Ukrajinska policija odkrila kripto farmo, ki je vsebovala kar 3.800 konzol PlayStation 4

Pomanjkanje grafičnih kartic ne povzroča sivih las samo igričarjem, ampak tudi vsem kopačem rude, ki se morajo soočati še s kupom drugih težav. NVIDIA v svoje kartice vgrajuje zaščito pred kopanjem Ethernuma, Kitajci pa so kar prepovedali kopanje, kar je povzročilo poplavo trga z rabljenimi grafičnimi karticami, ki pa jih seveda zaradi obrabe ne želi ravno veliko ljudi.

Neki ukrajinski junaki so se tako domislili samosvoje rešitve, saj so za rešitev problema nabavili cel kup PlayStation 4 konzol in te v ogromnem skladišču spravili k delu.

Konzole PlayStation 4 v sebi ne vsebujejo ravno veliko strojnih mišic. PlayStation 4 in PlayStation 4 Slim v sebi vsebujeta grafični čip, ki je zasnovan na kartici Radeon 7970M, kar pomeni 18 računskih enot in 8 GB DDR5 pomnilnika. Hash stopnja tega grafičnega čipa je 8,35 H/s, kar pomeni, da bi ob kopanju Bitcoina ena PlayStation 4 konzola prinesla nekje 7 dolarjev dobička na mesec. To je seveda brez računa za elektriko.

kripto

Skratka, računica se ne izide, a postane povsem drugačna, če na kup zbereš 3.800 konzol in vse spraviš v kopanje. Takrat se dobiček poveča in postane čisti profit, če vmes še kradeš elektriko.

Ravno to je pokopalo ukrajinsko kripto farmo, saj je ta nenaden poskok v srkanju električnega soka privabil oči ukrajinske specialne enote Security Service of Ukraine oz. SSU. Ta je nato ob obisku lokacije odkrila celo skladišče nezakonito priklopljenih konzol PlayStation 4, zraven pa so naleteli še na 500 grafičnih kartic in 50 procesorjev. Vse to je bilo seveda zaseženo in stavimo, da bo cel kup ukrajinskih družin te dni prejelo brezplačno konzolo.

PlayStation 4 sam po sebi sicer ni zmožen kopati rude, a konzola je bila že davno nazaj zlomljena in sumi se, da so kopači na vsako od njih naložili operacijski sistem Linux, kar jim je nato omogočilo zagon namenskih programov za kopanje kripto rude. Katera je ta bila pa SSU žal ni razkril.

Pustite svojo konzolo pri miru, saj se morda kmalu približuje konec suše na področju grafičnih kartic. Cene so končno začele padati in razlike so postale opazne povsod po svetu – tudi v Sloveniji.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime