An American Pickle – obetavna komedija, ki na koncu izpade zgolj povprečno

Ni preteklo veliko vode, odkar je zaživel novi pretočni servis HBO Max, ki ga lahko trenutno spremljajo samo Američani. Tako kot vsi drugi konkurenčni servisi bo tudi Max moral poskrbeti za nekaj kakovostne in predvsem originalne vsebine, saj se drugače nihče ne bo naročil na njihovo vsebino.

K sodelovanju so zato povabili komika Setha Rogna, ki ga poznamo predvsem po komičnih vlogah, kjer največkrat igra nekoga, ki ima izjemno rad kajenje marihuane. Tokrat se je pred njim pojavil nov izziv, saj je moral v komediji An American Pickle odigrati kar dva različna lika in roko na srce, mu je to dobro uspelo. Žal pa An American Pickle nima težave v igralni zasedbi, ampak predvsem v polovično zamišljenem scenariju.


  • Založnik: HBO Max
  • Glavni igralci: Seth Rogen, Sarah Snook, Molly Evensen
  • Dolžina: 90 minut
  • IMDb ocena

Film se vsekakor začne obetavno. Zgodbo začnemo spremljati leta 1919 v Poljski, kjer se Herschel Greenbaum bori z velikimi težavami preživetja. Njegov poklic je kopač jarkov, a to ne prinese ravno veliko kovancev. Vendar enega dne na lokalni tržnici naleti na lepotico Sarah, v katero se hitro zaljubi, jo s pridnim delom osvoji in odpotuje v rodovitno Ameriko, kjer je priložnost za zaslužek na vsakem koraku.

Življenje je dobro in Herschel dobi službo v tovarni stekleničenja kumar, njegova uradna dolžnost pa je lovljenje podgan. Žal se zgodi: nesreča Herschel pade v bazen kumar, kamor ga po nesreči zapečatijo in takšen 100 let čaka, da nekdo odpakira njegov kumarični sarkofag. To se tudi zgodi in naš junak žalostno odkrije, da je v tem času izgubil vso svojo družino, razen svojega pra pra nečaka Bena, ki je malce drugačen naslednik, kot pa je Herschel upal. Ben namreč ni neki židovski bojevnik, ki bi pod škornji trl betice sovražnih kozakov, ampak programer, ki je do sedaj živel sam, vse dokler se mu v njegovem skromnem stanovanju ne pridruži njegov pra pra dedek.

Film je v bistvu najboljši, ko se Ben in Herschel ne kregata in samo preprosto pogovarjata.

Sliši se kot zanimiv zaplet, kajne? In to tudi je, a žal gre po obetavni prvi polovici filma vse samo še navzdol. Film si ne da preveč opravka z iskanjem logike, saj nikoli ne razloži, kako je denimo Herschel preživel stoletje potopljen v vodo in se iz tega tudi pošali sam iz sebe. Začetni zaplet je samo povod za govorjenje zgodbe, ki bi morala biti, vsaj tako sem osebno pričakoval, privajanje Herschela na sodobno življenje. Zanimivo bi bilo videti, kako bi človek, ki je sto let za vso tehnologijo v današnjem svetu iskal službo, se čudil tehnologiji in na koncu našel svojo novo izvoljenko. An American Pickle pa gre v povsem drugo smer in čeprav cenim originalnost, bi rad od svoje komedije videl tudi nekaj zabavnega ali pa vsaj zanimivega.

Praktično edini stranski lik je Herschelova žena Sarah. Žal se od nje prehitro poslovimo in njen lik preprosto izgine iz ekranov, saj se je ustvarjalcem mudilo govoriti neko drugo, dolgočasno zgodbo.

Herschel in Ben se začneta prerekati in naš antični junak se nato odpravi zaslužit denar s svojimi rokami. Zopet se začnejo dogajati tiste nesmiselne situacije od začetka, ki so samo povod za govorjenje novih dogodkov. A problem je, da nobena od teh situacij ne da neke resne komedije. Film kot da se ne more odločiti, iz koga točno bi se trenutno delal norca. Je to novodobna milenijska družba? Ali pa Herschel, ki ima zastarane seksistične poglede? Bomo v vse skupaj porinili malce političnega pogleda? An American Pickle začne razglabljati eno temo in že dva kadra kasneje se premisli in začne v ospredje ponujati nekaj drugega. Herschel tekom vseh teh prigod postane medijska zvezda in film skoraj privede do tega, da bi se začel potegovati za predsedniški stolček. K sreči se to ne zgodi, drugače bi moje zavijanje z očmi postalo tako skrajno, da bi mi zrkla za vedno obtičala v napačnem položaju.

Kar je še večja škoda je to, da je imel začetek filma lepo začrtan uvod. Herschel in Sarah sta bila skromna in revna človeka, vsak od njiju pa je imel svoj življenjski cilj. Sarah je želela nekega dne imeti prav svoj nagrobnik, Herschel pa je želel poskusiti kozarec gazirane vode. Ta neusahljiva žeja za stvarmi, ki se nam dandanes zdijo kot nekaj povsem običajnega se sliši kot ideja, ki ima za sabo ogromno potenciala, a iz nje na koncu ne dobimo ničesar razen dveh bežnih kadrov.

Film bi se rad ponorčeval tudi iz sodobne družbe, ki vse polaga na organske izdelke, te ideje ne privede do konca in vedno poskuša ostati nevtralen.

Po prvi uri sem se že začel dolgočasiti in film sem do konca pogledal bolj iz trme, saj sem želel videti finalni razplet. Seth Rogen se je dobro odrezal v vlogi Herschela in Bena, drugih likov pa praktično ni. Konec je srečen, a vas ne bo ravno odpihnil, niti si ne boste zaželeli, da bi kdaj posneli drugi del.

An American Pickle tako izpade samo povprečna izkušnja. Nekaj medlega smeha ne odtehta dejstva, da je film s svojo štorijo šel v napačno smer in je bil zaradi tankega scenarija razpotegnjen kot žvečilni gumi na vročem pločniku.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

An American Pickle je kazal izjemen potencial, žal pa so ustvarjalci v drugem delu filma povsem izgubili navdih, kako narediti zanimivo in smešno komedijo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
An American Pickle je kazal izjemen potencial, žal pa so ustvarjalci v drugem delu filma povsem izgubili navdih, kako narediti zanimivo in smešno komedijo.An American Pickle - obetavna komedija, ki na koncu izpade zgolj povprečno