Bitcoin močno padel v vrednosti in to ravno na prvi dan, ko ga je Salvador priznal za uradno valuto

Pisali smo o pogumni potezi Salvadorja, ki je v torek postala prva država na svetu, ki je Bitcoin priznala za uradno valuto. To ni bil samo pomemben korak za kriptovalute, ampak tudi za Salvador, ki je ena najbolj revnih držav latinske Amerike.

Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele, je bil ob posvojitvi Bitcoina, za katerega je iz državne blagajne odteklo dobrih 20 milijonov dolarjev, poln upanja in ponosa. Bitcoin naj bi državi prihranil ogromno denarja, saj bi bil zaradi transakcij iz tujine prihranili kar 400 milijonov dolarjev letno, Bitcoin pa bi državo porinil bližje bolj razvitim državam.

No, vsaj takšno je bilo upanje, a na žalost so kriptovalute zelo volatilne in spremenljive. Bitcoin je v torek, ravno na dan posvojitve Salvadorja, globoko padel v vrednosti. Samo dan pred tem se je cena enega kovanca gibala pri ceni 44.470 €, nato pa je cena pošteno padla in se ustavila na 39.715 €. Ubogi Salvador naj bi tako v enem dnevu izgubil okoli 3 milijone dolarjev vloženih sredstev.

Težave so se nato začele pojavljati tudi drugje. Uradna državna kripto denarnica Chivo ni mogla dohitevati registracij, saj je vsak uporabnik pri prijavi na svoj račun dobil 30 dolarjev in se je tako zrušila.

Jeza prebivalcev se je nato preselila tudi na ulice in več kot 1000 protestnikov je dvignilo transparente, ki nasprotujejo Bitcoinu. Kar velik delež prebivalcev sploh ne ve, kaj kriptovalute sploh so, med državljani pa se je pojavil tudi strah, da se bo Bitcoin začelo uporabljati za nelegalne aktivnosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime