The Irishman – primerjava digitalnega pomlajševanja z amaterskim deepfakom

Zgornji naslov je prava muka in še en dokaz, da moramo Slovenci zmigati riti in v tehnološki besednjak preseliti nekaj novih besed. Do takrat bodo vladale moje izmišljotine, ki, vsaj tako upam, vsaj približno prenesejo tisto, kar sem želel povedati.

Filma The Irishman se zagotovo vsi spomnite. Gre za gangstersko povest, ki je lani očarala vse kritike, na zaslon pa je še zadnjič privabila velika imena kot so Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel in Joe Pesci. Osebno mi je bil film dolgočasen, a čeprav me ni zgodba navdušila, mi je bilo zanimivo spremljati digitalno tehniko pomlajevanja. De Niro in Pesci sta namreč te dni že močno gubasta, zato režiserju Martinu Scorseseju ni ostalo drugega, da uporabi digitalne efekte in tako navidez pomladi oba igralca.

Končni rezultat je zanimiv, čeprav včasih ni izpadel najbolje. Takšno mnenje je delil tudi YouTube uporabnik Shamook. Ta je vzel nekatere scene iz filma in jih spravil skozi “deepfake” algoritem. Umetna inteligenca je v tem primeru preprosto zamenjala obraz De Nira z mlajšo različico in rezultat je presenetljivo kvaliteten – še posebej glede na to, da deepfake nikakor ne stane toliko kot digitalno pomlajševanje. Poleg tega je ta deepfake spočel samo en amater in zanimivo bi bilo videti, če bi originalna filmska ekipa uporabila to tehniko in jo nato samo malce izpopolnila.

Kakor je zadeva impresivna, se lahko vidijo pomanjkljivosti. Mimike obraza so malce manj izrazite in pri govorjenju hitro opazite, da nekaj ne štima. Vseeno pa v nekaterih primerih deepfake nadvlada original, še posebej če gledamo v predel oči, ki so v novi verziji mlajše in se bolje skladajo z igralcem.

Deepfake se konstantno nadgrajuje in nič me ne bi čudilo, če bi čez pet let zadeva postala uveljavljena tehnika snemanja v Hollywoodu. Prišel bo kmalu čas, ko se od starejših igralcev sploh ne bo treba posloviti, pa čeprav bodo že zdavnaj pod rušo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime