Ethereum dobil hudo pomembno posodobitev, ki zna kmalu narediti konec rudarjenju

Svet kriptokovancev je pred kratkim naletel na hud pretres, ki ga nekateri označujejo za enega najpomembnejših razvojev na področju kriptovalut.

Poznavalci kripto sveta so že dolgo pričakovali posodobitev London Hard Fork, ki je v četrtek vendarle zaživela. Gre za skupek petih novih posodobitev EIP, ki kripto mreži Ethereum omogočijo hitrejše procesiranje transakcij. Hkrati to pomeni, da bodo same transakcije cenejše – to se ne bo zgodilo kar čez noč, saj morajo vse kripto menjalnice preklopiti na nov protokol EIP 1559.

Ethereum ima že dolgo težave s svojo razširljivostjo oz. skalabilnostjo, probleme pa so povzročali tudi visoki stroški transakcij. Ti problemi so se v zadnjih mesecih samo še povečali zaradi tako-imenovani “nonfungible” žetonov, ki so bili zgrajeni na Ethereum mreži. Četrtkova posodobitev poskuša rešiti ravno ta problem in to preko uničenja oz. kurjenja Ether žetonov, spremembe na področju transakcij pa bodo slednje naredile bolj predvidljive in manj volatilne.

ethernum

London Hard Fork poleg EIP-1559 protokola s sabo prinaša še enega dodatnega EIP-3554, ki pa je ravno tako pomemben. Je namreč podlaga za globoke spremembe in nadgradnjo kovanca na Ethereum 2.0. Na te spremembe se pripravljamo že zelo dolgo, konec leta pa se bo ta preskok končno tudi zgodil. Ethereum se bo takrat namreč do konca preselil iz “proof-of-work” sistema na “proof-of-stake”, kar bo naredilo rudarjenje Ethernum kripto kovancev stvar preteklosti.

Vse to pomeni, da se rudarjenje Ethereum kovancev na grafičnih karticah ne bo več izplačalo. To so seveda dobre novice za vse tiste, ki že dolgo potrpežljivo čakajo na nakup nove grafične kartice. Spremembe se ne bodo zgodile iz danes na jutri, saj pomanjkanje čipovja še vedno ne dohiteva povpraševanja in cene bodo še nekaj časa visoke. Na Kitajskem se je strojna narava že začela ceniti, pri na pa bodo zelo verjetno bivši digitalni rudarji v jeseni začeli prodajati svoje grafične kartice, tako da zna biti trg kmalu preplavljen z grafikami, ki pa jih je treba dobro preveriti pred potencialnim nakupom.

Mimogrede, če se vam mudi kupiti kakšno rabljeno grafično kartico ali pa nameravate to prodati, vam zna prav priti naš forum, kjer lahko brez težav pobrskate po malih oglasih.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Avtor pozablja, da Eth ni edin “proof of work” crypto in hashpower se uporablja se za marsikaj, ne samo za Eth, po podobni ceni. Vsak resen rudar vreden svoje soli ni niti najmanj zaskrbljen in opremo bodo poceni prodajali samo amaterji. Tudi ne razume najbolj kako se gpu karte uporabljajo. Profitabilen miner svoje karte underclocka in jih NE vozi na maksimumu nonstop, kot je zmotna percepcija. Karta deluje konstantno na prijetni temperaturi in nima niti priblizno takih ekstremnih nihanj kot jih furajo gamerji kar neprimerno bolj amortizira zadevo. Po enem letu uporabe bo minerjeva karta PRECEJ manj zmahana kot gamerjeva. Tako da ce ze populisticno strasite ljudi, jih vsaj pravilno informirajte.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime