Kaj je TPM 2.0 in zakaj ga nujno potrebujemo za namestitev Windows 11?

Microsoft bo še letos na trg poslal novo verzijo Oken z imenom Windows 11 in nekateri uporabniki se že veselijo spremembe delovnega okolja. Eni bodo prehod s svežo kupljeno licenco naredili že decembra, tisti, ki pa čakate na brezplačno nadgradnjo, pa boste morali počakati malce dlje.

Vendar pa je pri nadgradnji prišlo do nekaj zmede. Microsoft je namreč že objavil sistemske zahteve, ki niso tako obilne, a vseeno boste morali za preskok na Windows 11 držati vsaj nekoliko novejšo grafično kartico. A nekaj več skrbi je povzročila zahteva po TPM 2.0, zaradi katere so nekateri uporabniki pri preverjanju primernosti svoje strojne opreme za nadgradnjo presenečeno ugotovili, da ne ustrezajo zahtevam.

Zmedi ni pomagal niti sam Microsoft, ki je sprva zapisal postavko TPM 2.0 za nenujno. Tako so najprej objavili, da bodo uporabniki brez tega zaščitnega mehanizma lahko opravili nadgradnjo, a se ta ne priporoča. Nato so se premislili in zdaj uradna beseda pravi, da boste za Windows 11 nujno potrebovali sistem, ki vsebuje TPM 2.0. Skladno s tem so tudi umaknili orodje za preverjanje kompatibilnosti in bodo tega vrnili na stran, ko bo to bolj izpopolnjeno. Orodje lahko še vedno prenesemo in če želite opraviti hiter test, potem skočite na naslednjo povezavo.

TPM je kratica za Trusted Platform Module. Gre za modul, ki ga najdemo na matični plošči in je namenjen ščitenju vaših podatkov, med katerimi najdemo gesla in razne certifikate. Služi kot nekakšna digitalna ključavnica, ki ob vsakem zagonu računalnika preveri, če je z varnostjo vse v najlepšem redu. Če je denimo kdo ukradel vaš prenosnik in poskušal brez gesla prodreti v zaščiten disk, potem se računalnik ob zagonu ne bo zagnal. TPM nekatere aplikacije uporabljajo tudi po zagonu – Firefox denimo preko njega preverja certifikate za dostop do spletnih strani, Outlook pa skrbi za zaščitena e-poštna sporočila. Skratka TPM funkcije uporabljate že na Windows 10, brez da bi se tega sploh zavedali.

TPM 2.0 tako ni neka nova tehnologija in če ste sestavili PC v zadnjih nekaj letih ali pa kupili prenosnik, potem obstaja veliko možnosti, da vaša naprava podpira TPM 2.0. A kljub temu znate ob zagonu kompatibilnega orodja naleteti na napako glede nezdružljivosti. Bodite brez strahu, saj bo treba samo odpreti virtualni pokrov vašega PC-ja in kmalu boste lahko brezskrbno skočili v pričakovanje novega operacijskega sistema.

Trik je namreč samo v temu, da boste morali zadevo omogočiti v BIOS-u. TPM se na Ryzen procesorjih imenuje fTPM in AMD ga podpira vse od Ryzena 2500. Microsoft je prav tako objavil seznam vseh podprtih procesorjev v priročni razpredelnici, a možnost za vklop boste v BIOSU-u morali poiskati sami, saj ima vsak proizvajalec matičnih plošč svoj BIOS vmesnik. Za primer Gigabyte matičnih plošč z Ryzen procesorji si lahko ogledate zgornji YouTube posnetek.

Intel ima svojo razpredelnico podprtih procesorjev in tudi ta je precej obsežna. V modrem taboru se TPM imenuje tudi PTT ali pa IPT in tudi tu lahko za navodila vklopa pogledate na priročni YouTube.

Tako pri Intelu kot tudi pri AMD-ju boste v BIOSU-u morali vklopiti tudi možnost Secure Boot, ki ga najdete pod zavihkom Boot. Če morda možnosti ne najdete, potem morate najprej onemogočiti nastavitev CSM Support.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime