PGA Tour 2K21: Hole In One založnika 2K

Pred dnevi sem pod prste dobil izredno zanimivo zadevo in sicer gre za PGA Tour 2K21. Čutil sem, kar precej nostalgije saj gre za naslov, ki sem ga prvič igral pred dobrimi dvajsetimi leti. PGA tour oziroma simulacija golfa (ne Volkswagnovega) me je takrat kot mulca nerazumljivo čisto prevzela. Prvič sem se srečal s to igro, ki sem jo poznal zgolj iz kakšnega filma. Kmalu sem se naučil osnovnih pravil in igro preigraval, vse dokler jo je EA izdeloval za PC – torej do leta oznake Tiger Woods PGA Tour 2008. Takrat je EA ukinil kar nekaj športnih iger v Windows okolju. Poleg PGA-ja so kratko potegnile še NHL in NFL serije.

Kakorkoli, izredno sem bil vesel ko sem v roke (dobo no, na PS račun) dobil tokrat na kratko imenovano PGA Tour 2K21. Že z imena lahko sklepamo, da je najbolj slavna golf institucija pravice od EA Sports prenesla na 2K, ki nas zalaga tudi z igrami NBA. In hudimana kako se jim je to obrestovalo, saj so pri 2K odlično nadgradili svojo simulacijo golfa The golf Club in nam ponudili zelo dostojnega naslednika PGA serije.


Razvojna ekipa:  HB Studios
Založnik: 2K Sports
Platforme: PC, PS4, Xbox One, NS
LinkLINK
Datum izida: 21. 8. (ZDA), 25. 9. (EU)
Cena: 59.99 € (Steam)
Žanr: Športa simulacija


Pa dajmo sedaj malo predebatirati samo igro. Takoj na začetku sem se ustrašil, da se z igro ne bova dobro razumela, saj je bilo potrebno prebrati (beri “prescrollati” celoten pravilnik) drugače nisi mogel nadaljevati, kar me je malce razburilo, a sem vseeno potrpel in po nekaj zamudnih sekundah že skočil v igro. Že takoj na začetku ti igra “vsili” uvajalni del, ki je informativen, jedrnat in v celoti dobro narejen. Sam sem prvič igral PGA na Playstationu in zatorej tudi prvič na kontrolerju, a posebnih težav z navigacijo nisem imel. Uvajalni del je razdeljen na pet poglavij in kot že rečeno pokrije vse dele igre. 

Po uvodu izberete težavnost igre (ki jo lahko kadarkoli med igro spremenite) in poskrbite za videz svojega ustvarjenega golfista. Tukaj so pripravili precej možnosti za igranje s svojimi likom, saj lahko po meri nastavite praktično vse. Zakomplicira se samo pri dodatkih in oblačilih, saj morate imeti določeno vsoto denarja, da kupujete boljše in zanimivejše stvari. Ko uredite svoj lik, izberete še “ligo” v kateri boste sodelovali in igra se začne. 

Na tej točki naj omenim, da so različni meniji zelo pregledni in navigacija s kontrolerjem izredno enostavna, kar je načeloma pri športnih igrah standard, a vseeno hvale vredno. Sedaj se lahko preselimo na igrišče in izberemo prvo palico. Običajno, če igra ni na Par 3, za začetek vzamemo driver, ki našo žogico pošlje najdlje. Sam udarec je sestavljen iz tega, da najdemo primerno točko, kamor želimo poslati žogico in udarca, za kar na Playstationu poskrbi desna gobicam na osebnih računalnikih pa miška. Za najboljši možen udarec je treba ujeti pravi trenutek in imeti mirno roko. Tisti z več znanja lahko pri udarcih kontrolirajo tudi kot udarca in rotacijo žogice, tisti z manj pa enostavno uživajo v sproščujoči igri golfa.

V igri nas čaka petnajst različnih igrišč in dvanajst profesionalnih golfistov na katere lahko naletite med turnirji. Grafična podoba igre je lepa in animacije, ki so del vsakega premika, izgledajo čisto korektno, a hkrati niso nič posebnega oziroma nas ne navdušijo do te mere, da bi si zaslužile kakšen hvalospev. Zato pa je sama igralnost na visokem nivoju in to je tisto, kar v končni fazi šteje. Igra je bila tudi med kritiki lepo sprejeta in vsekakor ima potencial za napredek. 

Ena najbolj pomembnih stvari, no vsaj meni je ta, da igra omogoča večigralstvo. PGA Tour 2K21 poleg medmrežnega igranja ponuja tudi igranje na isti konzoli štirim ljudem istočasno, kar lahko tistim, ki nimajo PS Plus omogoči, da doma “usekajo” partijo golfa skupaj s kolegi ali družinskimi člani. Jaz sem nad golfom navdušil dvanajst letnega sina, ki že razmišlja kako premagati “starega” tigra. Poleg večigralstva PGA 2K21 ponuja tudi kariero, tukaj v poštev pride vaš lik, ki ste ga kreirali na začetku in z njim se podate na pot od manjših pa vse do največjih PGA turnirjev, kjer se borite za sam prestol oziroma naziv najboljšega. Turnirji postajajo čedalje težji, seveda pa lahko težavnost prilagajate svojemu znanju tudi v nastavitvah. Še ena stvar, ki navduši predvsem tiste z umetniško žilico, je ta, da lahko ustvarjate svoja golf igrišča, na katerih lahko potem odigrate “prijateljske” partije, ki so odlične tudi za spoznavanje novih igrišč ali zgolj za piljenje vaših golf veščin. 

Marsikdo bi rekel, da je golf relativno dolgočasna igra, a verjemite mi na besedo, da vas igranje potegne vase. Pred in po vsakem udarcu razmišljate kako bi lahko le ta bil boljši in kako hudiča bi zadel luknjo v prvem poskusu. V tokratni ediciji mi to še ni uspelo, a verjamem da pridem tudi do tega. Poleg tega, da želite prekositi samega sebe in nasprotnike, pa k igranju vleče tudi atmosfera, saj so pri 2K poskrbeli za dobro vzdušje med igro in zanimivega komentatorja, ki sicer ni na nivoju iger NBA, a je za umirjeno igro PGA Tour 2K21 več kot dovolj. Komentator in njegov pomočnik vam bosta med igrami povedala nekaj o sami zgodovini golfa, pohvalila dober udarce, pograjala tiste res slabe in včasih podelila tudi kakšen nasvet, zato jima le pozorno prisluhnite.

Torej, če še enkrat povzamem. PGA Tour 2K21 je zanimiva in zabavna simulacija golfa, ki ta “petični” šport na najboljši možni način prenese na naše televizije in monitorje. Poleg tega, da načeloma “dolgočasno” igro golfa omogoči širši publiki, poskrbi da stigma okoli dolgočasnosti zbledi, saj gre za precej taktičen in premeten šport. Tiste, ki si boste partije pravega golfa zaželeli na katerem od mnogih slovenskih igrišč, pa naj samo opozorim, da za igranje golfa potrebuje opravljen izpit 😉

(+) Igralnost

(+) Uvajalni del

(+) Preglednost menijev

(+) Večigralnost

(+/-) Grafična podoba

(-) Pravilnik

(-) Število igrišč

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Po nekaj letih suše smo končno dobili naslednjo PGA igro. EA Sports so nasledili njihovi rivali pr 2K Sports in ponudili odlično narejeno športno simulacijo golfa, ki navdušuje tako v enoigralskem kot večigralskem načinu.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Po nekaj letih suše smo končno dobili naslednjo PGA igro. EA Sports so nasledili njihovi rivali pr 2K Sports in ponudili odlično narejeno športno simulacijo golfa, ki navdušuje tako v enoigralskem kot večigralskem načinu.PGA Tour 2K21: Hole In One založnika 2K