Lenovo G27c-10 gaming monitor – ukrivljen zaslon, namenjen predvsem igralcem

Podjetje Lenovo je poskušalo v monitorju G27c-10 združiti vse pritikline, ki jih od svojega zaslona pričakuje igričar, hkrati pa so skušali ohraniti nizko ceno. Tako lahko po ugodni ceni izkusimo vrhunske specifikacije prikazovalnika, kar bo monitor približalo tudi vsem tistim nedeljskim igralcem, ki se jim drugače odštevanje stotin evrov za ekran zdi samo potrata denarja.

G27c-10 vas ob razpakiranju ne bo odpihnil, a če ne polagate veliko na barvaste škatle, ki imajo znotraj še zahvalo za nakup, potem vas to ne bo preveč razočaralo. Navsezadnje tista škatla kmalu postane samo nek predmet, ob katerega se spotikamo in ga nato hitro zavržemo v smeti.

G27c-10
Stojalo vam omogoča dviganje in spuščanje zaslona ter tudi nagib.

Tudi sama vsebina paketa vam ne bo prinaša sto in enega dodatka. Pred vami se bo namreč pojavil samo zaslon, njegovo stojalo, en HDMI ter en napajalni kabel. Tu so seveda še navodila za uporabo, a teh niti ne potrebujete, saj je sestava jasna že na prvi pogled.

Stojalo spravite skupaj preko vijaka na dnu in za vijačenje ne potrebujete nobenega dodatnega orodja. Nato stojalo na preproste nataknemo na zaslon, priklopimo kable in zabava se lahko začne.

Ko monitor tako stoji pred vami boste najprej opazili črne robove, ki so elegantno tanki in ne bodo kradli prostora 27 palcem prikazne površine. Stojalo vam omogoča dviganje in spuščanje zaslona ter nagib, ne boste pa ga mogli rotirati, kar je nekako logično, saj ukrivljenega zaslona na tak način preprosto ne gre uporabljati.

G27c-10
Monitor omogoča priklop HDMI in DP kabla, možno pa je priklopiti tudi slušalke.

Na zadnji strani boste našli dva priključka: eden za HDMI in eden za DP kabel, tam pa se nahaja tudi 3,5 mm vhod za slušalke ali zvočnike. Zadnja stran je tako dokaj skromna in razen vhoda za elektriko, kakšnih dodatnih priključkov ne boste našli.

Za nastavljanje slike boste morali uporabiti gumb na spodnji desni strani. Ne vem kaj je s proizvajalci zaslonov, ampak očitno imajo prav vsi alergijo na vgradnjo nadzorne sheme z gumbi, ki bi bila lahka in jasna ob prvi uporabi. Tudi G27c-10 pri tem ni izjema, saj imamo na voljo samo en gumb, ki ga nato premikamo v štiri smeri in pritiskamo navznoter. Prilagajanje nastavitev je tako precej zamudno in želim si, da bi en proizvajalec na tem mestu že enkrat vgradil dodatne gumbe in poskrbel za neko hitro in učinkovito rešitev prilagajanja slike.

monitor
Za prilagajanje slike boste morali uporabiti malce neroden gumb, ki bo zahteval nekaj privajanja.

Ko se končno seznanimo z nadzorno shemo ugotovimo, da lahko preko gumba nastavljamo toploto barv, kontrast in svetlost, na voljo pa so tudi razne zanimivosti, kot je denimo “Game Mode”, ki olepša sliko v igrah in “Dark-Boost” nastavitev, ki osvetli temne predele v igrah, kar naj bi vam pomagalo pri tekmovalnem igranju iger ali pa vam olajšalo igranje grozljivk.

Lenovo G27c-10 seveda podpira tudi G-Sync in Free Sync tehnologiji, a bodite pozorni, da boste za G-Sync delovanje monitor primorani priključiti preko DP kabla, ki pa ga začuda ne boste našli v škatli in ga boste morali dokupiti posebej.

Je pa v škatlo vključen kabel HDMI 2.0, kar pomeni, da lahko na zaslonu izkoristite visoko osveževalno frekvenco 165 Hz. To sicer dobite tudi preko kabla DP, a kot rečeno, tega ne dobite ob nakupu, tako da lahko brez skrbi priklopite tudi HDMI kabel. Le pazite pri nastavitvah v NVIDIA nadzorni plošči, da izberete navadno ločljivost 1920 x 1080, ki se nahaja bolj proti dnu, medtem ko boste pri Ultra HD našli samo 120 Hz hitrost osveževanja.

Na žalost podpore za HDR tukaj ne boste našli, kar ni tako velik minus, če nameravate monitor uporabljati samo za e-športne igre tipa League of Legends in Counter-Strike: Global Offensive, a bo razočaranje, če nameravate na monitor priklapljati kakšno konzolo.

lenovo
Med nastavitvami najdemo dovolj možnosti za prilagajanje slike, s posebnimi opcijami kot je denimo Over Drive.

K sreči monitor vsebuje odlične tehnične lastnosti. 27 palčni monitor sicer prikazuje maksimalno ločljivost 1920 x 1080, kar je nekam malo, a spet je tukaj poudarek na igranju e-športnih naslovov, kjer ne šteje toliko ločljivost, kot pa visoko število sličic na sekundo. Teh boste potrebovali kar precej, saj monitor ponuja frekvenco osveževanja 165 Hz in drži 4 ms odzivni čas, tako da bo treba za polni izkoristek znižati grafične nastavitve in ohraniti normalno ločljivost.

lenovo
Monitor bo lep sestavni del vašega igričarskega kotička.

A ko enkrat opravite s temi nastavitvami in se podate v igranje s solzečo hitro in odzivno sliko je izkušnja neprekosljiva. Za tekmovalno igranje preprosto potrebujete hiter in odziven monitor, kjer izgovorov ni in ste za vsako svojo smrt krivi samo vi sami. Lenovo G27c-10 vam tako dejansko ponudi nekaj prednosti pred konkurenco in na vas je, da zadevo izkoristite. Pri temu pomaga tudi ukrivljenost zaslona pri 1500R, to pa vam omogoči vidni kot pri 178°. Tako ostanete ves čas osredotočeni na akcijo pred vami, zato je pred prvo igro pomembno pravilno namestiti višino in nagib monitorja. G27c-10 vsebuje VA panel, kar pri premikanju svetlih predmetov na temnem ozadju povzroča malce zaostalih sledi in če v monitor gledamo iz strani slika ne bo tako jasna kot pri IPS panelu, a zadeva ne moti preveč in je za to ceno več kot sprejemljiva.

Čeprav je monitor namenjen bolj e-športnim igram, se lahko brez skrbi zabavate tudi v kakšni prelesti igri tipa Mafia.

Lenovo G27c-10 je tako zanimiv izdelek, ki je namenjen zlasti tistim tekmovalnim igričarjem, ki v vseh svojih igrah želijo pridobiti čimveč sličic na sekundo, kar bi jim ponudilo prednost pred konkurenco. Monitor ni brez napak, saj je ločljivost 1920 x 1080 za 27 palčni ekran nekam malo, zaradi česar slika izgubi na svoji ostrosti in izključitev DP kabla iz paketa zna koga negativno presenetiti.

Vseeno pa je to dober igričarski monitor, ki je za ceno nekaj čez 200 € v spletni trgovini EIGRE.si odrezal okraske in proračun svoje proizvodnje raje usmeril v močne tehnične specifikacije. Tako je samo od tipa igričarja odvisno, ali bo G27c-10 zanj pravi izdelek ali pač ne.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Lenovo G27c-10 je res zanimiv monitor. RGB lučk resda ni in zaslon se na prvi pogled ne zdi nič posebnega. A proizvajalec je vse okraske raje zamenjal za zavidljive vredne specifikacije, ki bodo navdušile zlasti e-športne igralce, vse skupaj pa s sabo nosi še privlačno cenovno nalepko.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Lenovo G27c-10 je res zanimiv monitor. RGB lučk resda ni in zaslon se na prvi pogled ne zdi nič posebnega. A proizvajalec je vse okraske raje zamenjal za zavidljive vredne specifikacije, ki bodo navdušile zlasti e-športne igralce, vse skupaj pa s sabo nosi še privlačno cenovno nalepko.Lenovo G27c-10 gaming monitor - ukrivljen zaslon, namenjen predvsem igralcem