ManEater – Recenzija | Arkadna pošast iz globin!

Trend, ki je povsem preveč razširjen med igričarsko skupnostjo dandanes je, da že vsak s petimi minutami časa nekaj ur preživi v Unity Peskovniku ali pa Unreal Enginu ter poskuša ustvariti svoj igričarski zmazek. Tako smo v zadnjih letih dobili kup simulacij, takih in drugačnih. Prav razveselil sem se napovednika ManEater, ne toliko zaradi igre, ki je že prvotno izgledala zelo arkadno, temveč zaradi dejstva, da so si ustvarjalci upali dati naslov karkoli drugega kot Simulacija morskega psa. In tako smo dobili nekaj unikatnega. Dame in gospodje – predstavljam vam ManEater!

Toplo sonce nas vabi, da zimski kožuh odvržemo v omaro, nadenemo kopalke in si privoščimo hladen skok v morje. Nekaj takega bi radi storili tudi človečnjaki v novi pustolovski arkadi ManEater, kjer kot krvoločni morski pes prežimo na nič hudega sluteče amerikanarje, ki svoje celulitne riti namakajo na bližnji obali. A letos bodo to počeli s strahom, saj govorice pravijo, da je laguna dobila novega vodjo!


Razvojna ekipa: Tripwire Interactive, Blindside Interactive
Založnik: Tripwire Interactive, Deep Silver
Sistemi: PC, XBOX One, PS4
Datum izida: 22. maj 2020
Cena: 36,99 Epic Games

Zvrsti: Akcijski RPG

Preigraval: Miško Piškot
Nažigaška mašina: PS4
Čas preigravanja: 9,5 ur


Sharkciklopedija

Zadnja igra, kjer sem igral preoblečen v žival, je bila neodvisna igra Bee Simulator oziroma, kot bi rekli na sončni strani Alp, Čebeljo Simulacijo. V tisti igri sem dobil ogromno novih podatkov o tej drobceni, a za človeka tako pomembni živalski vrsti. Igra, ki bi jo priporočal vsakemu mlademu raziskovalcu, ki mu virtualno izobraževanje pomeni več kot brezpredmetno nabijanje sekire po drevesnem lubju v Fortnite svetu. In ne, dragi bralec, še zdaleč nisem prebolel tega virusa, s katerim današnjo mladino uspešno kuži Epic Games!

V ManEaterju sem izobraževanje o tej predatorski vrsti nekoliko pogrešil. Ob igranju ne pridobiš poglobljenega znanja o tem skrivnostnem svetu, ampak te zgolj pretvori v najkrvoločnejša pošast daleč naokrog.

Štorijada

V ManEaterju boš postavljen v plavuti malega nedolžnega morskega psička, kateremu je nekega dne glavni antagonist igre – lovec na morske glave Pete – ubil mamo. Ujame tudi tebe ter ti čez lice zareže brazgotino, da te bo nekega dne prepoznal. V tebi vre bes ter svoj življenjski cilj usmeriš v to, da nekega dne dobiš Peta ter ga raztrgaš na koščke.

Vmesne sekvence so posnete tako, da dobiš občutek, kot da gledaš resničnostni šov lovcev na morske pse. Te so povečini usmerjene na lovca Peta in njegovo željo po ulovu največjega. Mi se v vlogi morskega psa potikamo po plitvi vodi odprtega izmišljenega sveta ter v plitvini prežimo za živalskimi ali pa človeškimi vrstami. Včasih se zgodi, da naletimo na človečke, ki samo histerično bežijo pred svojo usodo, drugič pa lahko naletimo tudi na do zob oborožene lovske patrulje, ki na svojih čolnih laserske merske ciljajo v našo hrbtno plavut.

Igrevanje – Mini Moker RPG

Okolje je živo ter pričara doživeto izkušnjo tako v morju, kot tudi na suhem. Nad gladino je moč opaziti kopalce, avte ter že zgoraj omenjene čolne. Tudi pod gladino je pestro, saj je moč naleteti na smeti, alge in kanalizacijske cevi. Lep dodatek so podvodni tuneli, ki so tu bolj kot ne zaradi naše raziskovalne narave, naletimo pa lahko tudi na kako mini nalogico ali pa peščico zbirateljskih trofejic.

Kontrole premikanja niso prav zahtevne, značilne za arkado. Morski pes, ki ga upravljamo, lahko priplava na gladino, od koder opazujemo okolico in kultno režemo morske valove, kot to počno pravi plenilci. Poleg osnovnih kontrol premikanja levo, desno, navzdol in navzgor imamo tipko za hitri potop v globine, če ozračje na površju zaradi lovcev postane preveč razgreto. Nato so tukaj še skok iz vode, turbo pogon, ki nam omogoči, da svoje zobe pritisnemo ob plen ali pa spektakularen zasuk za tristo šestdeset stopinj.

Da morski pes preživi, potrebuje hrano in te je v zalivu dovolj. Drugi nasprotniki so rangirani, ob njih se nam tudi izpiše, kakšne zaloge premorejo, saj nam le te dajo dovolj energije, da strmo priplezamo na vrh prehranjevalne verige. Pridobljene izkušnje nam služijo kot pomoč pri nadgradnji teže, poškodb, ki jih zadamo žrtvam ter obrambe. Igra celo ponudi minimalističen vložek RPGja, kjer lahko vodnega kužka nadgrajujemo po naši volji. Od boljše gibljivosti na kopnem, povečanega življenja ter nekaj kozmetičnih dodatkov, s čimer lahko preoblikujemo našega morskega psička v ledenodobnega megalodona.

Plavanje naokoli, pobiranje zbirateljskih trofejic ter preigravanje štorije ali pa samo prosto potikanje naokoli bi lahko postali kmalu dolgočasni. Tu so se razvijalci potrudili, da so po zgledu preostalih iger odprtega sveta v igro dodali še številne stranske naloge in pa tako imenovane bitke z šefi, v katerih se spopademo z živalskim šefom določenega območja. Se pa začnejo ti pripetljaji kmalu ponavljati, kot da bi se nalezli Mafia 3 sindroma. Je pa vsaj živalsko kraljestvo od regije do regije različno, tako, da nam igra vseeno postreže z dovolj materiala, pa čeprav smo podobno doživeli že v prejšnji regiji.

Grafikalije

Atmosfera v ManEaterju je zelo lepa. Igra nas ne pusti na cedilu z grafičnimi vložki prečudovitega menjavanja dneva in noči. Sploh noč je prav CiberPunkovska. Prečudovite Neon luči, ki odsevajo od morske gladine, so nekaj zares čudovitega. Zvočna podlaga je dobra, naposlušali se boste kar nekaj kričanja in vreščanja ter hrustljavih ugrizov v meso.

Razsodba

(+) Šaljiv glas pripovedovalca nas pomiri ter krvavo kopel spremni v avanturo
(+) Odlična avdio – vizualna podoba z zelo redkimi hrošči
(+) Ker je igra nekaj novega, pobijanje nasprotnikov ostane zabavno tudi po več ur
(+/-) Prisotnost RPG stila, ki pa je zelo minimalističen
(-) Ponavljajoča se kampanja

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Maneater se je izkazal za solidnejšo igro od prikazanega v napovednikih, ki na meni niso pustili pretiranega pečata. Poskrbi s vsemi vložki odprtega sveta vendar kmalu postane preveč očiten v svojem početju ter se prične ponavljati. Maneater enostavno ni igra, od katere bi pričakovali preveč. Je bolj namenjen druženju in sprostitvi, saj je poleg na trenutke velikega nasilje tudi zelo zabaven.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Maneater se je izkazal za solidnejšo igro od prikazanega v napovednikih, ki na meni niso pustili pretiranega pečata. Poskrbi s vsemi vložki odprtega sveta vendar kmalu postane preveč očiten v svojem početju ter se prične ponavljati. Maneater enostavno ni igra, od katere bi pričakovali preveč. Je bolj namenjen druženju in sprostitvi, saj je poleg na trenutke velikega nasilje tudi zelo zabaven.ManEater - Recenzija | Arkadna pošast iz globin!