HOPsi gaming računalnik – Test računalnika | Sveti se že, ali tudi dostavi?

Računalniki so v sodobnem svetu nepogrešljivi spremljevalci, pa najsi je v ospredju tvojega tipičnega dneva delo ali zabava. Čeravno sestava računalnika po zaslugi premnogih vodičev ni nobena posebna umetnost, kar je veljalo pred dvajsetletjem, se zaradi različnih komponent nepoznavalec hitro izgubi med ducatom različnih tipov osnovnih plošč, podnožij in procesorjev, saj je potrebno biti presneto pazljiv pri preverjanju kompatibilnosti. Tudi sicer občasno prihaja do tovrstnih težav še takrat, ko dejansko kupimo prave komponente, jih doma sestavimo skupaj, sistem pa ne deluje ali deluje počasneje, kot bi moral.

Seveda tovrstne težave niso ravno pogoste, je pa diagnostika sila potratna in neprijetna stvar. Manj veščim kupcem se tako pogosto priporoči že vnaprej sestavljene in preizkušene optimalno delujoče računalniške naprave. Mnogi spletni trgovci omogočajo tudi nakup po komponentah, kjer v primeru doplačila računalnik za uporabnika sestavijo in preizkusijo že v trgovini.

Ne gre zanikati počasnega zatona prodaje sestavljenih računalnikov domačim uporabnikom v zadnjih letih, saj se jih je prijel slab sloves. Sestavljalci namreč za dosego privlačnejše cene varčujejo pri manj izstopajočih komponentah (napajalniki, diski, ohišji), vanje pa vgrajujejo osnovne različice grafičnih kartic, saj se le to pri golih navedbah zmogljivosti prav nič ne pozna.

To ne pomeni ničesar kritičnega, dejstvo pa je, da za enak denar prejmeš manj zmogljivo in glasnejšo/bolj vročo napravo. Pa to velja tudi za uradni računalnik HOP.si?


Komponente:

Procesor: AMD procesor Ryzen 5 3600 3.60GHz 6/12
Pomnilnik: TEAMGROUP T-Force Vulcan Z DDR4 (2 x 8GB) 3200MHz (PC4 25600) CL16
Osnovna plošča: ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 AM4
SSD: Kingston A2000 M.2 1TB NVMe
Grafična kartica: GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G GDDR6
Napajalnik: LC6650GP3 650W Silver
Ohišje: Inter-Tech Renegade RGB
Nakup: EIGRE.si


Pregled sestave

Najprej se posvetiva sistematičnemu pregledu. Izbran procesor je v zadnjem letu najbolje prodajan član Ryzen družine. AMD-jevi procesorji, grajeni na arhitekturi Zen 2, imajo izjemno radi hiter RAM, AMD celo priporoča 3766 MHz pomnilnik za maksimalen izkoristek. 3200 MHz v primeru HOPsi računalnika je tako popolnoma na mestu.

Osnovna plošča AsRock B450 Gaming Fatal1ty je ena izmed boljših osnovnih plošč srednjega cenovnega razreda. Omogoča priklop do dveh M.2 diskov, kar se pogosto izkaže za izjemno priročno. Zaradi le tri faznega V-Core VRM ni najprimernejša za navijanje. Sicer je slednje izvedljivo ob usmeritvi ventilatorja na to območje. Premore še rdečo led osvetljavo pod aluminijastim hladilnikom nabora čipovja.

Kingston A2000 1 TB morda ni najatraktivnejši na prvi pogled, vendar na testih prejema visoke ocene. Uporabljen je Silicon Motion krmilnik in Micron 96L TLC flash, kar hitrost SSDja omeji na 2200 MB/s bralne in 2000 MB/s pisalne hitrosti.

GTX 1660 Super je kartica spodnjega srednjega razreda, ki omogoča zadovoljivo igranje iger tudi na višjih ločljivostih. Zaradi zgolj 6GB GDDR6 pomnilnika se najbolje obnese pri 1920×1080, kjer dosega odlične rezultate in v le redkih igrah ne dosega vsaj 60 FPS oz. 120 FPS v manj zahtevnih e-športnih naslovih.

Napajalnik in ohišje sodita v srednji rang računalniških komponent. Napajalnik ni modularen in ima starejši dizajn s skupno regulacijo. To pomeni, da sta 12 V in 5 V linija regulirani skupaj, kar lahko ob pomanjkanju obremenitve na 5 V in visoko obremenitvijo 12 V privede do odstopanja od ATX specifikacij. Vseeno napajalnik dosega Silver certifikat učinkovitosti in omogoča potencialno nadgradnjo grafične kartice v prihodnosti.

Ohišje je na pogled lepo oblikovano. Obarvano je v črni nesvetleči barvi z zunanjim filtrom na vrhu. Od tal je dvignjeno dober centimeter in pol, kar napajalniku omogoči lažji dotok zraka. Na sprednji strani se nahaja RGB trak, na strani se ponuja vpogled v notranjost skozi kaljeno steklo na zadaj priložen RGB ventilator, ki je tudi edini ventilator in edini vir osvetljave (zraven rahle osvetljave matične plošče) v notranjosti. Mogoče je namestiti še pet dodatnih ventilatorjev, oz. vodno hlajenje do velikosti 280 mm na zgornjem delu oz. 280 mm/360 mm spredaj.

Drugih posebnih dodatkov ni, razen 2x USB 2.0 in 2x USB 3.0 priklopov spredaj z dodanima vtičema za mikrofon in slušalke.

Testiranje

Ko je računalnik prispel na moje dvorišče sem takoj opazil, da je pakiranje več kot zadostno. Pri že sestavljenih računalnikih lahko zaradi izpostavljenosti komponent hitro pride do poškodb, ampak za ta računalnik tu ne vidim potencialnih problemov.

Zanikati ne morem niti privlačnosti za pogled. Proizvajalec je podjetje Inter Tech, ki nam je v preteklosti v opis že poslalo nekaj svojih izdelkov. V testirani sestavi je uporabljeno ohišje srednjega razreda, kamor sodijo tudi preostale komponente.

Kaj torej to pomeni? Računalnik premore dovolj zmogljivosti za poganjanje iger na FHD (1920×1080) ločljivosti pri visokih nastavitvah. Igre so seveda igrane tudi na vse bolj priljubljenih 2560×1440, vendar bo potreben pošten spust grafičnih nastavitev pri grafično zahtevnejših igrah.

Veseli me odsotnost varčevanja pri nekaterih komponentah, kot se sicer velikokrat zgodi.

Računalnik sem preizkusil v različnih igrah in programih. Doseženi rezultati so pričakovani, do pregrevanja ali drugih težav ni prišlo med nobenim izmed testov.

3D Mark

3DMark je eno izmed najbolj priljubljenih testnih orodij za preizkus procesorjev in grafičnih kartic. HOPsi računalnik doseže pričakovan rezultat, ki ga uvršča med igričarske sisteme srednjega razreda. V DX12 Time Spy doseže 6173 točk, v normalnem Fire Striku pa 14.600 točk.

Blender

V procesorsko izjemno zahtevnem Blenderju je temperatura med rendiranjem vzorca BMW narasla do kar 91 stopinj. To je pričakovano, saj Wrath Stealth, ki ga prejmeš ob nakupu Ryzen 3600 procesorja, komajda zadošča za hlajenje. Ostane pa razmeroma tih tudi pod polno obremenitvijo, a vseeno bi se splačalo sčasoma ogledati potencialne zamenjave CPU hlajenja.

Do podobnih zaključkov je pripeljal tudi Blender. Pri rendiranju demo BMW je med procesorji dosegel najboljši rezultat Ryzen 3600. Intel i5 9400F je bil skoraj 2x počasnejši.

Cinebench R20

Cinebench R20 MT ob obremenitvi razkriva napredek Ryzen 5 3600 v primerjavi z Ryzen 2600, saj imata enako število jeder. Ryzen 3600 doseže 3750 točk, med tem, ko jih Ryzen 3300X 2615.

Cinbebench R20 SC

V enojedrnem testu se Ryzen 3600 obnese dobro, prehiti ga zgolj Ryzen 3 3300X, saj deluje na višji osnovni frekvenci.

Poraba

Ryzen je tudi po porabi popolnoma konkurenčen Intelovim procesorjem. i5 in i3 na grafu sicer porabita nekaj manj, a v obzir je potrebno vzeti tudi njuno manjšo zmogljivost. Računalnik z Ryzen 3600 pod polno obremenitvijo porabi 152 W – doseženi W veljajo za celoten računalnik.

Red Dead Redemption 2

Ryzen 3600 in GTX 1660 Super veljata za uravnoteženo kombinacijo, čeravno bi procesor zmogel pošteno utruditi tudi RTX 2080 TI.

Rezultat v igri Red Dead Redemption 2 pokaže, da jo je na sistemu mogoče poganjati na gladkih 60 FPS.

Shadow of the Tomb Raider

Enaka slika je vidna tudi v igri Shadow of the Tomb Raider. Igra deluje gladko in kaže odlično podporo do dodatnih jeder.

Temperature in glasnost

Ker je v računalniku nameščen tovarniški hladilnik in je Ryzen 3600 precej topel procesor, sem pričakoval dokaj visoke temperature, a v varnih mejah. V testu Blender je procesor dosegel 91 stopinj, kjer je frekvenca iz 4100 MHz že začela padati pod 4000 MHz. V večini iger so temperature precej nižje, računalnik pa niti pod polno obremenitvijo ni glasen.

Grafična kartica Gigabyte 1660 Super je v testih dosegla 81 stopinj, kar je ne uvršča med hladnejše grafične kartice, vseeno pa je dosežena temperatura popolnoma normalna in ne pomeni pregrevanja. Med obremenitvijo postane slišna, vendar ne preveč.

Zaključek

Hopsi računalnik je prijetnega videza, zlasti v kolikor obožuješ RGB razsvetljavo. V notranjost so vgrajene sodobne komponente, z odličnim P/P. Na moje presenečenje je tudi napajalnik popolnoma spodoben in ne kaže znakov pretiranega varčevanja, čeravno LC Power GP3 ne bi bil moja prva izbira. Tukaj imamo še hiter RAM, kakovostno osnovno ploščo in kar 1 TB velik SSD. Dobra izbira za vse, ki si želijo kupiti preizkušen zmogljiv računalnik, z dobro poprodajno podporo.

Razsodba

(+) privlačen videz
(+) RGB osvetlitev (če ti je pomembna)
(+) RGB osvetlitev je mogoče izklopiti
(+) kakovostne komponente
(+) ni videti varčevanja pri tipičnih komponentah
(+/-) cena bi lahko bila bolj privlačna
(+/-) Windows 10 niso všteti v osnovno ceno
(+/-) dosežene temperature niso najnižje
(-) v škatli ni bilo dodanega nobenega dodatnega SATA priključka

Vaša reakcija na recenzijo?

Sveže recenzije

Več

7 KOMENTARJI

  1. Še vedno se sprašujem, zakaj ima skoraj da ne vsak prebuild v sistemu LC6650GP3 650W Silver (LC POWER). Se spodobi kupiti boljši PSU na dolgi rok. Temperatura procesorja pa itak visoka zaradi AMD stealth cooler ja, kupiš neki 20-35€ cooler, namontiraš in uživaš v boljših temperaturah. Sicer pa dokler ne thermal throttlea baje ni problem?

    • V času pisanja članka je LC6650GP3 650W Silver nudil najboljšo kvaliteto po dani ceni. Je kar spodoben napajalnik, so pa od takrat cene napajalnikov kar precej padle, tako, da se mogoče splača odšteti kakšen evro več za boljši izkoristek. Sicer pa dandanes ni več takšne potrebe po moči kot v času začetka AMD Radeon R9 in Nivdia GTX serij, zato za veliko večino zadostuje že dober 500W-600W napajalnik. Dober proc hladilnik je pa vedno dobra ideja, so že solidni precej poceni, AMD procesorji pa imajo največji problem na stock hladilnikih s tem, da imajo senzor temperature na nerodnem mestu in potem CPU ventilator tudi v mirovanju pogosto trokira, če ne nastaviš custom fan curve. Ni škodljivo, ker so AMD Ryzen procesorji zasnovani za delovanje do maksimalno tam 90C, zna pa biti zelo nadležno.

      • No ja, si niti podrazno nebi upal 450W rtx 3080 priklopit na LC powerjov silver 650 napajalnik 🙂 pa če želiš, ti pošljem takoj vsaj 5 linkov prebuildov, v katerem je še vedno LC Power napajalnik noter (pa še bi lahko)? Drugače pa vredu napisan test PC 😉 Specifikacije so pa še vedno primerljive danes, še posebej 1660s ko je cena narasla iz 300€ na 550-600…

        • Ja, RTX 3080 bi bila verjetno malo premočan zalogaj zanj. Je pa res, da v kolikor kupiš RTX 3080, verjetno tudi več daš za napajalnik :). LC Power si je dobil slabo ime zaradi njihove budget linije, je pa višja (GP4 recimo) kar konkurenčna BeQuiet, Evga in podobnim. Pa tudi ostale so ok v budget buildih (verjamem da hitro najdeš več kot 5 buildov z njimi), razen tistih pisarniških napajalnikov, ki so res zgolj to. Hvala 🙂 , malo je vse stagniralo zaradi norih cen, tako, da je res build še vedno kar aktualen.

  2. No ja sem bil presenečen nad LC Power 1000w platinum 2.3 al kaj je, dokler nisem ugotovil da pod certain loadom samo zmrzne … RMA je pain in še vedno po 5 mesecih, nismo dobili zamenjave so there is that. Be quiet so proper ampak cena za njihov PSU pa tudi 🙂 sicer se nebom pritoževal ker OC Aorus Extreme 3080 (450w) + OC 9900k 5.0 (200w or so) + 5 Disk brez problema 750w platinum deluje.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več