IGN osebje se bori proti svojemu vodstvu, ki je cenzuriralo njihovo podporo Palestincem

Največja igričarska stran IGN je imela za sabo kar težak vikend. 15. maja je namreč spletna stran v članku obsodila napade Izraelcev na Gazo ter objavila seznam dobrodelnih organizacij za pomoč Palestincem, nakar so še na Twitter poslali objavo, ki je prav tako obsodila napad izraelske vojaške sile.

Članek in Twitter objava pa sta nato naslednji dan skrivnostno izginila. Izkazalo se je, da tega umika ni naredilo samo osebje, ampak samo vodstvo podjetij J2 Global in Ziff Davis, ki si tudi lastita znamko IGN.

Uredniki so bili seveda močno razburjeni, saj so nad njihovo vsebino spočeli močno cenzuro, brez da bi pred tem kogarkoli opozorili. Zato so spisali odprto pismo Ziff Daviusu in tega objavili na spletni strani Medium, pismo pa je s polnim imenom in priimkom podpisalo kar 60 članov IGN osebja.

V pismu lahko zasledimo gnus nad odstranitvijo objave, saj gre za očitno mešetarjenje štren iz strani vodstva, vse skupaj pa tudi močno krši novinarsko integriteto spletne strani. Osebje poziva, da IGN povrne članek in začne delovati z večjo transparentnostjo, vodstvo pri Ziff Davisu pa bi moralo svojim avtorjem pustiti njihovo neodvisnost in svobodo pri pisanju.

IGN se je nato odzval s svojo Twitter objavo, v njej pa je razložil, da se podjetje ni želelo politično opredeliti za eno ali drugo stran in zato je bil članek tudi odstranjen. V objavi ni bilo zapisano, ali se namerava članek vrniti na njihovo spletno stran.

ign

Verjetno pa je odstranitev prišla tudi zaradi pritiskov iz drugih strani. IGN Israel je namreč na svoji Facebook strani zapisal jezno izjavo, da niti slučajno ne podpirajo teh izjav iz ameriške strani in da se na vse načine borijo za to, da bi objavo na ameriški strani tudi odstranili. Morda se zdi malce bizarno, da bi se IGN tepel sam proti sebi, a ta novičarska stran deluje po principu prodajanja svoje licence. IGN je v tako v Izraelu pod povsem drugim vodstvom kot pa tisti v ZDA, enako je bilo tudi s tistim propadlim poskusom vpeljave IGN-a v Slovenijo.

No, kljub cenzuri se je IGN-ov članek ohranil v spletnem arhivu, tako da si ga lahko v celoti ogledate na naslednji povezavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime