Končno sem si ogledal: Band of Brothers

Sam sebe smatram za velikega ljubitelja 2. svetovne vojne. Grozodejstva, ki so se pripetila 80 let nazaj se mi zdijo tako nenavadna, da se zdijo že kot nekakšna znanstvena- fantastika, saj človek težko verjame, da so (roko na srce, to smo še vedno) ljudje njega dni bili tako sprevrženi in naravnost zlobni.

Hitler še danes velja za največjega Satana v zgodovini človeštva, da še danes nihče sina ne upa poimenovati Adolf in tipom na kraj pameti ne pade, da bi si pod nos namestili njegove značilne brke. Če se že našemiš v Charlie Chaplina, moraš biti pri oblikovanju oprave posebno pozoren.

Druga svetovna vojna je izrodila že ogromno povojnih filmov, ki jih lahko v grobem razdelimo v dve zvrsti. Na eni strani imamo izdelke, ki prikazujejo življenje prebivalcev v nacistično okupiranih ozemljih in v tej kategoriji je moj absolutni favorit že dolga leta Pianist, ki si ga že tradicionalno zavrtim skoraj vsako leto. Na drugi strani pa imamo veliko bolj popularne vojne filme, ki nas postavijo na frontno linijo in nas pobliže seznanijo z vojnimi grozotami na bojišču. Tu je še vedno najbolj znani predstavnik Reševanje vojaka Ryana, ki je bil že mnogokrat deležen mojih ogledov.

Vendar kljub temu, da sem tak pristaš izdelkov iz tega obdobja, se mi je ena serija vsa ta leta neprestano izmikala med prsti. Gre za Band of Brothers oz. Peščico izbranih, ki je danes stara že krepkih 19 let.

Med karanteno je končno napočil čas, da to krivico popravim in si vendar ogledam to slavno serijo, ki na IMDbju drži visoko oceno 9,4.


  • Založnik: HBO
  • Glavni igralci: Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston
  • Sezone: 1
  • Kje gledati: HBO Go


Veliko ljudi morda ne ve, da je bila Peščica izbranih narejena po istoimenskih knjižni podlagi, ki jo je spisal ameriški zgodovinar Stephen E. Ambrose. Ta se je odločil obiskati veterane skupine Easy Company, ki je pripadala 506 regimentu 101 divizije padalcev. Preživeli člani te skupine so preživeli pravi pekel, saj so sodelovali pri napadu na Normandijo, bili udeleženi pri propadli akciji Market-Garden ter se pogumno zapostavili nacistom med Ardensko ofenzivo.

Zgoraj našteto so zgodovinski dogodki, ki imajo bogat spisek na Wikipediji in če si preberete samo en vnos vam bo jasno, da se scenarij za serijo piše kar sam od sebe. A eno je, če bereš suhoparno zgodbo iz strani zgodovinarjev, drugo pa, če slišiš besede neposredno od ljudi, ki so bili dejansko tam.

Vsak del se začne z intervjujem z veterani. Kar malce žalostno je dejstvo, da so od takrat že skoraj vsi pomrli.

Ravno to poskuša predstaviti serija Band of Brothers, ki nam na ekran poleg zgodovinskih dejstev želi prikazati bratstvo med vojaki, ki je posebno in lahko nastane samo v takšnih okoliščinah. Doživetje, ko se skrivaš s tovarišem v plitvo skopani luknji, medtem ko okoli tebe raznaša bombe in drevesa, je nekaj, kar splete posebne vezi, ki se obdržijo za vse življenje. Ko tega istega prijatelja teden kasneje raznese na kosce in ti ne ostane drugega, kot pa da nad njim narediš križ in zakorakaš v naslednjo bitko, se pokaže tvoj pravi duh in če takrat nimaš nekoga, ki bi te objel in ki bi mu zaupal ter se pred njim odprto zjokal, potem ti ostane samo še da znoriš in na svoje teme prisloniš odtujeni luger.

To bratstvo med vojaki je sorazmerno uspešno opravil film Reševanje vojaka Ryana, a režiser Steven Spielberg ter igralec Tom Hanks sta se zavedala, da za globljo preučevanje teh medčloveških odnosov potrebuješ veliko več časa. Tako sta pristopila do HBO-ja in ta je odobril snemanje serije, ki je s svojim proračunom 125 milijonov dolarjev postala najbolj draga mini serija vseh časov, dokler je kasneje ni preseglo nadaljevanje The Pacific.

Visok proračun se je obrestoval, saj je Band of Brothers še danes gledljiv izdelek, ki se ga zob časa še ni dotaknil.

Ves ta denar ni šel v nič, saj je vsaka epizoda visokoproračunska in bi lahko iz nje, ob samo malce večji dolžini, dobili celovečerca.

Razvijalci mojstrsko nizajo dogodke in od samega začetka urjenja Easy enote na vadbišču, iste možake spremljamo skozi nekatere največje bitke v Evropi, dokler enota na koncu ne zasede Hitlerjeve trdnjave na Orlovem gnezdu. Tam so naši junaki povsem drugačni od tistih nedolžnih dečkov, ki so samo dve leti nazaj napadali nevidne nasprotnike na vadbišču. Če so imeli prej gladko pobrite obraze in iskrive poglede, so na koncu svoje avanture povsem drugi ljudje. Nasmehi so še vedno tam, a za vsakim se skriva določen nivo žalosti. V očeh ni več tistega sijaja in nedolžnost je stvar nekega drugega življenja. Na vrhu Orlovega gnezda nas pričakajo veterani, ki so videli pravi Pekel tako blizu, da jim na podplatih še danes ni ugasnila žerjavica in to je očitno že na prvi pogled.

Naša četica glavnih junakov skozi epizode pridobiva izkušnje, njihova nedolžnost pa se izgubi.

Novopečenega gledalca pričaka 10 delov avantur vrhunskih kadrov in nepozabnih dogodkov. Časa za počivanje ni in tu ne boste našli niti ene epizode, ki bi po nepotrebnem razpotegnila dogajanje, ker bi morda scenaristom zmanjkalo zanimivega materiala. To tudi ne pomeni, da je na zaslonih neprestano akcija. Peščica izbranih vojakom vdahne ravno dovolj življenja, ne da bi se na vsakega posebej preveč osredotočala. Nekega glavnega junaka tu ni, saj gre za peščico izbranih, ki najbolje deluje kot celota.

Vseeno največ časa na zaslonu preživi vodja Easy enote Richard D. Winters, ki svoje življenje v vojski začne precej nizko, a skozi herojske akcije in zmožnosti preudarnega odločanja urno preraste v majorja. Čeprav skozi napredovanje skozi čine dobi večje odgovornosti in bi lahko svoje delo na koncu preživel tudi v pisarni, želi vedno nazaj na bojišče, da bi podprl svoje tovariše v Easy bratovščini.

Če ste igrali igro Call of Duty 2, boste takoj prepoznali mapo Carentan, ki je bila zasnovana po resničnem mestu.

A on je samo en od res širokega nabora različnih herojev, vsak od njih pa ima svojo zgodbo. Ob vsej tej številčnosti seveda ni časa, da bi vsakemu od njih namenil tiste minute, ki si jih upravičeno zasluži, saj bi potem morali razvleči serijo v vsaj nekaj sezon. A ustvarjalcem je z omejenim časom vseeno uspelo dvigniti karakterje do te mere, da se ob okoliškim pokanjem granat tresemo za njihova življenja. Skladno s tem dobimo tudi druge vojake, ki jih komaj spoznamo v enem delu, a že v naslednjem jih pokosi sovražno strelivo. Včasih se to zgodi že v isti epizodi in to dobro nakaže na izkušnjo življenja vojaka iz tistega obdobja: na navezuj se na nikogar, saj ga lahko izgubiš v naslednji minuti. Vsak novinec je med vojaki sprejet kot samo meso za strelivo Nemcev, ki ne bo dolgo preživelo. Zato se morda zdi ravnanje nekaterih veteranov neprijazno, ko novega prišleka ne želijo na svoj kamion, če pa že pride, ga takoj oropajo cigaret. A vojna je pekel in bolje, da mu čike vzameš, ko so še suhi, namesto takrat, ko jih je že preplavila njegova kri in so postali neuporabni.

Ko se enkrat začne akcija, boste močno cenili svoj zvočni sistem.

Ko se akcija začne, je ta naravnost brutalna. Band of Brothers ni za tiste z občutljivim želodcem, saj boste velikokrat priča nagnusnim poškodbam, kri pa teče v potokih. Ne pričakujte ravno kakšnega pretiravanja v slogu Tarantinovih izdelkov, vendar vas zna včasih kar malce stisniti ob umiranju nekaterih vojakov. Napadi Jenkijev so običajno skrbno organizirani, a včasih se zgodijo tudi manjše napake, ki imajo lahko tragične posledice. Tudi Nemci znajo udariti nazaj in takrat se ponavadi dogajanje začne nenadoma in tako hitro, da niso presenečeni samo vojaki, ampak tudi gledalec. Karakterji so lahko sredi pogovora in kar naenkrat se sliši značilen žvižg padajoče granate ter panično iskanje zaklona, kar ponazori še tresoča kamera, ki nas postavi v center dogajanja. Band of Brothers se res splača gledati ob hudem zvočnem sistemu, ki adrenalin nabije do 11.

To je slika resničnih borcev Easy kompanije, ko je ob koncu vojne osvojila Orlovo gnezdo in se nastavila kameri.

Band of Brothers si da opraviti tudi s psihološkimi učinki vojne, ki na vsakega vojaka učinkujejo drugače. To najboljše prikaže vojak Buck Compton – neustrašni borec, ki ima smisel za vodenje z dobrim smislom za humor. Buck skozi epizode postane celo kandidat za napredovanje, a vse se spremeni, ko ga enkrat ustrelijo v zadnjico. Takrat se povsem spremeni, a ta sprememba ni nenadna. Preprosto mu ni več do smeha, postane paničen ob vsakem zvoku in po očeh mu vidiš, da je to druga oseba. Spet drugi so drugačni in lahko bolje prenesejo pritiske. Nekateri kljub svojim poškodbam pobegnejo iz bolnice in se na vsak način želijo zopet združiti s svojimi soborci, saj je to njihovo poslanstvo in oni njihova družina.

Glavni junak serije Richard D. Winters je umrl leta 2011, oboževalci pa mu še danes na grob nosijo zastave in cvetje.

Tudi po skoraj dveh desetletjih od konca snemanja, Peščice izbranih zob časa niti načel ni. Ob gledanju te malce zbode dejstvo, da so vsi veterani, ki v seriji na začetku epizod podajo intervjuje, že nekaj časa mrtvi. A njihova dejanja ostajajo vsak dan z nami in tako so postali nesmrtni.

Superheroje zaman iščete v Maščevalcih, saj nas že 20 let spremljajo v Band of Brothers.

Zanimivosti:

  • Prve tri epizode so porabile več pirotehničnih sredstev kot pa celotni film Reševanje vojaka Ryana.
  • Za en del snemanja so porabili tudi do 14.000 nabojev streliva.
  • Ardenska ofenziva je bila posneta v letalskem hangarju, nasadili pa so prava in uporabili tudi 250 računalniško generiranih dreves.
  • Igralci so preživeli 10 dni na vadbišču in med tem časom niso smeli zapustiti svojih vlog.
  • Samo ta ena sezona je zahtevala tri leta snemanja in produkcije.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Peščica izbranih je serija, ki je še danes ni načel zob časa. Gre za odlično vojno dramo, ki v eno sezono zbere skoraj vse največje dogodke 2. svetovne vojne in s e ne sramuje prikazati tudi tiste največje grozljivosti.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Peščica izbranih je serija, ki je še danes ni načel zob časa. Gre za odlično vojno dramo, ki v eno sezono zbere skoraj vse največje dogodke 2. svetovne vojne in s e ne sramuje prikazati tudi tiste največje grozljivosti.Končno sem si ogledal: Band of Brothers