Kako goljufati pri izpitih na daljavo?

Zaradi svetovne pandemije so vse šole v Sloveniji preklopile na predavanja na daljavo in začeli so se tudi prvi izpiti. To je za slovenske šole bilo nekaj povsem novega in pojavile so se upravičene skrbi glede morebitnega goljufanja.

Tako sem pred dnevi z zanimanjem prebral članek na 24ur, v katerem je Marko Bencak, vodja informacijskega oddelka Alma Mater podal pogumno izjavo:

“Goljufanje je praktično nemogoče.”

Pa je to v svetu sodobne tehnologije res?

V namene znanosti sem se zato odločil zadevo malce bolje raziskati, če morda le najdem kakšno luknjo v sicer precej impresivni obrambi pred goljufanjem na daljavo.

Poglejte vse te potencialne goljufivce! Tisti Primož na desni mi je malce sumljiv…

Poglejmo si najprej s čim vse se moramo soočiti.

Med opravljanjem izpita se študenta ves čas snema, tako zvočno kot tudi preko slike. Na drugi strani ekrana vas budno opazuje ocenjevalec, temu pa morate najprej razkazati cel prostor, vključno z mizo, da se ja kje ne nahaja plonk listek ali pa kakšen glas ljudstva izpod postelje. Ocenjevalec mora tudi videti vaše oči, da te ne odtavajo z zaslona, prav tako pa mora biti vključena opcija deljenja zaslona. Tako vaš ocenjevalec vidi na zaslonu točno to, kar vidite tudi vi.

Precej trd oreh. Kako se ga torej lotiti? Seveda, s tehnologijo!

Za goljufanje pri takšnem izpitu boste potrebovali še eno osebo, ki bo večino dela opravil namesto vas. Ocenjevalec je namreč preveč osredotočen na vaše obnašanje in neko sumljivo pogledovanje izza zaslona je preprosto preveč tvegano in tudi zamudno. Zato je nujno potrebna druga oseba, ki se po možnosti dobro spozna na snov in bo hitro priskrbela odgovore, saj je ponavadi čas za to omejen.

Začnimo torej z deljenjem zaslona. Vaš kolega je v drugi sobi, a vprašanja so na vašem ekranu. Kako mu torej priskrbeti vprašanja, ne da bi za to vedel ocenjevalec? Deljeni zaslon onemogoča preprosti kopiraj/prilepi preko Messengerja ali katerega drugega programa.

Preprost prikaz delovanja razdelilca, le da namesto VGA vhodov tu delujejo HDMI vhodi.

Najbolj preprost odgovor na to je HDMI razdelilec. Ta namreč omogoča, da preko enega kabla lahko sliko razdelimo na dva ekrana. Ocenjevalec na drugi strani tega trika ne more preveriti, saj bo na svojem zaslonu videl običajno sliko, na kateri se ne dogaja nič nenavadnega. Vi pa boste kot največji zvitež kabel od monitorja napeljali v ekran pred sabo in v HDMI razdelilec priklopili še drugega, ki vodi v sosednjo sobo, kjer se nahaja vaš kompanjon v kriminalu.

Prva ovira odpravljena! A sedaj se pojavi druga. Kako bo vaš soigralec do vas pripeljal pravilne odgovore? Šepetanje se bo namreč zagotovo slišalo, saj vas ves čas snemajo zvočno.

Hrvati se ne zafrkavajo pri izpitih na daljavo. Tole bolj izgleda kot da so na strelskem vodu za usmrtitev kot pa ustno spraševanje.

Ena od rešitev je preprosta kot pasulj. Z uporabo brezžične tipkovnice ali miške lahko vaš prijatelj praktično sam reši test. Ocenjevalec namreč ne more vedeti, kdo točno premika miško, razen če bi kamera snemala točno vašo roko in jo primerjala z gibanjem miške. A za kaj takega bi potreboval res izurjeno oko, komisij pa bi to vzelo čisto preveč časa. Sprejemnik za miško/tipkovnico samo priklopite v vaš PC in pazite, da vaš partner ni oddaljen predaleč stran, saj lahko tako izgubite signal.

Tako, test je bil rešen z minimalnimi napori! A počakaj malo, kaj če je testiranje ustno? Brezžične miške in tipkovnice takrat ne igrajo vloge, zato se je treba spomniti kakšne druge možnosti.

Rešitev ni treba dolgo iskati, saj jo prodaja kar Ebay. Ta ima v ponudbi celo vrsto goljufivih pripomočkov, ki pomagajo pri takšnih zagatah, a nekateri niso ravno poceni.

Za primer vzemimo enega dražjih izdelkov. Gre za na videz povsem običajno pero, ki pa v sebi skriva Bluetooth sprejemnik s slušalko. Slednja je praktično nevidna in si jo vtaknemo v uho, pero samo pa povežemo s svojim telefonom, ki je nekje skrit v ozadju. Pred začetkom izpita s telefonom odprete klic do svojega partnerja in pripravljeni ste na akcijo!

Slušalko lahko tudi uporabite za cosplay skrivnega agenta.

Izpraševalec vam zastavi vprašanje, ta gre preko mikrofona v peresu do telefona vašega partnerja. Slednji vam začne govoriti odgovor preko telefona v vašo skrito slušalko in vaša naloga je, da samo ponavljate izrečeno. Sedi, 10!

Bluetooth slušalke so danes lahko tako majhne, da so že praktično nevidne.

Članek je seveda bolj raziskovalne narave in nikakor ne priporočamo, da na izpitih res goljufate, saj s tem ne boste na koncu pridobili ničesar razen ocene, ki vam v praksi ne bo pomagala. A zanimivo bo videti, če bodo profesorji po novem začeli natančno preučevati ušesne kanale svojih učencev. Če bodo, potem veste, komu se imate zahvaliti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime