Total War: Rome Remastered – lepa vrnitev koreninam strateške serije

Total War: Rome iz leta 2004 je to serijo popeljal v vso lepoto strateške 3D grafike. Nič več niso bili vojaki na polju samo preprosto 2D ploskve, ampak smo gledali v resnične, 3D modele, ki so se lepo razvrščali v bojne vrste ter se v spektakularnih bojih pretepali na širokih poljih. Ko si takrat prvič ugledal težko konjenico rimske vojske kako se zapodi v trop goloprsih barbarov, si lahko samo gromko zavriskal in zadovoljujoče gledal zmago svoje vojske.

A to je bilo takrat, 18 let kasneje pa je serija Total War šla z odločnimi koraki naprej. Založnik SEGA se je zaradi neznanega razloga odločil predelati originalni Rome in ga ponuditi vsem tistim igralcem, ki začetkov serije niso nikoli izkusili.


Razvojna ekipa: Feral Interactive
Založnik: SEGA
Platforme: PC
Steam: Stran trgovine
Datum izida: 29. april 2021
Cena: 29,99 €

Zvrst: Strategija


NAPOVEDNIK


Pri Total War: Rome Remastered je treba najprej opozoriti, da tole ni popolna predelava v originala v kakšen novejši pogon, ki denimo poganja Rome II. SEGA je za predelavo najela razvijalca Feral Interactive in ta se je spravil dvigniti ločljivost igre, predelati teksture in popraviti nekaj igralnih formul originala. Igra je tako pod površjem še vedno nekoliko zastarana in ne vsebuje tistih novosti, ki so jih uvedli novi naslovi Total War serije.

total war
Veterani boste veseli prenovljenih nalagalnih zaslonov.

Poudarek je seveda na Rimljanih in igra vam na začetku ponudi v igranje tri različne rimske hiše, medtem ko so vsa dodatna ljudstva zaklenjena. Igralna formula sicer pravi, da lahko vsako civilizacijo odklenemo tako, da jo na karti sveta izničimo, a če se vam tega ne da čakati, potem lahko v novem zaganjalniku preprosto kliknete možnost, da se vsa ljudstva odklenejo takoj na začetku. Tako si izberete začetno civilizacijo in se podate v izpolnjevanje glavne naloge, ki je seveda zavzetje Evrope.

Veterani boste ob prvem srečanju s prenovljeno karto sveta takoj opazili nekaj sprememb. Pogled lahko zdaj sukate za 360 stopinj in uporabniški vmesnik je bil deležen prenove. Novi prišleki pa boste opazili tudi kar nekaj pomanjkljivosti. Za pogovarjanje s sosednimi ljudstvi boste namreč morali diplomata fizično sprehoditi po karti, tako da boste za kakšen dogovor morali počakati par potez, namesto da bi instantno skočili v pogovor kot v novejših Total War igrah. Dobili smo tudi novo figuro trgovca, ki omogoči sklepanje novih trgovskih poti, možicelj pa je tudi enostavna tarča za treniranje naše morilca.

total war
Mapa sveta je dobila nekaj dobrodošle prenove.

Tu so seveda vse pritikline, ki smo jih vajeni pri igranju teh strateških naslovov. Treba je nadgrajevati mesta, skrbeti za priliv vojske, postavljati zidove in gledati na pozitiven priliv denarja na vašo zakladnico sredstev. Če igrate Rimljana, potem se vam ni treba preveč sekirati glede sovražnih taborov, saj imate ves čas ob strani dve močni hiši, ki sta že od začetka tudi močni zaveznici. Vendar se to tekom kampanje zelo hitro zasuka, saj vas grajenje imperija slej ko prej pripelje do točke, ko senat od vas vsake toliko potez zahteva smrt vaše vodje. Če jim ne boste ustregli, potem se pripravite na spopad s svojima prejšnjima zaveznikoma, kar je proti koncu kampanje kar težka naloga.

Glavni namen Total Wara je seveda pretepanje in to tudi tule ne izostane. Ko nastopi bitka se preselimo v 3D pogled bojišča in tam nastopi naša taktična pretkanost. Igralna polja so resda nekam pusta, saj boste večino časa merili moči na preprostem polju, ki ga naseljuje nekaj dreves. Grafična podoba se na tej točki v primerjavi s kakšnim spektaklom tipa Warhammer II niti približno ne more primerjati, prav tako znatne nadgradnje ni ravno dobila umetna pamet. Vendar pa je vedno pravo veselje gledati korakanje ustrojene čete rimskih vojakov, ki pred sabo žanje vse kar ji pride naproti. Rimske enote so na splošno najmočnejše in Rimljani so tudi edini, ki tekom kampanje dobijo nadgradnjo vseh enot, saj razvoja tehnološkega drevesa preprosto ni.

total war
Korakanje ustrojene rimske vojne črte je vedno zabavno gledanje.

Na splošno boste tokrat gledali precej manj ljudstev kot pa v nadaljevanjih. A to niti ni nujno tako slabo, saj boste tako imeli priložnost ta ljudstva bolje spoznati in ko jih srečate na karti sveta, postane to srečanje nekako bolj osebno, saj lahko ljudstva med sabo dejansko ločite, vsako od njih pa vsebuje svoje enote in način bojevanja. Razvijalec je za igranje omogočil tudi civilizacije, ki v originalu niso bile dostopne.

Predelave sta bili deležni tudi obe večji razširitvi Barabarian Invasion in Alexander. Vse to je zdaj vključeno v paketu, igranje dodatkov pa lahko izberete v novem priročnem zaganjalniku.

total war
Sredi kampanje vas bodo presenetili Huni, ki povsem spremenijo razporeditev moči na karti sveta.

Ena glavnih privlačnosti te prenove so gotovo modifikacije. Rome Total War je med svojim obstojem nabral nekaj večjih modov in čeprav se igra po tej plati ne more kosati z naslednikom Medieval 2, je vseeno tule ogromno potenciala – če bodo seveda modderji svoje izdelke prilagodili za novo izdajo. Kakšno malo modifikacijo lahko ustvarite tudi sami, saj lahko dostopate do konzole, ki sprejema enake ukaze kot original. Osebno rad vnesem komando, ki razkrije celotno mapo, tako da vseskozi vidim, kako napredujejo ostala ljudstva. A bodite pozorni, da morate v tem načinu spremljati poteze vseh civilizacij, kar zna trajati nekaj minut na rundo.

rome
Teksture so bile nadgrajene, a jih vseeno ne moremo primerjati z novejšimi Total War naslovi.

Komu je torej namenjen Total War: Rome Remastered? Vsekakor ne vsem. Če ste igrali novejše dele, potem ob tej vrnitvi v preteklost ne boste ravno navdušeni, saj manjka veliko mehanik nadaljevanj, grafična podoba pa tudi ni ravno oči izstopajoča. Predelava je tako bolj namenjena vsem tistim, ki ste igro enkrat že igrali in ste si spet zaželeli nekaj bolj preprostega pretepanja iz oči rimskih zavojevalcev. Takšni boste veseli vseh posodobitev, ki ne segajo samo na grafično področje, ampak tudi na tehnično, saj zdaj igra deluje na Windows 10 operacijskem sistemu brez kakršnihkoli zapletov. To je lep sprehod po nostalgični poti, ki k sreči tudi ni tako drag.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Total War: Rome Remastered nas vrne v bolj preproste čase te strateške serije. Kljub nadgradnjam se čuti ostarelost igre, ki bo izstopala še posebej pri igralcih, ki ste preizkusili kakšen novejši Total War. A če ste veteran in bi radi svoj omiljeni naslov zopet videli v lepših barvah, potem boste za nizko ceno dobili vse to, kar ste si dolga leta tudi želeli.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Total War: Rome Remastered nas vrne v bolj preproste čase te strateške serije. Kljub nadgradnjam se čuti ostarelost igre, ki bo izstopala še posebej pri igralcih, ki ste preizkusili kakšen novejši Total War. A če ste veteran in bi radi svoj omiljeni naslov zopet videli v lepših barvah, potem boste za nizko ceno dobili vse to, kar ste si dolga leta tudi želeli.Total War: Rome Remastered - lepa vrnitev koreninam strateške serije