Immortals Fenyx Rising: A New God – Ubisoftova igra brez odprtega sveta

V svojih recenzijah glede Ubisoftovih iger sem se vedno pritožil, da so njihove franšize začele preveč spominjati druga na drugo. Igre ko so Assassin’s Creed, Watch Dogs in nedavno izdani Immortal Fenyx Rising vsebujejo tudi ogromne svetove, ki pa vsebujejo preveč ponavljajočih se opravil, razsežna mapa pa začne skozi čas načenjati živce.

Zato se je Ubisoft pri prvi razširitvi za svojo igro Immortals Fenyx Rising odločil malce eksperimentirati in dobili smo igro, ki ji je bilo raziskovanje v odprtem svetu odsekano in razvijalec se je odločil na bolj linearno izkušnjo. Končni rezultat je dober, a izkazalo se je, da imajo Ubisoftove igre odprt svet z razlogom.


Razvojna ekipa: Ubisoft Quebec
Založnik: Ubisoft
Platforme: 
PC, PS4, PS5, Xbox S/X, XBox One, Switch
Spletna stran: Uplay
Datum izida: 28.1.2021
Cena: 14,99 €

Zvrst: Akcijska avantura



Prvi dodatek za Immortal Fenyx Rising nosi ime A New God in DLC ne izgublja časa, da bi vam predstavljal dogodke iz originalne igre, ki si je pri nas zaslužila povprečno oceno. Pametno je zato najprej dokončati originalno kampanjo, saj A New God nekako neposredno nadaljuje dogodke izvirne štorije in hitro predstavi kvarnike.

Vračajo se vsi stari bogovi antične Grčije, vsak od njih pa ima za vas posebno vrsto izzivov, ki jih boste izvajali v temnicah oz. Vaultih, ki jih prav tako poznate iz originala. Kljub vsemu trudu iz originalne kampanje, Bogovi še vedno niso zadovoljni z vami, zato se bo treba najprej ponovno dokazati. Tako boste morali zopet uspešno premagati cel kup nasprotnikov, izgruntati uganke ter uspešno preskočiti celo paleto platformskih izzivov. Ko boste prestali vse to vas čaka končna bitka z veliko šefetino Zeusom.

Odprt svet je izginil in zdaj v bistvu samo izbiramo naslednje izzive skozi portale.

A New God formule izvirnika ne spreminja bistveno. Vračajo se skoraj vsi stari liki, skupaj s svojim humorjem, ki je nekaterim dogajal, drugim spet ne. Osebno mi je bil Immortals smešen in njegov nedolžen humor je pri meni zaigral vedno na pravo noto, čeprav sem se že rahlo naveličal glasovnih podajalcev, ki jih poslušam že vse od Assassin’s Creeda Odysseyja. Če vam smešnost originala ni bila všeč, potem vam DLC teh občutkov ne bo spremenil, je pa res, da v dodatku manjka neprestano čebljanje med Zeusom in Prometheusom.

A spremenila se je ena druga bistvena stvar. A New God se ne dogaja več v odprtem svetu, saj imamo tu neke vrste glavno bazo, iz nje pa se nato podajamo na različne izzive v temnice. Tako vam ni treba več jahati, tekati in letati med gorami do naslednjega izziva, ampak vanj preprosto skočite in že ste sredi zabave. To s sabo potegne dobre in slabe stvari. Razne uganke v Vaultih so bile zame osebno glavna privlačnost osnovne kampanje in dodatek je v bistvu sestavljen samo iz tega. Na žalost zaradi tega trpi tempo, saj ob koncu kakšne še posebej težke zagonetke nimate več tistega oddiha, ko bi malce tekali in uživali v okolici, ampak se preprosto vržete v naslednji izziv.

Platformski izzivi so tokrat še težji in tudi tokrat boste ob padcih morali ponavljati lep del že preigranega.

K sreči so ti dobro zamišljeni in razvijalec je vpeljal v igranje nekaj novih posebnih sposobnosti, ki poživijo igralno formulo. Fenyx se lahko zdaj poigra s posebnimi portali in dobi možnost skoraj sodelovalnega igranja, saj lahko ustvarite kip glavnega junaka in z njim hipoma zamenjate položaj, kar vam bo hudo prav prišlo pri reševanju ugank. Kakor so te dobro zamišljene, znajo tudi sprožati trenutke besa, saj lahko kdaj ob slabem skoku podležete in zopet boste morali ponoviti lep kos stopnje. Veliko izzivov se tudi zanaša na igranje s fiziko, ki se vedno ne obnaša tako, kakor bi se morala. To je bil problem že v osnovni kampanji, tu pa je ta težava samo še poudarjena.

Bojevanja je precej manj kot ugank, kar je čudno, a tega niti nisem preveč objokoval, saj mi je bilo pretepanje v originalni kampanji povprečno in sem se ga udeleževal bolj zato, ker sem se ga moral, kot pa da bi vanj bredel zaradi uživancije.

Za reševanje ugank smo dobili tudi nekatere nove sposobnosti.

Ob uspešno opravljenih izzivih vam bo vsak od štirih bogov poklonil nov blagoslov, ki vam bo nato hudo prav prišel tudi izven okovov DLC-ja – če seveda morda niste raziskali pred tem že celega sveta.

Je potem A New God priporočljiv nakup? To vprašanje nudi različne odgovore, saj je dodatna vsebina odvisna od tipa igralca. Prvi dodatek v osnovi ponudi samo več vsebine, ki je osredotočena na razne uganke in izzive. Če ste Immortal igrali samo zaradi ogromnega sveta, v katerem ste se lahko hitro izgubili, potem morda A New God ni pisan za vas. Če pa ste si zaželeli nadaljevanja zgodbe in dodatnih moči, ki so lepo sparjene z novimi izzivi, potem vas bo dodatek zabaval skozi svojo okvirno 9 ur trajajočo izkušnjo.

Bogovi se tokrat manj prerekajo med sabo in moram priznati, da sem med igranjem malce pogrešal njihove besede.

Zabavna izkušnja je tole in res nas zanima, če bo naslednja razširitev Myth of the Eastern Realm bolj pogumno predrugačila formulo. Če ne drugega nas čaka vsak sprememba okolice, saj se bomo morali spopasti z bogovi kitajske mitologije.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Immortals Fenyx Rising: A New God ne spreminja igralne formule in v bistvu ponudi več istega, le da je tokrat okolica za raziskovanje veliko manjša in da je poudarek na reševanju ugank.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Immortals Fenyx Rising: A New God ne spreminja igralne formule in v bistvu ponudi več istega, le da je tokrat okolica za raziskovanje veliko manjša in da je poudarek na reševanju ugank.Immortals Fenyx Rising: A New God - Ubisoftova igra brez odprtega sveta