Narava se celi in grafičnim karticam je počasi začela padati cena

Kitajska prepoved kopanja za kriptovalutami je pomembno vplivala na trg grafičnih kartic, ki je že dolgo časa za navadnega uporabnika mrtev. Cene so zaradi pomanjkanja čipov in večjim potrebam za delo od doma porasle v stratosfero, tako da so trgovci zahtevali več kot trikratni znesek, ki sta ga ob prodaji začrtali podjetji NVIDIA in AMD.

Čeprav kripto ni edini krivec za pomanjkanje grafičnih kartic, so rudarji pri pomanjkanju zalog zagotovo igrali eno večjih vlog. Tu je bil glavni igralec Kitajska, saj je nedavno poročilo razkrilo, da se je kar 65 % Bitcoin operacij odvilo ravno tam.

Kitajska prepoved trgovanja s kriptovalutami je tako sprožila val, ki se je začel odražati tudi na trgu grafičnih kartic. Nekateri rudarji so sicer začeli svoje drage farme seliti v ZDA, drugi pa so se odločiti s kopanjem prekiniti in trg je bil nenadoma zasut z rabljenimi grafičnimi karticami. Bivši rudarji se hočejo svoje zaloge znebiti na hitro in njihove glavne stranke so v bistvu drugi rudarji, ki bi odkupili po več sto grafičnih kartic naenkrat. Spletna stran TheBlockCrypto je na Xianyu, ki je nekakšna verzija naše Bolhe, opazila masovno razprodajo grafičnih kartic in to po res nizkih cenah. RTX 3060 kartice skačejo med cenami 380 in 290 €. Eden od prodajalcev je ceno celo spustil na 230 €, saj potencialni kupci niso želeli ponuditi več.

Kitajska je sicer daleč stran, a spremembe so se začele dogajati tudi v Evropi. V Nemčiji in Avstriji so cene zabeležile znaten padec čeprav ta ni tako izrazit kot pa pri Kitajcih, saj so se praktično vse grafične kartice prodajale po trikratni ceni. A spremembe se vendarle dogajajo in so vidne tudi pri nas.

Na Bolhi sicer kakšnih res poceni zadev še ne boste našli, so pa tudi pri nas začeli bivši kopači prodajati svojo opremo, le da za njo zahtevajo čisto preveč. Navsezadnje so to močno obrabljene grafične kartice, ki so delovale 24 ur na dan in so brez garancije, tako da je nakup za igranje iger odsvetovan.

Preprodajalci se očitno še ne morejo povsem soočiti z realnostjo, saj svojo rabljeno opremo prodajajo dražje kot pa so denimo povsem nove grafične kartice na EIGRE.si. Padec cen in boljša zaloga se bosta nadaljevali, saj bo najbolj popularen kripto žeton Ethernum konec leta skočil na “Proof of Stake” sistem, ki bo še bolj zajezil naval na sveže grafične kartice iz strani rudarjev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime