Kitajci prisilili Activision, da spremeni napovednik igre Call of Duty: Black Ops – Cold War

Založnik Activision nas že celo večnost draži z novim Call of Duty naslovom. Že dolgo je znano, da se bo ta imenoval Cold War in da nas bo popeljal v obdobje hladne vojne. Activision je nekaj časa nazaj izdal tudi zanimiv dražilnik, ki prikaže govor ruskega vohuna Yurija Bezmenova, ki je prebegnil v ZDA. Špijun se je pred kamerami razgovoril in razjasnil sovjetsko taktiko pri spreminjanju miselnosti ameriškega prebivalstva, ta pa je sestavljena iz štirih temeljev: demoralizacije, destabilizacije, krize in na koncu normalizacije.

Dražilnik je zanimiv, založnik pa je posnetek popestril intervju s posnetki iz raznih večjih dogodkov, ki so zaznamovali človeško civilizacijo. Vidimo lahko utrinke iz Vietnamske vojne, za kako sekundo pa se se pojavijo tudi posnetki iz zgodovinskih demonstracij na Trgu nebeškega miru iz leta 1989.

Ta dogodek je po svetu bolj znan pod imenom “Tiananmen Square Massacre”, saj je te miroljubne proteste, ki so jih organizirali študentje, junija 1989 grobo zatrla kitajska vojska. Ta je protestnike napadla s puškami, ki v sebi niso nosile gumijastega streliva, za podporo pa je poklicala tudi tanke. Takrat so pobili nekaj tisoč protestnikov in hitro zaprli nastajajoče demokratično gibanje.

To je ena velika črna pika v zgodovini Kitajske, ki jo oblasti cenzurirajo, kjer se le da in novi Call of Duty napovednik so takoj obsodili. Kitajci so trenutno precej občutljivi na takšne posnetke, saj so trenutno v procesu masovne cenzure svojega prebivalstva in situacija močno spominja na tisto iz leta 1989.

Žal Activision ni želel izzivati Kitajcev, ki so zopet pokazali svojo moč, ki se nahaja povsod – tudi na gaming trgu. Se še spomnite Hong Kong protestov in vsega dogajanja okoli razvijalca Blizzarda, ki je utišal Hearthstone igralca zaradi njegove podpore protestom? Activision se je takrat hitro uklonil svojim kitajskim vladarjem in enako je bilo pri tem napovedniku. Po tihem so video umaknili iz YouTuba in ga nadomestili z novim, kjer so posnetki iz kitajskega pokola bili umaknjeni. Kot vidite spodaj, je novi napovednik za polovico krajši od zgornje necenzurirane verzije.

Cenzura tega napovednika je precej ironična, saj nas video opomni, da naj “ne pozabimo zgodovine”, a po drugi strani je založnik naredil ravno to in cenzuriral enega najbolj črnih dni naše civilizacije.

Activision naj bi Cold War uradno razodel danes, pričakujemo pa, da bo igra naletela na precej negativen odziv iz strani igralcev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime