Evrovizija: Zgodba o duetu Fire Saga

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje gledal Evrovizijo. Resnici na ljubo je zadnje desetletje oziroma raje malce več vse skupaj izredno porazno. Da ne bom temu velikemu evropskemu festivalu delal krivice naj omenim, da je v svoji precej dolgi zgodovini gostil številne legendarne izvajalce in ponudil širok in izredno kvaliteten nabor glasbe. Žal pa je kot večina kvalitetnih pogruntavščin ljudi, tudi Evrovizija, padla v nemile roke kapitalizma in začela plesati po žvižgu denarja. Danes je festival senca same sebe, ki pa roko na srce kljub pomanjkanju glasbene kvalitete premore odlično produkcijo in obrne mastne denarce. 

Letos sem si po dolgih letih zopet ogledal Evrovizijo. Ne, to ni tista prava festivalska Evrovizija, ampak gre za filmsko parodijo v kateri blesti vedno zabavni Will Ferrell. Willu se v filmu pridruži lepo število bolj ali manj znanih igralcev in estradnikov. Ob bok se mu je kot glavna protagonistka postavila Rachel McAdams (The Notebook). Njegovega očeta igra še vedno šarmantni in po moji oceni drugi najboljši Bond, Pierce Brosnan. V cameo vlogah pa najdemo Demi Lovato, Grahama Nortona, Conchito Wurst, Netto Barzilai (aktualna zmagovalka Evrovizije), Alexandra Rybaka (enga od zmagovalcev Evrovizije) in druge.

Bi znali potegniti vzporednico s skupino, ki je leta 2007 slavila na Evroviziji? Foto: Imdb

  • Založnik: Netflix
  • Glavni igralci: Will Ferrell, Rachel McAdams, Pierce Brosnan
  • Dolžina: 123 minut
  • IMDB: Tukaj

Will Ferrell in Rachel McAdams oziroma njuna lika Lars in Sigrit živita v majhnem islandskem mestu Husavik in se recimo temu pol profesionalno ukvarjata s glasbo. Lars čez dan dela kot redar, Sigrit pa je učiteljica v lokalni šoli. V večernih urah naša protagonista tvorita zanimivo glasbeno skupino Fire Saga, ki igra na raznih prireditvah, rojstnih dnevih itd. Njuna velika želja je nastop na Evroviziji, največji hit ki ga kot duet izvajata pa se imenuje Jaja Ding Dong, ki govori o… Najbolje, da si pesem poslušate.

Torej velika želja dua Fire Saga je nastop na Evroviziji. Temu se zelo približata, ko dobita vabilo na neke vrste islandsko Emo. Tam sicer pogorita na celi črti, a usoda (ali palčki v katere verjame Sigrit) jima ponudi rešilno bilko, ko v nesreči umrejo vsi ostali tekmovalci. Fire Saga tako odpotuje v Edinburgh, kjer bosta poskušala Islandijo spraviti na prestol Evrovizije. Verjetno je odveč omeniti, da se tam zgodba šele zares začne. Medtem ko poskušata izpiliti svoj nastop spoznata ostale tekmovalce. Seveda se zgodba zaplete, ko se v vse skupaj vpletejo čustva. A kljub vsem vzponom in padcem se Lars in Sigrit uspeta predstaviti na velikem odru izbora za najboljšo pesem v Evropi.

ESC: The Story of Fire Saga da že od začetka vedeti , da gre za parodijo in kot tako jo je potrebno tudi gledati. Na nek način film nastavlja ogledalo festivalu, ki je pozabil svoj srčni ogenj, pozabil da je glasba tista, ki bo morala govoriti in držati ljudi pred ekrani. Will Ferrell svojo vlogo odigra na visokem nivoju in priznam, da sem se večkrat res nasmejal tako njemu kot celotnemu filmu, ki tako poznavalcem kot tudi laikom Evrovizije ponudi ogromno “velikonočnih jajčk.” Film je resda smešen, a zgodba vseeno klišejska in scenarij lahko skoraj do potankosti ugotoviš še pred ogledom filma. No pa saj od takšnega filma človek res ne more pričakovati kaj več.

Produkcije se res ne bi branili organizatorji Evrovizije. Foto: Imdb

Netflix, ki stoji za to umetniško stvaritvijo je veliko vložil v produkcijo filma in verjamem, da se odrskega dela ne bi branili niti organizatorji resnične Evrovizije. Prav tako lahko občudujemo dobro in domiselno kostumografijo, da o scenografiji sploh ne izgubljamo besed. Posnetki Islandije jemljejo dih, medtem ko zračni posnetki Edinburgha gledalca, kar vabijo v to prečudovito mesto. Lansko leto smo z družino prebili počitnice na Škotskem in Edinburgh je res mesto v katerega se mimogrede zaljubiš.Za konec še nekaj o glasbi. Večina pesmi je parodij in se ob njih resnično nasmejiš, saj banalno povzamejo večino pesmi, ki jih izvajajo zadnja leta. Zaključna pesem v filmu pa je morda celo boljša kot zadnjih deset zmagovalcev Evrovizije skupaj. Pesmi je sicer izvajala Švedinja Molly Sandé, vrhunsko pa jih je vizualno “odpela” oziroma interpretirala in odigrala Rachel McAdams.

Film ESC: The Story of Fire Saga priporočam vsem, ki imate radi Willa Ferrella, Evrovizijo, odpuljene komedije in se ne obremenjujete preveč s tem, da se je kdaj pa kdaj potrebno smejati tudi poceni šalam. 

Zanimivosti:

  • Will Ferrell je Evrovizijo začel spremljati leta 1999, ko mu jo je pokazala njegova žena, ki izhaja iz Švedske. Leta 2014 se je celo udeležil finala v katerem je slavil/a Conchita Wurst.
  • Will je bil leta 2018 v Švedski delegaciji in je šov spremljal od začetka do konca, da je lahko pripravil scenarij za film.
  • V filmu se pojavi, kar 11 bivših tekmovalcev Evrovizije, če odštejemo ABBO, ki se pojavi na začetku na TV zaslonu.
  • Pesem Double Trouble ni nikoli slišana od začetka do konca, saj jo vedno prekine kakšna nesreča.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Will Ferrell se je podpisal še pod eno zabavno komedijo. Parodija na Evrovizijo je lepo ogledalo festivalu, ki je včasih nakazoval smernice popularne glasbe, danes pa je le senca stare slave. Lahkotna komedija, kateri se bodo nasmejali tako ljubitelji kot tisti, ki Evrovizije ne prebavljajo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Will Ferrell se je podpisal še pod eno zabavno komedijo. Parodija na Evrovizijo je lepo ogledalo festivalu, ki je včasih nakazoval smernice popularne glasbe, danes pa je le senca stare slave. Lahkotna komedija, kateri se bodo nasmejali tako ljubitelji kot tisti, ki Evrovizije ne prebavljajo. Evrovizija: Zgodba o duetu Fire Saga