dolga leta in skoraj vedno je veljalo prepričanje, da so AMD procesorji “dobri za svoj denar”, za tisto pravo moč in kvaliteto pa bo potrebno odšteti malo več in si vzeti Intel.

Morda pa je leto 2019 končno prineslo konec tega razmišljanja in AMD se lahko na temu področju močno zahvali svoji Ryzen seriji. Ti so med igralci postali močno popularni in AMD je po težkih časih svoje prejšnje serije končno premagal svojega konkurenta in zavladal na tržišču procesorjev.

AMD je pred kratkim objavil finančne rezultate prejšnjega leta in med številkami lahko razberemo, da se je njihova povprečna prodajna cena (ASP) dvignila za kar 22%.

Podjetje si je dvig cen lahko privoščilo samo zaradi tega, ker so njihovi novi izdelki konkurenčni Intelu, hkrati pa se je tudi dvignilo povpraševanje po AMD Ryzen procesorjih.

To je dodatno potrdila spletna stran Overclockers, ki je ugotovila, da se je zaslužek pri procesorjih in grafičnih karticah podjetja AMD dvignil za 14%, vendar se je razpošiljanje fizičnih izdelkov dvignilo samo za 4%. Tista razlika je bila pokrita tako, da je AMD prodajal svoje produkte pod višjo cenovno postavko.

Ni pa v rdečem taboru vse rožnato in to je priznalo tudi samo podjetje, saj Radeon grafične kartice niso zabeležile porasta prodaje. Na temu področju je še vedno prvak NVIDIA, a šušlja se, da naj bi bilo razkritje novih Navi kartic za naslednjim ovinkom.

Zagotovo je samo eno: 2020 bo na strojnemu področju še hudo zanimivo. Poleg novih Radeonov se zagotovo lahko veselimo razkritja nove NVIDIA serije kartic, Intel prav tako pripravlja svoje izdelke, koncem leta pa nas čaka še nova generacija konzol.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime