USB-C kabli bodo kmalu podpirali 240W polnjenje, kar je dovolj tudi za močnejše prenosnike

Standard priklopa USB-C se je dandanes že dovolj dobro uveljavil, da ima vsak od nas pri roki vsaj en takšen kabel – tako kot je bilo to včasih s predhodnikom Micro USBji. Včeraj pa je organizacija The USB Implementers Forum (USB-IF) najavila nadgradnjo USB-C kablov, ki bodo po novem omogočali preskok na področju pretoka električne moči.

In ta preskok bo konkreten. Do sedaj so kabli USB-C podpirali maksimalno moč 100 W, po prenovi pa bo ta številka skočila na kar 240 W. Kabli so sicer že prej lahko poganjali kakšne manjše prenosnike, tablice in telefone, sedaj pa bodo primerni tudi za napajanje monitorjev in kakšnih večjih prenosnikov tipa Dell XPS 15 ali pa celo kakšno igričarsko prenosno postajo kot je Alienware m17.

usb-c

Seveda boste za kaj takega morali kupiti nove USB-C kable, saj obstoječih ne morete kar priklopiti in magično pričakovati podpore za večji pretok napetosti. Novi kabli morajo podpirati do 5 A in 50 V moči, preden se lahko kvalificirajo v novi rang EPR (Extended Power Range) kablov. To zna na trgu povzročiti nekaj zmede, a USB-IF pravi, da bo vsak takšen kabel nosil vidno nalepko EPR, tako da bo kupec pred nakupom lahko prepričan v nakup pravega izdelka.

Proizvajalci pa bodo morali nadgraditi tudi svoje polnilce, saj lahko na zgornji sliki vidite, da se drugače lahko zgodijo poškodbe na konektorjih. To pomeni, da boste poleg kabla morali dokupiti tudi nove polnilce, drugače lahko pride do poškodbe kabla.

Ni še jasno, kdaj bodo ti izboljšani kabli in polnilci prišli v naše lokalne trgovine, a pričakuje se, da se bo to zgodilo konec tega leta ali pa v začetku 2022.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime