Kitajska verzija Steama končno nared, a igralci lahko izbirajo med samo 53 igrami

Kitajska oblast zelo rada cenzurira različne izdelke in industrija videoiger pri temu ne odstopa. Začuda pa digitalna platforma Steam pri njih hujše cenzure ni doživela in Kitajci lahko pridno igrajo praktično vse naslove, ki jih je prejel tudi Zahodni svet.

Vendar pa to veselje ni trajalo dolgo, saj je Valve za kitajski trg delal prav unikatno verzijo Steama, ki je nedavno končno izšla iz testiranja in je sedaj na voljo za vse kitajske igralce.

Spletna stran PCGamer se je malce globlje potopila v kosti kitajskega Steama in na prvi pogled nekih večjih razlik ne boste opazili. Barvna paleta ostaja nespremenjena, največja vizualna razlika pa je seveda jezik, ki je kitajski in je na splošno drugi najbolj popularen jezik te platforme.

A ko začnete malce bolje raziskovati lahko opazite konkretne razlike. Za začetek je za nakup in igranje na voljo samo 53 iger. To je smešno malo, a tudi ni tako nepresenetljivo. Kitajska vlada namreč preuči čisto vsako igro, saj nobena od njih ne sme vsebovati pretiranega nasilja ali pa kakršnekoli propagande, ki bi kritizirala Kitajsko. Spomnimo se grozljivke Devotion, ki je samo zaradi ene skrite kritike na Kitajskem zagnala vik in krik, tako da jo je moral Steam odstraniti iz svoje trgovine, enako pa je nato naredila trgovina GOG.

steam

Odstranjeni so tudi forumi, saj očitno kitajska vlada ne želi, da bi se igralci med sabo kaj preveč družili, podajanje recenzij pa je še vedno na voljo.

Zanimivo je, da je Kitajcem zaenkrat na voljo običajna verzija Steama in tudi ta prirejena, tako da ostaja vprašanje, zakaj za vraga bi kdo namestil kitajsko verzijo, ki ji manjka cel kup iger ter funkcij, ki smo jih uporabniki Steama že navajeni. Vendar pa cinik v meni pravi, da ta izbira ne bo več dolgo na voljo in samo vprašanje časa je, ko bo kitajska vlada prepovedala mednarodno verzijo in prisilila uporabnike, da namestijo samo inačico, ki je bila odobrena iz njihove strani. Upanje seveda ostaja, da bodo kitajski igralci lahko še naprej svobodno igrali karkoli jim prija, a logika pravi, da potem razvoj kitajske verzije nato ne bi imel prav nobenega smisla.

Zanimivo je, da na kitajskem Steamu za zdaj ne najdemo igre Tale of Immortal, ki je trenutno med najbolj prodajanimi igrami na tej platformi. Odobritev iz strani kitajske vlade namreč lahko traja več let in tako bo njihov Steamov katalog zagotovo še narasel, a to je počasen proces, med tem časom pa znajo kitajski igralci zapustiti kitajsko različico in presedlati na normalno. Seveda pa se to hitro spremeni, če jim bo ta izbira umaknjena.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime