Twitch zaradi pritožb igralcev odstranil označbo “blind playthrough”

Kdaj točno se je v svetu igričarstva pojavil izraz “blind playthrough” ni znano, a verjetno se je to zgodilo takrat, ko je začelo streamanje pridobivati na popularnosti. Oznaka pomeni prvo igranje igre, brez da bi igralec prej gledal kakšne vodiče ali pa strategije. Takšno preigravanje je hudo zanimivo za spremljanje – še posebej, če je igralec že preigral igro in točno ve kje se nahajajo tiste največje pasti za slepega igralca.

Vendar pa besedna zveza “blind playthrough” za leto 2020 ni več primerna. Na pretočno platformo Twitch so začele deževati pritožbe in pripombe iz strani igralcev s posebnimi potrebami, ki besedo “blind” oz. slep smatrajo za poniževalno. Zato je Twitch to označbo odstranil iz svoje platforme in igralce vzpodbuja, da od zdaj naprej uporabljajo besedno zvezo “First Playthrough”, ki jo nato lahko kombinirajo z “No Spoilers”.

Igričarska industrija je začela v zadnjih letih vpeljevati določene hvalevredne spremembe, ki olajšajo igranje vsem igralcem s posebnimi potrebami. Microsoft je denimo razvil unikaten kontroler, ki je na prvi pogled okoren, a močno olajša igranje tistim, ki ne morejo uporabljati prstov. Tudi v samih igrah smo videli spremembe, saj skoraj vsi novejši naslovi nosijo cel kup nastavitev za lažje igranje: od spremembe barv za barvno slepe, do zvočnega branja funkcij menija in podnapisov za okoliške zvoke v igri.

Tudi prihajajoča podelitev nagrad The Game Awards, ki se bo odvila 10. decembra, bo prvič vsebovala zvočno opisovanje dogajanje na zaslonu, kar bo prišlo prav vsem tistim, ki imajo težave z vidom.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime