Hekerji okužujejo piratske igre z zlonamerno programsko opremo, ki nato potihem koplje za kriptom

Varnostno podjetje Avast uporabnike opozarja pred novo nevarnostjo, ki so ji nadeli ime Crackonosh. Opazili so namreč razširjanje nove zlonamerne programske opreme, ki jo najdemo predvsem v piratskih igrah, ki se nato delijo preko torrent povezav.

Avast pravi, da je takšno kodo našel v “crackanih” igrah, kot so NBA 2K19, We Happy Few, GTA 5, Far Cry 5, Euro Truck Simulator 2, The Sims 4 in Fallout 4. Poln seznam okuženih iger lahko najdete na njihovi strani, kjer je zapisano tudi bolj podrobno delovanje Crackonosha.

Avast sumi, da je avtor te zlonamerne programske opreme iz Češke, Crackonosh pa se je na spletu pojavil nekje junija 2018. Ob namestitvi zlonamerna koda onemogoči antivirusnik ali pa odstrani njegove posodobitve in se tako skrije v ozadje operacijskega sistema, nato pa začne pridno rudariti kriptovaluto Monero.

Od svojega rojstva je Crackonosh nabral za več kot 2 milijona dolarjev te kriptovalute in je do sedaj okužil nekje 220.000 računalnikov po celem svetu. Vsak dan naj bi se okužilo po 800 novih PC-jev, a te številke je treba jemati z rezervo, saj upoštevajo samo računalnike, ki imajo nameščeno Avast zaščitno opremo in vsi vemo, da se večina računalničarjev zanaša samo na vgrajeni antivirusnik, ki ga že dobite ob nameščenih Oknih.

Če ste morda v preteklosti prenesli kakšno takšno piratsko igro in morda sumite, da vaš PC ne premleva samo napredne grafike v igrah, ampak zraven tudi vihti digitalni kramp v gonji za kripto bogastvom, potem se morda splača zagnati pregled sistema z vgrajenim antivirusnikom ali pa si prenesite MalwareBytes ter z njim pobrskajte za sumljivimi datotekami.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Js sem tak virus dobil že 2x pa sm sprobu dosti antivirusov od windows defenderja, avast, panda ipd. pa je maywarebytes edini, ki je uspešno odstranu to zadevo.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime