Twitch streamerji bodo lahko zdaj med prenosi v živo vrteli glasbo, brez strahu, da bi kršili avtorske pravice

Predvajanje glasbe v Twitch prenosih ni nič novega, saj praktično vsak prenos v živo vsebuje kakšno glasbeno podlago, ki potem zapolni tiste nerodne trenutke tišine, ko se na zaslonu ne dogaja veliko in bi drugače poslušali zasoplo dihanje streamerja.

Vendar pa so streamerji na tej točki naleteli na velike ovire, saj nelicenčno predvajanje glasbe na Twitchu ni dovoljeno. Kakšen večji streamer je lahko dobil dovoljenje za predvajanje glasbe, kakšen manjši pa kake takšne možnosti seveda ni dobil. Twitch prenosa v živo, ki je predvajal nelicenčno glasbo, ni ugasnil, a če je posnetek nato ostal na kanalu v obliki VOD-a, potem je lahko lastnik licence proti streamerju vložil pritožbo kršenja avtorskih pravic. To se je nato poznalo na posnetku, saj so določeni deli videa ob času predvajanja skladbe utišani, streamer pa je bil lahko deležen tudi kazni. Če je denimo prejel tri kršitve avtorskih pravic, je sledila ukinitev njegovega kanala.

Tudi če je streamer dobil dovoljenje za predvajanje glasbe, potem ni smel na kanalu shraniti v obliki VOD posnetka, saj so licence za predvajanje v živo in za snemanje ločena stvar. Skratka, glasba je Twitchu povzročala cel kup legalnih glavobolov, zato se je platforma odločila za zanimivo rešitev, ki se imenuje Soundtrack.

twitch

Soundtrack je v bistvu ločena aplikacija, ki jo že podpirajo najbolj popularna orodja za pretočno predvajanje, kot so Streamlabs, OBS in Twitch Studio. V sebi vsebuje cel kup komadov iz SoundClouda in DistroKida ter sezname predvajanja za različne glasbene zvrsti. Bistvo tega je, da lahko vsak streamer izbira med različnimi skladbami, vse od njih pa so odobrene za predvajanje v živo. Bonus pri temu je, da Soundtrack predvajanje pesmi preseli na ločen avdio kanal, kar močno olajša ukvarjanje z raznimi licencami. Če streamer denimo shrani prenos v živo na Twitch in ta komad ne vsebuje licence za snemanje, potem lahko moderatorji samo izbrišejo kanal z glasbo. V praksi to pomeni, da bo bil shranjen posnetek brez spornega štiklca, a ker je bila ta na posebnem avdio kanalu, bomo streamerja še vedno lahko slišali.

Soundtrack prinaša tudi dobrote za ustvarjalce glasbe. Če streamer uporablja Soundtrack boste ob njegovem prenosu v živo spodaj levo videli ime avtorja komada ter povezavo na njegov Spotify ali pa Twitch kanal. Tako bo Twitch lahko neznane, talentirane umetnike postavil pred milijonsko Twitch skupnost, kar zna dejansko pomagati njihovi karieri in jih narediti bolj prepoznavne.

twitch

Twitchevim korakom sledi tudi Facebook Gaming, ki je na platformo vpeljal podobno storitev, le da je ta manj izpopolnjena. Do licenčne glasbe večjih glasbenikov se lahko dokopljejo samo partnerski streamerji, Facebook pa je povedal, da dela na dostopnosti te storitve za vse njihove streamerje.

Zanimivo je videti, kako je ena takšna dokaj obskurna zadeva leta in leta povzročala velike težave vsem ustvarjalcem in da se je šele zdaj začelo delati na potencialnih rešitvah. Dejstvo je, da so zakoni glede avtorskih pravic vse strožji in skrajni čas je bil, da se je na tem področju stvar premaknila naprej.

Soundtrack je trenutno na voljo za beta testiranje, a dostop ni še omogočen vsakemu. Prijaviti se je treba na čakalno listo, to pa lahko storite preko sledeče povezave.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime