Danes mineva 40 let od smrti Josipa Broza Tita – tu so njegovi najbolj zanimivi dokumentarci, filmi in igre

4. maj današnja mladež obeležuje s proslavljanjem franšize Vojne zvezd, a vsaj na Balkanu bi se morali ob tem prazniku spomniti nekoga drugega.

Govorimo o nekdanjem dosmrtnem predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu, ki je umrl 4. maja 1980, star 88 let. Gre morda za največjo osebnost, ki je kdaj stopala po balkanskih tleh in kljub temu, da je preteklo že 40 let, boste še vedno v marsikakšnem slovenskem domu na steni našli njegov portret. Čeprav je dočakal visoko starost, je njegova smrt v jok spravila vsakega prebivalca bivše Juge. Spodaj si lahko denimo ogledate zanimiv posnetek s tekme med Hajdukom in Zvezdo, ko je celoten stadion izvedel za smrt svojega glavarja.

Na Tita ima predvsem starejša populacija lepe spomine, saj je v njegovem času cvetelo gospodarstvo, služba se je našla za vsakega in ljudje so živeli v prijetnem sobivanju. Josipa so častili skoraj kot Boga in njegovo rojstvo še danes obeležuje Dan mladosti, ki je postal odličen izgovor za peko čevapov in pitje rakije.

Vse seveda ni bilo idealno in tudi njegovi največji zagovorniki vam bodo znali povedati, da je bilo takrat v Jugoslaviji kar nekaj korupcije, v isti sapi pa zagotovili: “Jesmo krali ali smo i vama dali. Ovi kradu, a vama ništa ne daju”. Izrek, ki se očitno dobro prodaja na raznih majicah.

Po spletu že nekaj časa informacija, da so ob smrti Stalina v njegovi pisarni kar nekaj pisem. Eno od njih je bilo od Tita, ki se je glasilo nekako tako:

“Nehaj pošiljati morilce, ki mi poskušajo umoriti. Če se to ne neha, bom jaz poslal v Kremelj svojega človeka in verjemi mi, ne bo mi treba poslati še enega.” Ravno zaradi tega napisanega je Tito padel pod sum umora, saj je vedel, da Stalin ne bo odnehal s poskusi atentatov, zato naj bi poslal nekoga, ki ga je zastrupil.

Dobro, tu nismo, da bi obnavljali zgodovino, ampak da si ogledamo nekaj dokumentarcev, filmov in iger, ki se jih splača na današnji dan pogledati ali pa preigrati. Nima veze, ali ste Titov nasprotnik ali pa za vsak Dan mladosti pridno mahate z Jugoslovansko zastavico – znanje koristi vsakemu.

Hollywood do sedaj še ni ustvaril še nobene mega uspešnice, v kateri bi nastopal Tito, saj se jim očitno to obdobje jugoslovanske preteklosti ne zdi preveč zanimivo. A to ne pomeni, da nam manjka kvalitetne vsebine, ki jo najdemo predvsem na področju dokumentarcev.

Eden bolj znanih takšnih izdelkov je zagotovo Houston, imamo problem!, ki sta ga spisala Boštjan in Žiga Virc. Gre za igralno-dokumentarni film, ki pod objektiv vzame teorijo zarote, da je Jugoslavija v začetku šestdesetih kupila vesoljski program od Američanov, ki je bil vreden več milijard dolarjev. Gre za lepo mešanico fikcije in resničnih podatkov, ki naredi dokumentarec zanimiv in gledljiv. Skratka, vse predstavljena dejstva in “dokaze” ne vzemite preveč resno, ampak se raje ob gledanju zabavajte. Houston, imamo problem! si lahko ogledate na HBO platformi.

Če ste si zaželeli kaj bolj resnega, si lahko na YouTubu v celoti pogledate odlični dokumentarec slovenske režiserke Janje Glogovac, ki nosi preprosti naslov Tito. Njen izdelek si pobližje ogleda življenje Josipa Broza Tita ter njegov politični vzpon in nabiranje spoštovanja iz strani Sovjetov ter zahodnih sil. Žal podnapisov ni, je pa ogled vsaj v celoti brezplačen.

Še en popularen dokumentarec je sproduciral kanal 60 minuta Specijal, ki lepo oriše celotno življenje nekdanjega predsednika, ki je prav tako dolg skoraj eno uro.

Če vam ni dokumentarcev, si lahko ogledate tudi kakšen film.

Iz tega obdobja imamo kar nekaj filmskih izdelkov, vendar se vsi ne tikajo ravno Tita, ampak se samo dogajajo v temu obdobju ali pa spremljajo življenje partizanov. Treba je tudi vedeti, da je Tito močno cenzuriral vse izdelke, tako da vas na platnu ni vedno pričakala izvirna vizija režiserja. Mimogrede, ste vedeli da bi moral biti film “Ko to tamo peva” precej drugačen, kot smo ga dobili. V zadnji sceni bi se morale po ulici sprehoditi različne eksotične živali, ki naj bi predstavljale apokalipso, saj naj bi ušle iz živalskega vrta. A zaradi smrti Tita so bile zaprte vse meje, živali pa bi moral priskrbeti nek italijanski cirkus.

Eden najbolj znanih slovenskih izdelkov je “Ne joči Peter” iz leta 1964, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

Jugoslovanska produkcija je k sebi privabila tudi nekatera večja imena iz Hollywooda. S tem ciljamo na film Bitka na Neretvi iz leta 1969, kjer je imel roke zraven tudi Orson Welles.

Še eden takšen film je Sutjeska iz leta 1973, ki je pred ekrane celo postavil sam lik Josip Broza, tega pa je takrat odigral ameriški igralec Richard Burton. Žal se nam ne sanja, kje točno bi si lahko danes ogledali ta film, zato vam spodaj prilegamo samo napovednik.

Kaj pa igre? Žal je ponudba na tem področju praktično neobstoječa. Čeprav imamo kakšno igro, ki se dogaja v času Titovega vladanja, je to daleč od tega da bi dobili kakšen naslov, ki bi bil specifično usmerjen v to dobo.

Najbližje temu se lahko približate v igri Hearths of Iron IV, ki igralcem omogoča prevzem Jugoslavije, ki jo lahko nato razširite nad celotno zemeljsko oblo. Gre za izjemno zahtevno strategijo, ki zahteva veliko učenja, a ponuja tudi ogromno užitkov, na vas pa je, da presodite, koliko potrpežljivosti imate te dni za učenje mehanik zahtevnega naslova.

Še ena strategija, ki se bavi s tem obdobjem je originalni Command & Conquer. Ta nas med eno misijo popelje tudi na področje Jugoslavije, dobra novica pa je, da bomo kmalu dobili tudi predelavo te igre, tako da se splača malček potrpeti.

To je v bistvu to, kar nam je uspelo zbrati za ta članek. Zagotovo smo izpustili kakšno igro ali film, ki si zasluži omembe. Če imate kakšen predlog, ga podelite z nami na forumu in vključili ga bomo v članek.

Za konec vam puščamo pesem Lep dan za smrt skupine Dan D, ki vsebuje kar nekaj kakovostnih posnetkov iz dneva Titove smrti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Tito je bil diktator. Ukazal je tudi ogromno umorov. Ne hvala. Mogoče so dobro živeli nekoč, ne pa vsi. Eni so dobro, eni pa slabo. Tako kot danes.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime