Kitajski najstniki morajo zdaj za igranje iger ponoči narediti obrazno identifikacijo

Piscem nove sezone serije Black Mirrorja scenarije pišejo kar Kitajci sami, saj praktično vsak mesec slišimo o čedalje bolj rigoroznih ukrepih, ki jih kitajska vlada sprejema za nadzor svojega ljudstva.

Tako smo iz njihovih koncev slišali že o takšnih domislicah, ki jim človek skoraj ne more verjeti. Najbolj sporen je zagotovo sistem socialnih točk, saj bo vsak prebivalec nosil različno oceno pridnosti, ki jo lahko zviša z uboganjem zakona in zniža če se slučajno ne pokori vsem zahtevam svojega vladajočega telesa.

Tudi igričarstvo ni izjema in Kitajska na tem področju že dolgo izvaja masovno cenzuro. Preveč krvavi ali spolno obarvani naslovi so preprosto prepovedani, trda pa vam tudi prede, če v svojem izdelku kjerkoli omenite obstoj države Tajvan. Vse igre morajo tako skozi pozorne oči odbora za cenzuro in ravno zato imajo Kitajci povsem svojo različico Steama, kjer je za igranje uradno odobrena le peščica naslovov.

Na Kitajskem je najbolj popularno igranje preko telefonov in vlada je začela tudi na tem področju začela omejevati uporabo. Mobilne igre so lahko zasvojljive in vlado skrbi predvsem vpliv igranja na mladoletne. Tem je bilo že pred časom prepovedano igranje po 22.00 in pred osmo uro zjutraj, a seveda je bilo ta zakon lahko pretentati.

Tega bo zdaj počasi konec, saj je kitajski založnik Tencent, ki je v zadnjih letih svoj vpliv sprožil tudi v marsikatero zahodno podjetje, v svoje mobilne igre vpeljal nov sistem verifikacije. Po novem morajo zdaj vsi mladoletni uporabniki, ki bi si želeli igranja med prepovedanimi urami, preko telefonske kamere opraviti identifikacijo in če bo ta neuspešna, potem od igranja ne bo nič. Računi uporabnikov so že zdaj pri kitajskih uporabnikih vezani na njihove osebne izkaznice in tako se ob igranju ob neželeni uri hitro sproži alarm. Seveda je možno, da si je takrat igranja zaželel kakšen starejši družinski član in ravno v tem primeru pride prav verifikacija preko kamere.

Tencent je na področju mobilnih naslovov bog in batina in na mobilnem trgu si lastijo cel kup naslovov, med katerimi najdemo tudi popularni Honor of Kings. Nov sistem verifikacije je bil že vpeljan v 60 njihovih iger, sčasoma pa ga bodo dodali v še več naslovov.

Seveda so se takoj pojavile skrbi, da je vse skupaj samo izgovor za nabiranje dragocenih podatkov glede uporabnikov, ki jih bodo lahko nato uporabili za še večji nadzor, kot je denimo prepoznavanje obrazov sredi množice ljudi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime