Hekerji izkoriščajo strah pred koronavirusom za širjenje zlonamerne programske opreme

Koronavirus je zagnal strah po celemu svetu in če vsako jutro redno ne preverjate 24ur za novicami o novih okužbah, potem ste tisti 1 % ljudi, ki jim noben virus ne more do živega in se zato zaradi njih ne sekirate pretirano.

Ljudje redno preverjajo za novimi informacijami in na spletu se je pojavilo že kar nekaj internetnih strani, ki prikazujejo trenutne okužbe po celemu svetu. Te strani kažejo žarišča na zemljevidu sveta in podatki se posodabljajo v realnem času.

A kot pri vsaki takšni naravni katastrofi, želijo nekateri na ta način profitirati. Rodil se je kup trgovin, ki za velike denarce prodajajo maske, internetni hekerji pa so postavili kup strani, ki naj bi prikazovali podatke o okužbah, a v ozadju se dogajajo razne grdobije.

Spletna stran Reason Labs je odkrila, da takšne strani od uporabnikov želijo odtujiti zasebne podatke kot so imena, gesla in številke kreditnih kartic. Za te namene naj bi uporabili programsko opremo AZORult, ki uporabniku ukrade podatke in namesti še dodatno zlonamerno programsko opremo. Nova različica te programske opreme zna na vaš računalnik celo namestiti nov administratorski račun, preko katerega je napadalcu omogočen dostop do oddaljenega nadzora nad žrtvinim računalnikom.

Spletna stran deluje povsem prepričljivo, a medtem ko gledate različne koronavirus okužbe, zadeva v ozadju počne razne napadalne prijeme.

Tudi ameriška tajna služba je začela opozarjati tudi o napadih preko elektronske pošte. Ti se zaenkrat izvajajo v ZDA in uporabniki dobivajo sporočila, ki sicer na prvi pogled izgledajo povsem legitimno. Napadalec v sporočilu napiše nekaj nasvetov glede varnosti pred koronavirusom, zraven pa priloži povezavi za več informacij. Gre za “Phishing” napad, saj povezava nato pelje na povsem drugo stran z zlonamerno kodo.

Nekateri bolj iznajdljivi pošiljajo e-poštna sporočila na podjetja, ki naj bi bila okužena s koronavirusom, pošta pa naj bi prišla s strani svetovne zdravstvene organizacije. Nasveti glede zaščite naj bi se nahajale v priponki, a tam se seveda skriva neprijetno presenečenje.

Uporabnikom svetujemo, da takšna poštna sporočila prezrejo. Za spremljanje virusa v živo se uporabite zaupljive strani ali pa tega ne počnite sploh, saj bo pri vas samo vzbudilo še večjo paniko. Aja, pa umivajte si roke.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

RTX 3090 lahko poganja The Witcher 3 in Horizon Zero Dawn v ločljivosti 8K pri 30 sličicah na sekundo

Eden od bonusov igranja iger na PC-ju je dejstvo, da lahko strojno opremo postopoma nadgradimo, to pa vam omogoča, da isto igro...

Big Bang Theory zvezdnico bomo novembra gledali v novi zanimivi seriji The Flight Attendant

Oboževalci igralke Kaley Cuoco, ki je najbolj znana po vlogi Penny v seriji Veliki pokovci, boste kmalu lahko svojo vzornico zopet gledali...

Piratom je po enem letu uspelo skrekati igro Red Dead Redemption 2

Pirati PC iger se že dolgo časa borijo proti zloglasni zaščiti Denuvo in obe strani sta dobili in izgubili nekatere bitke. Vendar...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!