Valve uradno predstavil Steam Deck: prenosni računalnik, ki stane 400 $

Govorice, da razvijalec Valve dela na svoji verziji prenosnega računalnika, so očitno držale. Čenče so zgrešile samo ime, saj se zadeva ne imenuje Steam Pal ampak Steam Deck, uradno predstavitev izdelka pa smo dobili včeraj.

Zadeva vsekakor ima potencial in čeprav ni preveč originalna, saj oblikovno in idejno več kot očitno kopira Nintendo Switch, vseeno vsebuje v sebi kup prednosti, ki jim Nintendova konzola enostavno ne more konkurirati.

Poglejmo pod pokrov. Na procesorskem področju najdemo AMD-jev Zen 2 4-jedrni procesor, na grafičnem pa AMD-jev RDNA 2 grafični čip, ki bo vseboval 8 računskih enot. Znotraj bomo našli tudi 16 GB LPDDR5 pomnilnika, v osnovni enoti pa bo disk v velikost znašal skromnih 64 GB, medtem ko bosta dražji varianti vsebovali hitrejši NVMe disk kapacitete 256 ali pa 512 GB.

Zaslon žal ne bo OLED, ampak LCD, v premer pa bo znašal 7 palcev ter bo zmožen prikazovanja 60 Hz slike pri maksimalni ločljivosti 1280×800.

Kar se strojnih mišic tiče Steam Deck ni neka gaming pošast, ki bi bila zmožna risanja prelestnih ray tracing efektov pri vrtoglavih 120 sličicah na sekundo. A optimizacija bo vseeno odlična in ta prenosni PC bo lahko poganjal tudi najnovejše igre pri sprejemljivih sličicah na sekundo. Spletna stran IGN se je kot prva dokopala testne verzije in opisovalec je zapisal, da je lahko Jedi Fallen Order poganjal na “High” grafičnih nastavitvah praktično brez problemov. To gre tudi na račun dejstva, da igramo na ločljivosti 720p, a za te manjše zaslone je taka ločljivost povsem zadovoljiva.

Zanimivi so tudi kontrolerji. Na vsaki strani zaslona lahko najdemo kontrolni plošček, le da ta ni odstranljiv. Valve je še posebno pozornost namenil gumbom in gobicam, ki jih je cel kup in omogočajo unikatni pristop do igranja. Igralne gobice lahko začutijo, kdaj na njih počiva prst, pod vsako od njih pa najdemo tudi sledilno ploščico, ki namerava nadomestiti drsanje miške in tako bomo lahko teoretično igrali tudi kakšne potezne strategije tipa Total War. Seveda bomo na zgornji strani našli tudi sprožilnike, na zadnji strani pa nas čakajo še štirje dodatni gumbi, ki si jih lahko prilagodimo po želji. Sam zaslon bo prav tako občutljiv na dotike.

Steam Deck bomo lahko, tako kot Nintendo Switch, posadili tudi v posebno postajo, ki jo bomo lahko nato povezali na televizor ali pa monitor. Ta postaja bo omogočala tudi priklop tipkovnice ter miške, Valve pa namerava ta dodatek prodajati posebej in ne bo vključen v osnovni paket.

Steam Deck bo na voljo v treh različnih modelih. Osnovni bo v sebi vseboval 64 GB velik disk in ga bomo lahko kupili za 399 $. Za 529 $ dolarjev bomo dobili hitrejši NVMe disk velikosti 256 GB, najdražja različica pa bo zase zahtevala 649 dolarjev, s sabo pa bo prinesla 512 GB velik disk in zaslon, ki bo odporen na neželene odboje svetlobe. Dobra novica je to, da bo Steam Deck v vsaki verziji ponujal tudi vhod za Micro SD kartice, tako da boste lahko hrambo razširili na poceni način, a seveda bo ta pri nalaganju iger počasnejša od SSD diskov.

Steam Deck ima vsekakor veliko potenciala. Ob zagonu boste gor našli operacijski sistem SteamOS, a Valve pravi, da je to navsezadnje PC, tako da lahko z njim počnemo karkoli hočemo. Tako lahko tudi izbrišemo disk, gor naložimo Windowse in nato namestimo druge trgovine, kot sta denimo Epic Games ali GOG, zadeva pa bo tudi močno priročna za poganjanje emulatorjev.

Steam Deck bo v prodajo stopil decembra 2021, danes ob 19.00 pa boste lahko na naslednji strani opravili rezervacijo izdelka.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime