Liquid Freezer II 120 – Test CPU hladilnika | Majhen, a zmogljiv

V industriji vodnih procesorskih hladilnikov že kar nekaj časa nismo bili deležni večjega napredka. Lahko bi rekli, da dizajn na tem področju lepo stagnira. Kakšen ventilatorček gor ali dol, OLED zaslon na pumpi, RGB osvetljava, kjer je je pač možno pritrditi brez prevelikega učinka na delovanje… Le redki proizvajalec se trudi oddaljiti od klasičnega dizajna, katerega korenine sodijo še v sam konec 20. stoletja.

Med te proizvajalce sodi tudi Arctic. A glej, no, glej, ta polarni prijatelj se je z njihovo zadnjo serijo skušal nekoliko ločiti od preostanka. Njihov nov niz vodnih hladilnikov Liquid Freezer 2 bi zraven procesorja naj poskrbel tudi za nižje VRM temperature, po zaslugi majhnega ventilatorja na vrhu procesorskega predela. Kar izgleda zgolj kot še ena klasična izvedba brez kakršnekoli RGB osvetljave, namesto te pa pozornost pritegne z elegantnim črno-belim stilom. Seveda pa tudi s tem, da je Arctic direktno na pumpo namestil 40mm ventilator, ki bi naj skrbel za konstantno oskrbo svežega zraka za voltažne pretvornike na območju procesorja. Pa si dajmo pogledati, ali je inovacija dejansko koristna, ali gre zgolj za glasni okras.


Tehnične specifikacije

Liquid Freezer II serija je na voljo v štirih izvedbah: Liquid Freezer II 120, Liquid Freezer II 240, Liquid Freezer II 280 in Liquid Freezer II 360. Kot že imena nakazujejo, je edina razlika v modelih v velikosti radiatorskega predela in s tem tudi velikosti in številu ventilatorjev.

  • Vodna pumpa
    • VRM ventilator: 40 mm, 1000 – 3000 RPM (nadzorovan preko PWM)
    • Črpalka: 800 – 2000 RPM (nadzorovana preko PWM)
    • Poraba: 1.0W – 2.7W (črpalka in VRM ventilator)
    • Dizajn: Cold Plate Copper, Micro Skived Fin
    • Dolžina cevi: 350 mm
    • Zunanji diameter cevi: 12.4 mm, Notranji: 6.0 mm
    • Dimenzije (brez cevi): 98 mm x 78 mm x 53 mm
  • Ventilator
    • Hitrost: 200 – 1800 RPM (nadzorovan preko PWM)
    • Pretok zraka: 56.3 CFM
    • Statični pritisk: 2.2mm H2O
    • Tok / Napetost: 0.08 A / 12 V DC
    • Ležaj: Tekoči dinamični ležaj
    • Konektor: 4-pinski konektor
    • Dimenzije: 120 mm x 120 mm x 25 mm
  • Splošno
    • Podprta podnožja: 1200, 115X, 2011-3, 2066, AM4
    • Termalna pasta: MX-4 (0.8 g)
    • Skupna teža: 932 g (ventilator, radiator, pumpa, cevi)
  • Radiator
    • Material: Aluminij
    • Dimenzije: 157 x 120 x 38 mm

Embalaža

Liquid Freezer II – 120 je svoje mesto našel v modri škatli. Gre za dokaj majhno embalažo z vsemi sestavnimi deli v prilagojenem modelu, tesno zapakiranem v notranjosti. Na sprednji strani same škatle lahko vidimo profilno skico hladilnika s podatki o 2 letni garanciji, imenom modela hladilnika ter omembo MX-4 termalne paste, ki se prav tako nahaja v notranjosti. Celotna škatla je v klasičnem Arctic stilu, v katerem so bili že vsi izdelki, ki smo jih prejeli s strani tega podjetja.

Na zadnji strani najdemo vse glavne karakteristike in prednosti hladilnika, na levi strani diagram s tehničnimi specifikacijami in dimenzijami, desno pa kratek tehnični navedek v različnih jezikih.

Arctic se že kar nekaj časa ne poslužuje več fizičnih navodil. V škatle raje prilaga listek s QR kodo, katera nas popelje na njihovo spletno stran. Tam lahko najdemo digitalno obliko navodil. Kljub temu, da je proces dosti bolj ekološko prijazen, se vseeno zna pojaviti problem, ko boš ob namestitvi zaradi kakšne malenkosti moral iti skozi celoten proces dostopa do digitalnega vodiča.

V notranjosti zraven hladilnika najdemo še zadnjo ploščo ter dve kovinski plošči in vijake za vsa omenjena podnožja – 1200, 115X, 2011-3, 2066, AM4. Ne smemo pozabiti tudi na vzorec MX4 termalne paste, ki bo zadostovala za prvi nanos.

Izgled in dizajn

Hladilnik Liquid Freezer II 120 je v celoti popolnoma črno-bel s klasičnim kvadratnim rebrastim radiatorjem. Ventilator je že nameščen na radiatorju v potisni konfiguraciji, tako da boš med namestitvijo prihranil nekoliko časa, če je to tvoja želena konfiguracija.

Seveda je hladilnik tudi napolnjen s potrebno hladilno tekočino, zato se tudi tistim z najosnovnejšimi znanji ni potrebno po nepotrebnem razburjati. V bistvu je vse, kar moraš storiti za namestitev, pritrditev pravilnega podnožja na hladilni predel in namestitev hladilnika na procesor ter radiatorja na ohišje. Sistem s to konfiguracijo ne zahteva vzdrževanja s strani uporabnika in zagotavlja nemoteno uporabo vsaj 2 leti, preden bo potrebna kakšna osvežitev.

Največja novost nedavno izdane serije je popolnoma nova črpalka, dizajnirana znotraj podjetja. V oglasnem materialu omenjajo PWM-nadzor za izboljšano učinkovitost, majhno porabo energije in tiho delovanje. Za razliko od večine črpalk, ki delujejo pod polno obremenitvijo ne glede na temperaturo, lahko Arctic črpalka upočasni pretok in tako zmanjša hrup pod nizkimi obremenitvami. Zmore namreč delovati med 800 in 2000 RPM.

Osnova procesorskega bloka je dimenzij 98mm (D) x 78mm (Š) x 53 mm (V). Osnovni predel je iz nesvetlečega bakra, zgoraj pa se nahaja plastična osnova s pumpo in majhnim ventilatorjem.

Na hladilnem bloku se nahaja plastični predel z logotipom proizvajalca. Ta predel se na klasičnih vodnih hladilnikih v ohišjih z nižjim pretokom zraka lahko precej zagreje, a aktivno hlajenje navadno ni potrebno, saj pasivno odvajanje toplote poskrbi, da ne prihaja do motenj.

Arctic pa je za predel poskrbel z majhnim, 40mm ventilatorjem z obrati med 1000 in 3000 RPM. Konkurenti se nad prakso zagotovo zgražajo, saj so majhni ventilatorji znani po tem, da med delovanjem v višjih obratih zvenijo kot jezen čmrlj. A pri Arcticu so se očitno zavedali problema in ventilatorček je dokaj tih in po glasnosti ne odstopa od preostalega hladilnega sistema.

Debelina radiatorja znaša 38mm, kar je nekoliko več kot pri klasičnih hladilnikih, nisem pa prepričan, koliko to vpliva na hlajenje. Zagotovo pa je nameščanje v manjših ohišjih s tesnimi predeli na podlagi tega nekoliko oteženo.

Na zgornji in spodnji strani hladilnika najdemo tudi Arctic logotip in napis.

Cevi radiatorja sta dolgi približno 50 cm. Njun zunanji premer je 12,4 mm, notranji premer pa 6 mm. So črne barve s srebrnimi črtami, na koncu obeh pa najdemo tudi visokokakovostna kovinska okova s črnim kromiranim videzom. Cevi sta tudi dokaj togi, kar je edina majhna kritika glede njih.

Arctic P12 120mm ventilator na radiatorju se regulira preko kombiniranega PWM vtiča, njegova minimalna hitrost je zgolj 200 RPM, maksimalna pa 1800 RPM.

Hladilnik vsebuje zgolj en kombiniran 4-pinski PWN kabel in ne ločena kabla za črpalno in ventilator, kot smo ju vajeni. Zasluga temu gre dejstvu, da črpalka ne rabi obratovati pri konstantnih 100% ampak je njena moč nastavljiva. Problem kombiniranega vtiča je, da posameznih delov ni možno nastavljati ločeno, skrbela me je predvsem hitrost 400mm ventilatorja na črpalki.

Proces namestitve

Pri namestitvi ni večjih posebnosti, seveda pa se lahko rahlo razlikuje glede na podnožje, na katerem želiš hladilni sistem uporabljati. Vijake potisni v reže na zadnji plošči, nato pa jih fiksiraj na mesto s podložkami. Na tej točki lahko zadnjo ploščo namestiš na matično ploščo.

Naslednji korak je uporaba podložk in odmičnih ploščic za pritrditev zadnje plošče na matično ploščo.

Nosilno ploščico s pomočjo vijaka pritrdiš na hladilnik. Smer namestitve nosilnih ploščic na hladilnik se razlikuje glede na podnožje, ampak na splošno ta proces ne bi smel povzročati problemov.

Navojne luknje so predvidene za matice na pritrdilnem mostu hladilnika. S privitjem teh je hladilnik zdaj pravilno nameščen.

Zadnji proces je vključitev kombiniranega PWN vtiča v mesto za CPU ventilator. Kljub temu, da gre za vodni sistem s črpalko, ta ne rabi delovati na 100% in kljub temu, da ti bo um govoril, da uporabi mesto za črpalko, to ni potrebno.

Na koncu je potrebno še namestiti hladili blok na ustrezno mesto na ohišju. Lahko ga namestiš kjerkoli. Dokaj majhen, a nekoliko širok hladilni blok bo ustrezal številnim ohišjem, problem se lahko pojavi zgolj v zelo utesnjenih primerkih.

Test delovanja

Čas je za prehod na testiranje. Preden predstavimo naše grafikone, nekaj pomembnih točk: Prvič, vse, kar bomo pokazali, je rezultat naših testov in drugi rezultati se lahko razlikujejo glede na uporabljene komponente, kot so matična plošča, ohišje in podobno. Naše meritve so namenjene preizkusu hladilnih zmogljivosti hladilnika na testnem sistemu v originalni hladilni konfiguraciji s hladilnikom, nameščenim na zadnji strani ohišja.

Preizkus je težko standardizirati, saj bo imela vsaka matična plošča različne hladilnike in pozicioniranje. A kljub temu lahko po medsebojni primerjavi posameznih hladilnikov razbereš razliko med njimi. In še enkrat, ne pozabi, da je konfiguracija ohišja tista, ki najbolj vpliva na toploto procesorja. Bom pa rekel, da je ta test ustvaril objektivno hierarhijo, kjer nekaj stopinj tu in tam v resnici ne bo igralo večje vloge.

Testni sistem

  • Procesor: AMD Ryzen 9 3900X @4.60GHz
  • Matična plošča: Asus PRIME X370-PRO
  • Pomnilnik: 2x 16GB G.Skill Trident Z @3600GHz
  • Grafična kartica: ZOTAC GAMING GeForce RTX 2080 SUPER Triple Fan
  • Napajalnik: Corsair HX1000i 1000W, 80 Plus Platinum
  • Sistemski disk: Intel 760p Series 256GB SSD M.2
  • Drugi disk: SAMSUNG 860 PRO 512GB SSD
  • Ohišje: INTER-TECH C-303 Mirror
  • Windows 10 64-bit

Programska oprema

  • CPUID CPU-Z 1.65
  • Core Temp
  • CPUID HW Monitor 1.23
  • CPUID CPU-Z 1.65
  • Prime 95
  • 3D Mark

Metodologija testiranja

Okoliška temperatura med testi je znašala 21°C, za vse pa je bila uporabljena termalna pasta Arctic MX-4. Med testi temperature so bili procesorski ventilatorji nastavljen na maksimalno hitrost, da zaradi samodejne regulacije ne bi prišlo do neskladij. Posamezni testi so bili izvedeni večkrat, za napisane rezultate pa smo vzeli povprečno vrednost vseh testov.

Temperature

Mini ventilator hladilnika se je izkazal za presenetljivo učinkovitega. Dokazano dejansko pomaga pri hlajenju: najboljši rezultat smo dobili pri vklopljenem VRM ventilatorju na pumpi. Z izključenim je hladilnik izgubil nekoliko mest napram konkurenci. Rezultat je namreč “padel” za približno 5 stopinj Celzija. Da, majhen ventilatorček na hladilniku deluje in ni tam zgolj za izgled. Hkrati pa to v resnici ni toliko relevantno. Ne škodi, da je hladilnik hladnejši, vendar ta lastnost ne bi smela biti prelomna točka med nakupom izdelka in ne.

Če bo tvoja mašina delovala tako vroče, da boš potreboval dodatno znižanje za 5 stopinj, je verjetno čas, da poiščeš drugo rešitev. Preprosto ne mislim, da bo to zelo pogosto igralo veliko vlogo, a vseeno dobiva Arctic pohvalo za dobro opravljeno delo in uvrstitev visoko na lestvici z relativno nizko glasnostjo.

Glasnost

Za podporo našemu mnenju, da je Arctic Liquid Freezer odličen hladilnik, lahko vzamemo tudi teste glasnosti, ki smo jih izvedli. Hladilnik ni zgolj opravil zelo dobrega dela pri hlajenju Ryzen 9 3900X (sploh glede na to, da gre za 120mm različico), ampak je pri tem uspel biti eden tišjih hladilnikov, kar smo jih dali na test.

Zaključek

Dandanes so si vsi vodni hladilniki medsebojno zelo podobni, toda Arctic je z Liquid Freezer II naredil nekaj, kar ga loči od mnogih drugih hladilnikov na trgu. Kakovost izdelave je dokaj impresivna, z debelim in lepo zaključenim radiatorjem, kakovostnim 120mm ventilatorjem in dodatnim hlajenjem na črpalki, vse v stilski in privlačni črno-beli kombinaciji.

Arctic Liquid Freezer II 120 bo všečen sploh za minimaliste, saj ne vsebuje tudi nikakršne RGB osvetljave. Pomanjkanje RGB bo dobrodošlo za kar nekaj ljudi, sploh ob tem, da vsebuje cel hladilnik izjemno čist videz. Zmogljivost je zagotovo impresivna in med našim testiranjem je uspel hladilnik prav tako ostati prijetno tih. Pretok zraka ventilatorja je odličen, pri čemer se ga komaj sliši in udobno lahko dvigneš število vrtljajev za nekaj dodatne zmogljivosti, brez velikih odrekanj na področju akustike.

Tudi uporabnikom mini-ITX plošč se ni treba bati, saj Liquid Freezer II 120 ne blokira razširitvenih rež, pa tudi pomnilnik lepo sede podenj. Torej, če je faktor vaše izbire majhna oblika in želite procesorski hladilnik, ki nudi precej za svojo ceno, je Liquid Freezer II – 120 zelo dobra izbira. Ne bo le ohladil procesorja, temveč bo nudil tudi dodatno hlajenje VRM čipovja, grafične kartice in okolice v zaprtem prostoru. 38-milimetrski debel radiator veliko prispeva pri večji učinkovitosti hlajenja, po drugi strani pa bo premajhna zračnost vseeno znala povzročati probleme. Edina kritika, kar mi pade na pamet, je pomanjkanje nadzora ločene regulacije črpalke in obeh ventilatorjev. Nekateri bodo pogrešali to funkcijo.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Na splošno sem navdušen nad ponudbo Arctica, ki z Liquid Freezer II - 120 po privlačnih 64€ nudi veliko za svoj denar. Za primerjavo, Cryorig A40, ki nudi približno enako hladilno zmogljivost, stane dobrih 100€, Corsairov H60 pa 80€. Resda Arctic nima RGB osvetljave, a vzajemno s stilskim minimalnim videzom prejmeš hladilnik, ki opravi svoje delo brez nepotrebnih dodatnih funkcij s precejšnjo učinkovitostjo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Na splošno sem navdušen nad ponudbo Arctica, ki z Liquid Freezer II - 120 po privlačnih 64€ nudi veliko za svoj denar. Za primerjavo, Cryorig A40, ki nudi približno enako hladilno zmogljivost, stane dobrih 100€, Corsairov H60 pa 80€. Resda Arctic nima RGB osvetljave, a vzajemno s stilskim minimalnim videzom prejmeš hladilnik, ki opravi svoje delo brez nepotrebnih dodatnih funkcij s precejšnjo učinkovitostjo.Liquid Freezer II 120 - Test CPU hladilnika | Majhen, a zmogljiv