Days Gone – zombijaška zabava sedaj tudi na PC-ju

Sony je končno pripeljal še en svoj naslov na PC in po Horizon Zero Dawn se lahko računalniški igralci zdaj zabavajo tudi v naslovu Days Gone, ki je v bistvu postal nedavno bolj slaven kot pa ob samem izidu. Igralci so namreč bili pošteno razburjeni, da je Sony razvijalcu Bendu onemogočil delanje na nadaljevanju igre, ki je s svojim izidom leta 2019 požela bolj kot ne povprečne ocene.

A dve leti je dovolj časa, da lahko razvijalec malce pokrpa luknje ob izidu in dostavi bolj izpopolnjeno izkušnjo. Days Gone je tako nekakšna ultimativna verzija igre, ki vsebuje vse posodobitve in izdano vsebino. V tej recenziji se bom zato osredotočil na vse novosti, saj smo igro že popisali za PlayStation 4 in se vsebinsko od takrat ni preveč spremenila.


Razvojna ekipa: Bend Studio
Založnik: Sony
Platforme: PC, PlayStation 4, PlayStation 5
Nakup: Steam
Datum izida: 18. maj 2021
Cena: 49,99 €

Zvrst: Tretjeosebna akcija v odprtem svetu


NAPOVEDNIK


Za začetek moram povedati, da sem igro enkrat že preigral na PlayStation konzoli in čeprav so kritiki podelili povprečne ocene, vključno z našim opisovalcem Simonom, sem sam med igranjem močno užival. Res je, da je začetek nekoliko počasen, a skozi spremljanje zgodbe sem se resnično navezal na glavnega junaka Deacona, ki vedno nekaj godrnja in se najraje usede na motor in pusti vse svoje skrbi za sabo.

Zombijaških iger se preprosto ne morem naveličati, saj bolj redko naletimo na kvalitetno enoigralsko vsebino s čudovito grafično podobo, ki jo ponuja Days Gone. Nadgradnja na PC mišice je grafiko še nadgradila, izboljšala mejo izrisovanja ter odklenila sličice na sekundo, ki lahko tudi na šibkejših sistemih doseže tisto magično številko 60 sličic na sekundo. Žal razvijalec ni vdelal podpore za ray tracing osvetljevanje ali pa dodal DLSS podpore, tako da vaše RTX kartice ne bodo izkoriščene do maksimuma, a vsaj ni pozabil dodati HDR osvetljevanja ter podpore za ultra široke monitorje.

days gone
Predelava je lepo optimizirana, razvijalec pa je tudi poskrbel za številne nastavitve.

Days Gone je v PC stanju vreden višje ocene od originala tudi zaradi svoje tehnične optimiziranosti. Igro so namreč ob izidu mučili hrošči, ki so segali od nizkega izrisovanja sličic na sekundo, rušenja igre in nenadnega izrisovanja predmetov na cesti, saj šiko drobovje PlayStation 4 konzole preprosto ni moglo dohitevati vse napredne kode. Razvijalec je od takrat zadevo pretestiral in na PC-ju igra teče kot urica. Strahu pred hrošči ni več, svet pa je ob vsej tej optimizaciji zares zaživel.

Igra se tako čuti sveža in je v bistvu resnično drugačna izkušnja od originala. Recite kar hočete o Days Gone, a špil vsekakor vsebuje nekaj zadev, ki jih še nismo srečali nikjer drugje. Tu je recimo dinamično vreme, ki nad nas ne pošlje samo dežja ampak sproži tudi padanje snega, kar okolico lepo pobeli, nato pa pride odjuga, ki naravno vrne v zeleno barvo. Tu so še zombijevske horde, ki prikažejo resnična krdela nemrtvih, ki skačejo drug čez drugega in s srhljivimi kriki pošiljajo led v žile. Ob boljši optimizaciji je zdaj izkušnja še boljša in vsem PC igralcem lahko z gotovostjo potrdim, da prve horde ne boste pozabili.

days gone
Days Gone velja za povprečno igro, a pustite ji, da razvije krila in v izkušnji znate precej uživati.

PC verzija vsebuje tudi vso naknadno vsebino, ki jo je za PlayStation sisteme ustvaril razvijalec Bend. Žal niso nikoli izdali kakšnega DLC-ja, ki bi dodal kaj štorijalne vsebine, tako da se boste morali zadovoljiti z igralnima načinoma Challenge in Survival Mode, dodatnimi nalepkami za vaš motor in, morda najbolj pomembnim dodatkom, New Game Plus igralnim načinom, ki omogoča vnovično preigravanje z vso nabrano opremo, ki ste jo dobili med igranje prve kampanje.

Kot rečeno, vsebinsko se igra ni spremenila in tisti igralni prijemi, ki so bili rahlo tečni na PlayStationu, so še vedno tu. Sme lahko prištejemo nadležno tankanje motorja, ki vedno presuši ob nepravem trenutku in blede stranske naloge.

days gone
Igra ne špara s krvjo in nasilnimi prizori.

Vendar pa lahko igro Days Gone devičnikom brez zadržkov priporočim. Zgodba med kampanjo dobi krila, glasovno podajanje in animacije so naravnost čudovite, počasno odstranjevanje taborov in ščuvanje horde zombijev na nič hudega sluteče bandite pa je bilo zabavno že leta 2019 in to se ni spremenilo niti pri tej predelavi. Res srčno upam, da igra proda dovolj kopij, da bo Sony odobril delo na nadaljevanju, saj je Days Gone odličen primer igre, ki je postavila dobre temelje, ki jih je samo še treba nadgraditi.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Days Gone je ena tistih iger, ki jo boste ljubili ali pa vas bo razočarala. Igro lahko priporočim vsem oboževalcem zombakljev ter odprtih svetov, ki pa niso spet titanski kot kakšen Assassin's Creed. Štorijalni klobčič nekje na sredini dobi krila, zaključek pa je dovolj lep, da vas bo pustil v pričakovanju nadaljevanja, ki pa ga žal očitno ne bomo nikoli dobili.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Days Gone je ena tistih iger, ki jo boste ljubili ali pa vas bo razočarala. Igro lahko priporočim vsem oboževalcem zombakljev ter odprtih svetov, ki pa niso spet titanski kot kakšen Assassin's Creed. Štorijalni klobčič nekje na sredini dobi krila, zaključek pa je dovolj lep, da vas bo pustil v pričakovanju nadaljevanja, ki pa ga žal očitno ne bomo nikoli dobili.Days Gone - zombijaška zabava sedaj tudi na PC-ju