Joker spet živi in sicer v podobi nove revije Jazbina

Ta mesec smo zabeležili že tretje leto, odkar je še svoj zadnji vzdih vzela slovenska revija Joker. Ta računalniški zabavnik je pridno izhajal že od leta 1992, a v 2017 je v velike finančne škripce zabredel njegov založnik Alpress in čeprav se je ekipa Jokerja takrat trudila živeti naprej v digitalni obliki, je bilo financ premalo, poleg tega pa so se takrat dogajale tudi kregarije okoli pravic do blagovne znamke Joker.

Nekoliko kasneje je potekla tudi domena joker.si. Zabavno dejstvo: takrat se je tudi naša spletna stran potegovala za nakup domene. Plan je bil kupiti licenco, vse številke revije ponovno brezplačno izdati na spletu ter nekako skupaj vpoklicati staro ekipo v vnovično delovanje. A za vse to smo potrebovali domeno, ki pa jo je dobil nek možakar, ki jo je izkoristil samo za namene grajenja SEO povezav, zato je gor objavljal neke neumne članke, brez repa in glave. Zdaj je domena očitno povsem crknila.

Tako je iz slovenskih polic izginila še zadnja revija, ki je bila namenjena specifično igričarstvu. Vsekakor žalosten dan za slovensko igričarstvo, a spet ne tako presenetljivo. Tiskan medij na splošno zamira in svoje revije so po svetu zaprli tudi večji založniki, ki imajo veliko večjo naklado kot pa majhna Slovenija.

Po treh letih pa se stara ekipa Jokerja zopet vrača. Že nekaj časa obratuje spletna stran Jazbina, ki v sebi skriva recenzije izpod rok veteranskih piscev, kot so Sergej »Sneti« Hvala, Jurij »Aggressor« Kristan in Matic »Kavbojc« Jeraj. Jazbina se je pred kratkim odločila razveseliti svoje največje pristaše in uradno je bila najavljena čisto prava revija, ki bo spominjala na zlate čase Jokerja.

Revijo bodo sestavljali opisi in druge zanimivosti, ki pa še niso bile razkrite. Obseg bo znašal 84 strani, kar nanese kar nekaj ur branja, pod avtorji pa so našteti skoraj vsi bivši pisci Jokerja, z izjemo enega. Manjka namreč David “LordFebo” Tomšič, ki je bil odgovorni urednik Jokerja in čeprav je pod opisom revije navedeno, da bo revija skrivala nekaj skrivnih piscev, nekako dvomimo, da bomo med njimi našli Davida. Če bi ugibal bo eden od sodelujočih zagotovo Boštjan Gorenc oz. Pižama, ki je v Jokerja velikokrat zapisal kakšno kratko zgodbo.

Jazbine ne boste mogli kupiti v trafikah, ampak bo na voljo samo preko spleta, na naslednji povezavi pa zanjo zahtevajo 6,90 €. Predviden datum izdaje prve številke je 30. december.

Je na slovenskih tleh sploh še prostor za revijo ali pa je smiselno imeti takšne stvari samo v digitalni obliki? Sporoči svoje mnenje v sledeči forum temi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

5 KOMENTARJI

  1. “Plan je bil kupiti licenco, vse številke revije ponovno brezplačno izdati na spletu ter nekako skupaj vpoklicati staro ekipo v vnovično delovanje.”

    Za eno stvar zadeva že obstaja https://www.muzej.si/ za drugo pa še ni prepozno, za Jazbino prvič slišim in se ne čudim zakaj. Združevanje trgovine z revijo in novicami je hit & miss in gre veliko stvari neopazno okol (bigbang je primer tega). Prav tako pa me niti malo ne mika v današnji digitalni formi kupovat revije in edin uspeh le te bi videl, če bi dajali zraven kaka darila v obliki digitalne valute ter kode za skine ipd. za določene igre. Tako da bi nakonc raje videl te prostovoljne pisce, ker trenutno tako ali tako niso kaj več na tej strani kot pa da se še odpre ena gaming stran v tako mali državi (gamegang in njihova žalost novic potem še pbyte in še večja žalost novic in še kakšna večja žalost bi se še našla).

    • Lol Gamebang in pbyte @ google translate novice, ki se predstavljajo kot največje gaming strani 😀 je pa definitivno zanimivo, da očitno bigbangu poplnoma vseeno kaj delajo ljudje pod njihovo znamko očitno tudi bigbang tone in vzame pod svoje okrilje vsake smeti ob cesti…

    • Jazbina revija želi dostaviti nekaj drugega: offline branje, ko se odklopiš od monitorja in se umakneš nekam, kjer bereš daljše opise iger. S tem verjetno bolj targetirajo starejše bralce oz. bivše podpornike Jokerja. Teh je zagotovo še nekaj, morda pa s tem ujamejo tudi kakšnega novega bralca. Zadeva je zaenkrat (po moje) še eksperimentalna in niti ni konkurenca digitalnim medijem ampak poskuša igralcem v roke potisniti nekaj fizičnega branja, kar slovenski trg nedvomno potrebuje.

  2. Super naj živi Joker. Ravno prednaročil revijo. Revija je nekaj najboljšega in ne branje pred ekrani. Že tako smo stalno nalimani pred ekrani. SREČNO!

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime