Založnik Take-Two je najprej razpustil razvijalca igre Kerbal Space Program in nato izmaknil vse njegove zaposlene

Spletna stran Bloomerg, za katero sedaj piše priznani igričarski novinar Jason Schreier, je izdala zanimivo informacijo glede odnosa med razvijalec igre Kerbal Sapce Program 2 in založnikom Take-Two.

Ne bi bili presenečeni, če za tega založnika do sedaj sploh še niste slišali, saj gre za ogromno entiteto, ki ima pod svojim okriljem cel kup drugih založnikov. Med drugim si denimo lasti založnika 2K ter razvijalca Rockstar in kup drugih znamk in razvijalcev.

Služil je tudi kot založnik igre prihajajoče igre Kerbal Space Program 2, na kateri je delal razvijalec Star Theory. Delo je v očeh javnosti potekalo nemoteno, a leta 2019 je igra nenadoma doživela znaten premik izida. Takrat uradnega pojasnila ni bilo, novi članek na Bloomergu pa je nato situacijo posijal nekaj več svetlobe.

Bob Berry in Jonathan Mavor sta bila takrat v pogovorih z založnikom, da bi studio Star Theory prodala, a nikakor niso mogli doreči cene in končnih pogojev. Takrat je Take-Two nenadoma naredil izjemno grdo potezo in razvijalcu preklical pogodbo za razvoj igre Kerbal Space Program 2. A ni se ustavil samo tam, saj je nato vsem bivšim zaposlenim poslal sporočila na njihove LinkedIn profile, da naj pošljejo prošnje za zaposlitev novoustanovljenemu razvijalcu, ki je bil spočet pod njihovo znamko Private Division.

To se je izkazalo za uspešno potezo, saj je več kot tretjini zaposlenih ni ostalo drugega, kot pa da se podredijo njihovim željam in zaposlitev najdejo pri novem delodajalcu. Kerbal 2 je bila edina igra, na kateri je takrat delal Star Theory in ko so nenadoma izgubili sredstva, studiu ni ostalo drugega, kot pa da marca letos za vedno zapre svoja vrata.

Grda poteza založnika zna vplivati na nadaljnje sodelovanje te založniške hiše z drugimi indie razvijalci, ki jih bo upravičeno strah, da se bo kaj podobnega zgodilo tudi njim. Take-Two namreč lahko zlahka izkoristi svojo moč, če mu kaj pri razvoju ni všeč in za manjše razvijalce to pomeni gotovo smrt.

Založnik se je že odzval in v uradni izjavi so povedali, da je bila ustanovitev novega studia Intercept Games nujna za nadaljnji razvoj igre, nad katerim so trenutno navdušeni. Čudno pa je, da v uradni izjavi govoric glede rekrutiranja delavcev preko LinkedIn omrežja niso zanikali.

Kerbal Space Program 2 bo izšel enkrat jeseni 2021.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime