Fortnite odstranjen iz Apple in Google trgovin – Epic Games vložil tožbo proti obema podjetjema

Včeraj je v gaming industriji močno počilo. Ne, ne govorimo zaradi brezplačnih kopij novo izdane igre Total War Saga: Troy, je pa tudi tu pomembno vlogo igral isti založnik – Epic Games.

Drama se je najprej začela v iOS trgovini, saj je tam Epic igralcem igre Fortnite nenadoma začel ponujati možnost plačevanja, ki ni šla skozi Applove roke in je bila tudi cenejša. To je proti pravilniku njihove trgovine, saj tako Apple ne more od vsake transakcije odtegniti svojega 30 % deleža. Odzvali so se hitro in kruto in Fortnite je tako čez noč izginil iz njihove trgovine. To je bil velik udarec za igralce te platforme, saj iOS ne ponuja APK paketov, ki bi jih lahko namestili od alternativnih virov. Apple ima zaprt ekosistem, kar pomeni, da lastniki njihovih tablic in telefonov ne morejo več igrati najbolj priljubljene battle royale streljačine.

Epic Games je takšno reakcijo pričakoval in se očitno nanjo tudi dobro pripravil. Takoj po svoji odstranitvi so na YouTubu in Twitterju objavili kratek video Nineteen Eighty-Fortnite, ki je v bistvu parodija posnetka iz leta 1984, ki ga je takrat ustvaril Apple za svoj računalnik Macintosh. Apple se je takrat boril proti monopolu, ki ga je nad trgom izvajal IBM in novi Epic video je želel pokazati, da je ugriznjeno jabolko skozi leta postal ravno tisto, proti čemur se je na začetku sam boril.

Vse pa ni ostalo samo pri praznih besedah, saj je Epic proti Applu vložil tudi tožbo, ki jo lahko preberete v popolnosti na sledeči povezavi. V tožbi je med drugim zapisano, da je Apple začel izvajati monopol na iOS trgom in da želijo nad njim obdržati 100 % delež, hkrati pa tako zavirajo razvoj zdrave konkurence. Še en dokaz, da so odstranitev pričakovali je to, da je v tožbi že zapisan korak Appla, ki je, namesto da bi tekmoval, raje iz svoje trgovine samo odstranil konkurenčni izdelek.

Zanimivo je, da Epic v tožbi zase ne zahteva denarne odškodnine, ampak želi samo zlomiti Applov železni prijem na iOS trg. Prav tako ne zahtevajo posebnih privilegijev samo zase, ampak želijo pošteno obravnavo vseh razvijalcev, ki bi omogočala razvoj zdravega konkurenčnega trga.

Tisti, ki že imate na svoji iOS napravi nameščen Fortnite, po novem ne boste mogli več prenašati novih posodobitev, kar pomeni, da ne boste mogli uživati v novi vsebini, novi igralci pa igre sploh ne morete več prenesti. Zanimivo je, da boste obstoječi igralci trenutno verzijo 13.40 lahko igrali še naprej, tudi takrat, ko bo prišlo drugo poglavje 4. sezone. To očitno pomeni, da bo Epic vzdrževal dve različni verziji igri, kar je v svetu večigralskih naslovov precej nenavadno.

Vendar pa drame tu ni konec, saj je Epic doživel udarec tudi iz strani Googla. Novi sistem plačevanja je prekršil tudi njihov pravilnik Android trgovine, zaradi česar je tudi tam Fornite izgubil svoje mesto na prodajnih policah. Situacija na Android sistemih je malce boljša, saj igralci še vedno lahko prenesejo igro iz uradnih Epic Games strežnikov in nadaljujejo igranje. Vendar bo to s sabo potegnilo svoje posledice, saj bo zaradi umika iz trgovine Epic izgubil veliko novih igralcev, poleg tega pa se bodo na spletu zagotovo pojavile lažne APK datoteke, ki v sebi skrivajo kakšno zlonamerno kodo.

Google svojega videa ni dobil, a tudi on je prejel tožbo iz strani Epica. Ta se pretirano ne razlikuje od Applovega primera, saj je tudi Google označen kot nekdo, ki je na trg prišel s svežimi idejami o prostem in pravičnem trgu, potem pa se je spremenil v pogoltnega grabežljivca, ki mu je glavni samo monopol nad trgom. Tudi v tem primeru Epic ne zahteva denarja, ampak spremembo, ki bi trg naredila pravičen za vse razvijalce. Celotna tožba vas za branje čaka tule.

Koliko milijonov se bo zlilo tukaj za odvetnike je težko predvideti, a ni dvoma, da je tole ena večjih bitk v mobilni industriji. Epic si na PC trgu zaradi svojih poslovnih potez ni pridobil veliko oboževalcev, a treba je spoštovati njihov pogum, da se postavijo naproti tudi največjim igralcem, pa čeprav bodo zaradi tega tudi sami izgubili kupe denarja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Proti googleu ne bodo dosegli nič, ker še imajo vedno možnost, da igralci naložijo svoj APK. Isto bi uni ravnali, če bi kdo hotel prekršiti pravila na EGS. Google play je konc koncev le prostor, kje večina uporabnikov iščejo aplikacije. Večjo šanso imajo proti gnili jabolki, kjer konkurenčnega produkta sploh ne morejo uradno ponuditi ampak spet dvomim, da kaj veliko, ker za razliko od google-a, kje so prekršili samo pravilnik store-a so pri jabolki prekršili pravilnik celega OSa.

  2. Tako Apple kot epic sta hungry for money tak da ne vem kaj je point. Epic je zdej zgleda jezen ker bi mel za nekaj odstotkov manj dobicka se vedno pa služi ogromne vsote denarja. Gre samo za šopirjenje velikih korporacij, ki hočejo monopol ena nad drugim. Murica pač

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime