Kolink Continuum 1500W – Test napajalnika | Dobra izbira?

Pred časom se je na testni mizi že znašel eden izmed napajalnikov, ki sliši na ime SAMA 1200W, tako, da ni nič presenetljivega, da bomo v letošnjem letu nadaljevali tradicijo testov kosov raznovrstne računalniške opreme.

Tokrat se moram zahvaliti madžarskemu podjetju Kolink, ki mi je na test poslal njihovo najzmogljivejšo enoto, 1500W napajalnik pod imenom Kolink Continuum 1500W. Zgodba za vsem je precej zabavna. Namreč že pred dobrim mesecem dni sem od spletne trgovine Caseking.de v test prejel 1050W model znotraj Continuum serije, ki pa se je že instantno po prvem priklopu v električno omrežje izkazal za nedelujočega. Težava je tičala v nestabilnih linijah, saj so bile meritve zunaj ATX specifikacij, pa tudi ventilator napajalnika se sploh ni izklopil, zaradi česar je deloval še več kot minuto po tem, ko je bil popolnoma odklopljen iz električnega omrežja, prav tako pa posledično tudi vsi preostali ventilatorji v ohišju. To je bil tudi razlog, zaradi katerega sem stopil v stik s proizvajalcem. Že dober teden kasneje, natančneje na zadnji dan starega leta, me je pred vrati pričakal masiven paket, ki je v sebi skrival Kolink Continuum 1500W, ki je osrednji predmet prispevka spodaj.


Tehnične specifikacije

Faktor oblikeATX
Izhodna moč nad 700 W1500 W
Izhodna moč napajalnika1500 W
Maks. tok pri +12 V/DC(1)125 A
Maks. tok pri +3,3 V/DC25 A
Maks. tok pri +5 V/DC22 A
Maks. tok pri +5 V/DC(SB)3 A
Maks. tok pri -12 V/DC0.3 A
Mera, globina180 mm
Mera, višina86 mm
Mera, širina150 mm
ModularenDa
Napajanje – certificiranje80 PLUS Platina
Vrsta izdelkaPC napajalnik
Število električnih priključkov, 20+4 polni1
Število električnih priključkov, 4 polni Molex8
Število električnih priključkov, 4+4 polni ATX/EPS 12 V2
Število električnih priključkov, 5 polni SATA8
Število električnih priključkov, 6 polni PCle12

Povezava do napajalnika SLO: Conrad
Povezava do napajalnike DE: Caseking
Cena: ~250€

Napajalnik je bil prejet v test s strani podjetja Kolink


Že res, da 1500W napajalniki trenutno niso najbolj iskan artikel med sestavljalci računalniških sistemov za večino ljudi, saj takšno moč potrebuje le malokdo. Z njim je Kolink ciljal predvsem na trg kopalcev kriptovalut, ki pa je trenutno v upadu.

Dandanašnji klasični igričarski sistem z Ryzen 3600 procesorjem in RTX 2070 grafično kartico niti približno ne potrebuje napajanja v štirimestnih številkah. Vse skupaj se malce spremeni, če v enačbo dodaš recimo navit i9 9900K procesor in dve RTX 2080 TI, kjer v ospredje stopijo mišičnjaki z več kot 1000W nazivne moči.

Druga raven so entuziasti z večimi grafičnimi karticami in lastniki delovnih postaj, kjer se dodatne moči in višjega izkoristka ni braniti.

Kakorkoli, kot si lahko prebral že zgoraj, sem napajalnik po pošti prejel ravno na zadnji dan starega leta. Zaradi nekaj več obveznosti in po-novoletne streznitve sem se testa lotil konec januarja. Poglejva si torej, ali je Kolik Continuum 1500W enota, ki jo lahko priporočim.

Embalaža

Kot priteče napajalniku tovrstne kapacitete je škatla precej velika, čeravno je napajalnik sam precej razumnih mer. Prednja stran je z informacijami nekoliko skopa, saj je iz nje razvidna zgolj fotografija izdelka, ime proizvajalca in modela ter njegova zmogljivost. Nedvomno pa je vidno in napisano, da gre za modularen napajalnik. Iskreno povedano je to v višjem cenovnem razredu napajalnikov postal standard. Presneto, je med nami kakšen mazohist z željo skrivati tono kablovja po ohišju?

Poglejmo kaj je obljubljeno na zadnji strni. Tudi tukaj ni mogoče videti nič posebnega. Še ena fotografija, napisi lastnosti v večih jezikih in jasno razvidna oznaka o visoki učinkovitosti, naposled imam pred sabo platinasto enoto.

Še posnetek s strani, ki razkriva, da ima napajalnik aktiven PFC in DC-DC. Na 12V liniji zmore prav vseh 1500W, kar je znak napajalnikov, namenjenih novodobnim računalnikom.

Pri izbiri ventilatorja se pozna, da je bil napajalnik dizajniran z mislijo na kriptokopanje in delovne postaje. Kroglični ležaji namreč niso sinonim tihosti, nedvomno pa jim vzdržljivosti ni moč očitati. Napajalnik omogoča deloma pasivno delovanje, saj se ventilator zažene pri obremenjenosti nad okoli 10% (med testom se je zagnal pri porabi ~140W) DC-DC je za dosego platinum certifikata na sodobnih sistemih z 12V v ospredju praktično nujen. V notranjosti so v celoti uporabljeni japonski kondenzatorji – odlično.

Ob pogledu na nalepko zbode napačen napis. Pri le tem so ob maksimalni amperaži namesto A uporabili W. Napake se dogajajo, se bodo pojavljale še pri kakšnem bistvenem delu?

Paleta kablovja je široka, kar od 1500W enote tudi pričakujem. Seveda ne govorimo o 1000W napajalnikih za 50€, ki premorejo komajda 1x6pin+2pin priklop za grafično kartico.

Kablovje

Napajanje za:

Osnovno ploščo: 1x 20+4 PinATX
Procesor: 2x 4+4 Pin
Grafične kartice: 6x 2 6+2 Pin
Disk, ohišje: 8x SATA
Disk, ohišje: 8x Molex

Na moje veliko veselje nikjer ni pritaknjen priklop za diketnik, ki je popolnoma nepotreben. Promil uporabnikov, ki ga bi dejansko potreboval, lahko konverter molex-berg za 20 centov najde na Ebayu.

Napajalnik je ustrezno zavarovan, saj je obdan z zaščitno peno, kablovje pa se nahaja v dodatni kartonasti škatli. V notranjosti ni najti nobenega dodatnega bonbončka v obliki vezic ali C19 kabla, ki je odsoten. So pa zato v notranjosti skopa navodila in štirje vijaki.

Vendar sem vseeno bil presenečen, ko sem vse kable razsipal po mizi in opazil del odlomljene plastike. Po hitrem pregledu kablov je bilo očitno, da je bil tokratna žrtev hakelček na 24pin ATX priklopu. Nič katastrofalnega, a pri priklapljanju in premikanju bom moral nekoliko bolj pazit.

Izgled in dizajn

Izgled je privlačen, zeleno črna kombinacija napajalnik naredi precej nevpadljivega in to imamo radi, kajne? A ne de?

Poglejva še iz druge strani, barvna paleta ostaja konsistentna, z jasno razvidno oznako visoke učinkovitosti in podatki o zmogljivosti.

Priklopi za modularno kablovje so obarvani in to z dobrim razlogom. V modre priključke je potrebno priklopiti modre vtiče (grafične), saj nimajo enake razporeditve kot CPU vtiči. Vse skupaj se dodatno zaplete pri priključku za osnovno ploščo, saj se njej namenjen priklop nahaja na levi strani in ni jasno označen. SATA-MOLEX ne iti v levo 6 Pin ok?

Na zadnji strani lahko opaziš odsotnost stikala. Joj, sam jih imam rad, ker mi ob raznih testih olajšajo odklapljnanje C19 kabla. Njegova odsotnost ima kljub temu eno pozitivno lastnost, več mrežne površine za lažje odvajanje toplote.

Nikjer nisem zasledil podatka, pri kateri temperaturi bo napajalnik dostavljal predpisano moč. Za dosego standarda nekateri proizvajalci namreč vrednosti navajajo ob najnižji še sprejemljivi temperaturi, to je 20C, kar jih v realni rabi oddalji od predpisane moči. Kolink bom sam preizkusil na 45C.

Elektro-ekstaza

Metodologija:

Na strani do sedaj nisi mogel zapaziti veliko testov napajalnikov. Razlog za to je tičal v tem, da vseh potrebnih aparatur nisem imel, kar bi testiranje omejilo in bi bili rezultati bolj kot ne posplošeni. Kako torej, da sem se odločil preizkusiti 1500W monstruna? Zahvala gre FERI Maribor, ki mi je izvedbo testiranje omogočil v njihovih prostorih.

Kot že sam veš testa napajalnika ne moreš opraviti na osebnem računalniku, saj testi niso ponovljivi, poraba in obremenjenost pa glede na sistemske procese nihata. V najboljšem primeru bi tako bilo mogoče izvesti teste na 300W-500W napajalnikih pod polno obremenitvijo, pa še tam bi bili rezultati le pogojno užitni.

Kot priteče napajalnikom s platina certifikatom, bi med drugim naj nudili visoko učinkovitost. Posledično pri pretvarjanju AC-DC nastaja manj toplote, ki pri elektroniki ni najbolj zaželena.

Kolink Continuum certifikat dosega na vseh ravneh in pri 20% obremenitvi skorajda doseže izkoristek titan napajalnikov. Razveseljiva je učinkovitost pri nizki obremenitvi, ki naredi napajalnik učinkovit tudi ob rabi z manj požrešnimi komponentami, a manj zahtevni uporabnik toliko moči preprosto ne potrebuje.

Kakorkoli, sodi med učinkovitejše platinum napajalnike, ki sem jih imel možnost preizkusiti.

Regulacija voltaže pusti mešane občutke. Sicer od napajalnika tukaj ne pričakujem fantastičnih rezultatov, saj platformo za Kolink izdelujejo pri Enhance, ki slovijo po spodobnih napajalnikih v višjem cenovnem rangu, a regulacija je običajno povprečna. Nekoliko sem presenečen, saj so rezultati dejansko boljši od pričakovanj. Na 12V liniji je dosegel odličnih 1,33%, zgolj za odtenek slabše se je odrezal na 5V z 2,01%. Povprečne regulacije je pričakovano deležna 3.3V linija, ki doseže zgolj medlih 3,11%. Napajalnik skupaj doseže dobro regulacijo s povprečjem 2,14% .

Veseli pogled na tabelo in podatek, da polno moč napajalnik doseže pri 46 stopinjah. Prvi rezultati so precej spodbudni.

Zaščite

ZaščitaPrisotnaTestirano/Potrjeno
OVERVOLTAGE PROTECTION (OVP)DaDa / Da
UNDERVOLTAGE PROTECTION (EIA)Da Da / Da
SHORT-CIRCUIT PROTECTION (SCP)Da Da / Da
OVERCURRENT PROTECTION (OCP)DaDa / Da
OVERLOAD PROTECTION (OLP)DaDa / Da
OVERHEAT PROTECTION (OTP)DaDa / Da

Pred aktivacijo OVP (izključitvijo) je napajalnik dosegel ~1655W, kar je 155W več od uradnih specifikacij.
OTP se je sprožil pri okoli 127°C, kolikor je bila izmerjena temperatura glavnega transformatorja tik po izklopu. Kot kaže zaščite delujejo kot morajo in napajalnik/komponente zaščitijo pred okvarami. 

Morda je vredno omeniti še protinapetostno zaščito, ki je na 12 regulirana zadovoljivo in se sproži pri 135A, nekoliko slabše pa na 5V liniji, kjer se to zgodi pri 39A, kjer že za skoraj 180% preseže predvidene specifikacije.

Za razliko od regulacije napetosti je nihanje napetosti nizko. Na 12V liniji je segalo od 10mV pri 100W porabe do 38mV pri 1500W. Rezultat zlahka ostane znotraj ATX specifikacij, kar je dober indikator kvalitete. Izjemno dober rezultat je bil dosežen tudi na 5V liniji, saj je tam dosegel največ 16mV. Nekoliko “slabši” je rezultat na 3.3V s 24mV.

Dosežene vrednosti Kolink 1500W uvrščajo v zgornji rang napajalnikov, a nikjer ne uspe odskočiti od konkurence, kvečjemu pred najkakovostnejšimi napajalniki zastane za kakšen korak ali dva. A po drugi strani gre za enega najcenejših 1500W platina napajalnik na evropskem trgu.

Pogled v notranjost

Kot že omenjeno je Kolink Continuum KL-C1500PL v celoti modularen napajalnik z izjemno učinkovitostjo. Uporablja DC-DC pretvorbo, kar poenostavljeno povedano pomeni, da lahko vso moč dostavi na 12V; 5V in 3.3V pa ustvarja iz 12V. Kot veš, je na sodobnih sistemih to najpomembnejša linija. Pri skupinski regulaciji (“za sodobne sisteme zastareli dizajn”) sta 12V in 5V liniji regulirani skupaj. Zaradi tega obremenitev ene izmed linij vpliva na drugo, kar lahko povzroči nihanja napetosti tudi izven ATX specifikacij – škodljivo za komponente.

Do sedaj sva že ugotovila, da napajalnik za Kolink izdeluje zgoraj zapisan Enhance, s čimer nimam problemov. Enhance ima za svojim pasom kar nekaj dobrih višje in srednje cenovnih napajalnikov in Kolink Continuum 1500W, Thermaltake Toughpower DPS ter SilverStone ST1000-G Evolution 2.0 so le eni izmed njih.

Hladilna rebra se razprostirajo po skoraj celotni dolžini PCB. Kakovost spajk je večji del precizna, na spodnji strani pa ta dodana tudi dva termalna trakova, ki s pomočjo ohišja hladita 16x Infineon BSC014N04LS MOSFETe.

Na primarni strani se nahajajo trije 105°C Nichicon 450V elektroliti s posamično kapaciteto 560uF 105°C. Nekaj drugače je pri PCB-ju modularne plošče, kjer najdeš kopico polimernih kondenzatorjev proizvajalca Unicon. Očitno oglaševalski opis, ki zagotavlja 100% japonske kondenzatorje ni bil zgolj marketinški trik, kjer potem v notranjosti najdeš enega ali dva elektrolita na vhodni strani. Sekundarna stran uporablja elektrolite proizvajalcev Rubycon, Nichicon in Suncom. Glede same sestave in dizajna nimam pripomb. Kot je videti je napajalnik sestavljen kakovostno in temu priteče tudi 5 letna garancija. Nedvomno dolga doba, a nekateri proizvajalci so tukaj napravili korak dlje in ponujajo 7-12 let garancijske dobe.

Glede na zasnovo me ne bi presenetilo, če bi Kolink Continuum 1500w znatno presegel življenjski cikel, ki mu ga je namenil Kolink (5 let). Vsekakor pa gre za izdelek, ki je zaradi visoke izhodne moči primarno namenjen mining konfiguracijam in visokozmogljivim (navijalskim) sistemom z večimi grafičnimi karticami.

Ventilator

V notranjosti je uporabljen 135mm Yate Loon ventilator z dvojnim krogličnim ležajem – D14BH 12. Če se ne motim, identičen ventilator uporabljajo tudi nekateri napajalniki iz Corsairjeve premijske serije AX. Nadziran je digitalno, preko MCU vezja, katero omogoča boljšo natančnost.

Ob nižji obremenitvi napajalnik deluje neslišno. Ko se približaš 750W, postane nekoliko slišen, a ventilator zaživi nad 1000W, ko glasnost preseže 45dB. Po svoje je agresiven ventilator pričakovan, saj so napajalniki tovrstnih kapacitet prvenstvo namenjeni kopalcem kriptovalut, kjer bi zaradi 24/7 v nasprotnem primeru prišlo do pregrevanja in krajše življenjske dobe.

Razsodba

(+) Nevpadljiv izgled
(+) Več kot dovolj moči za še tako zahteven sistem tudi pri 45°C
(+) Visoka učinkovitost
(+) Kvaliteta izdelave na visokem nivoju
(+) Modularen
(+) Nihanje napetosti
(+) Popolna modularnost
(+) Cena
(+) Regulacija na 12V
(+) Kup kablovja
(+) Ventilator ima dvojni kroglični ležaj
(+) Kriptokopanje
(+/-) Semi-pasivno delovanje zgolj do ~140W
(+/-) Regulacija na 5V in 3.3V
(+/-) ob obremenitvi postane precej glasen
(+/-) odsotnost stikala
(+/-) 5 letna garancija (nekateri konkurenčni izdelki nudijo 7-12 let)
(-) C19 kabel ni priložen
(-) kable lahko vstaviš v luknje v katere ne sodijo
(-) testni primerek je prispel s poškodovanim priključkom
(-) dokumentacija

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Kolink Continuum 1500W je primer napajalnika, ki je prvenstveno namenjen kopalcem kriptovalut in lastnikom zmogljivejših delovnih postaj. Na to kažejo nekateri prijemi, kot so nekoliko agresivnejši profil ventilatorja ter odsotnost napajalnega kabla in stikala na zadku. Zmogljivost ga naredi primernega tudi za zahtevnejše domače uporabnike, ki potrebujejo napajalnik z visoko močjo in učinkovitostjo, zanjo pa ne nameravajo nameniti bajnih vsot denarja. Nikakor ne gre za slab napajalnik. Sama izgradnja je izjemno kakovostna, a žal mu nikjer ne uspe odskočiti od sicer dražje konkurence. V kolikor iščeš napajalnik visoke moči za okoli 230€ in te "povprečna" regulacija napetosti ne moti, imej Kolink Continiuum definitivno na krajšem spisku potencialnih kandidatov.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Kolink Continuum 1500W je primer napajalnika, ki je prvenstveno namenjen kopalcem kriptovalut in lastnikom zmogljivejših delovnih postaj. Na to kažejo nekateri prijemi, kot so nekoliko agresivnejši profil ventilatorja ter odsotnost napajalnega kabla in stikala na zadku. Zmogljivost ga naredi primernega tudi za zahtevnejše domače uporabnike, ki potrebujejo napajalnik z visoko močjo in učinkovitostjo, zanjo pa ne nameravajo nameniti bajnih vsot denarja. Nikakor ne gre za slab napajalnik. Sama izgradnja je izjemno kakovostna, a žal mu nikjer ne uspe odskočiti od sicer dražje konkurence. V kolikor iščeš napajalnik visoke moči za okoli 230€ in te "povprečna" regulacija napetosti ne moti, imej Kolink Continiuum definitivno na krajšem spisku potencialnih kandidatov.Kolink Continuum 1500W - Test napajalnika | Dobra izbira?