20 let nazaj je po svetu pustošil eden najbolj uničujočih digitalnih virusov ILOVEYOU

Se zavedate, da smo pred 20 leti že imeli eno pandemijo? Takrat je namreč po svetu pustošil virus z imenom ILOVEYOU, ki je po digitalni sferi povzročil ogromno denarne škode. Razlika med njim in trenutnim novim koronavirusom je le v tem, da je bil ILOVEYOU digitalni in se je širil preko okuženih e-poštnih sporočil.

ILOVEYOU je svoj uničujoči pohod začel 4. maja 2000 (kaj je s tem datumom, da je zaslužen za praznovanje Star Wars franšize in tudi bivšega jugoslovanskega predsednika Tita?) in naj bi na višku razširjenosti zadal okoli 10 milijard dolarjev škode po celem svetu. Kako je sploh možno, da tak skupek digitalnih enic in ničel tako močno udari po svetovnem gospodarstvu?

Odgovor niti ni tako zakompliciran. Okuženi računalnik je treba najprej razkužiti, za kar potrebuješ največkrat trenirano osebje. Potem je potrebno povrniti stare datoteke in če v zakup vzamemo dejstvo, da podjetja takrat niso ravno redno delala varnostnih kopij, lahko tak postopek zahteva veliko delovnih ur in tudi izpad strežnika. Za nekatere firme je to pomenilo, da nekaj časa sploh niso obratovala, kar se je še dodatno poznalo pri zadani škodi.

ILOVEYOU je imel tudi precej prebrisan način širjenja preko e-pošte. Nič hudega sluteči uporabnik je v svoje predal prejel sporočilo z naslovom ILOVEYOU, besedilo pa je naslovnika nagovorilo, da naj odpre priloženo datoteko. Ko je uporabnik odprl datoteko, je virus sprožil svojo nalogo.

Najprej se je razposlal naprej vsem vašim kontaktom iz vašega nabiralnika ter na vašem računalniku prepisal različne datoteke. Nekatere, kot so denimo dokumenti ali pa slike, so tako postale povsem neuporabne, velika nevarnost tega virusa pa je bila njegova velika prilagodljivost. Koda je bila namreč spisana v preprosti tekstovni datoteki in skoraj vsak je lahko tako spremenil delovanje virusa. ILOVEYOU je tako obstajal v več različicah in če ste v poštni predal prejeli takega, ki je prepisal vaše sistemske datoteke, potem računalnika niste mogli več ponovno zagnati in ostalo vam ni drugega kot ponovna namestitev Oken. Kako deluje virus v živo si lahko ogledate v spodnjem odličnem posnetku.

20 let kasneje je novinarju iz spletne strani BBC uspelo izslediti storilca v majhno trgovino s servisom za telefone v mestu Manilla na Filipinih. Stvaritelj virusa se imenuje Onel de Guzman in danes šteje 44 let, ob razkritju pa je priznal, da je ravno on spisal originalno različico tega virusa.

Guzman pravi, da nikoli ni želel povzročiti takšne škode in je virus spisal zato, da bi uporabnikom izmaknil uporabniške podatke za prijavo na internet. Morda se danes tega ne zavedate, a včasih si moral za prijavo na internet imeti uporabniško ime in geslo. Guzman tega ni imel oz. si dragega interneta ni mogel privoščiti, zato je najprej targetiral ljudi v svojem okrožju, za katere je vedel, da imajo takšne podatke. Nato se je odločil zadevo preizkusiti na globalni ravni, zato je poslal nekomu sporočilu v Singapur. Od tam naprej se je zadeva bliskovito razširila po vsem svetu.

Guzman ni bil nikoli aretiran, saj takrat na Filipinih niso imeli zakona proti digitalnemu kriminalu. Danes pravi, da obžaluje svoja dejanja in da vsake toliko nekdo prilepi njegovo sliko na internet, a te slave ne želi, saj je sramežljiva oseba.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime